Νέα απειλή από τον ιό της γρίπης

Σήμα κινδύνου για μια μορφή της νέας γρίπης, η οποία προσβάλλει άμεσα τους πνεύμονες και προκαλεί σοβαρή πνευμονική ανεπάρκεια, εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην τελευταία ενημέρωσή του για την πορεία της νόσου. Γιατροί από όλο τον κόσμο κατέγραψαν ορισμένα περιστατικά της σοβαρής αυτής μορφής της νόσου η οποία πλήττει νέους και κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση …τη σοβαρή αυτή μορφή σπάνια βλέπουμε στην περίπτωση μόλυνσης από την εποχική γρίπη. Στους ασθενείς αυτούς, ο ιός προσβάλλει απευθείας τους πνεύμονες, προκαλώντας σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η σωτηρία αυτών των ζωών εξαρτάται από εξειδικευμένη και απαιτητική περίθαλψη σε μονάδες εντατικής φροντίδας, συνήθως με παρατεταμένη και δαπανηρή νοσηλεία». Οπως αναφέρουν ορισμένες χώρες, μεταξύ των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω της νέας γρίπης, το 15% χρειάζεται εντατική φροντίδα.

Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ στην αναφορά του για την εξέλιξη της νόσου επισημαίνει ότι στο νότιο ημισφαίριο παρουσιάζεται μείωση των κρουσμάτων ενώ οι κάτοικοι του βορείου ημισφαιρίου, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, θα πρέπει να είναι έτοιμο για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προφανώς με την έναρξη της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου.

Όπως διαπιστώθηκε οι πληθυσμιακές μειονότητες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί έχουν κατά 4 έως 5 φορές αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν και χωρίς να είναι ακόμη πλήρως κατανοητές οι αιτίες, οι ειδικοί πιθανολογούν πως αυτό οφείλεται στη γενικότερα κατώτερη ποιότητα διαβίωσης, την περιορισμένη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιδράσει και άλλες αιτίες που σχετίζονται με ασθένειες όπως το άσθμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανδημία της νέας γρίπης έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 2.200 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 177 χώρες φτάνουν τα 209.438 ενώ εκτιμάται ότι πολλές χιλιάδες περισσότερα.

Στην Ελλάδα 
Εν τω μεταξύ, νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης καταγράφηκε στην Ελλάδα το Σάββατο. Πρόκειται για μια 16χρονη η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση την Εντατική. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η νεαρή έχει ιστορικό κακοήθειας και μόλις νόσησε από τη γρίπη παρουσίασε αναπνευστική ανεπάρκεια. Στην Εντατική παραμένει και η 58χρονη με το ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό η οποία επίσης νόσησε από τη νέα γρίπη.

Από την πλευρά της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού καθώς από σήμερα ουσιαστικά ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί και σταδιακά τα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και οι Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε σε όλους την εγκύκλιο με θέμα “Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης”.

Η εγκύκλιος είναι ίδια για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και το βασικότερο είναι πως οι υπεύθυνοι σε κάθε σχολείο (διευθυντές, πρυτάνεις, πρόεδροι τμημάτων) πρέπει να φροντίσουν για την ορθή τήρηση των μέτρων.

Πρόληψη
Το βασικότερο είναι ότι, ειδικά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η πρόληψη είναι το παν. Σε κάθε σταθμό θα πρέπει να οριστεί ένας υπεύθυνος για τις οδηγίες που δίνουν τα υπουργείο Παιδείας και Υγείας. Συγκεκριμένα πρέπει:

Παιδιά και εργαζόμενοι που εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο βρεφονηπιακό σταθμό, θα πρέπει να απομονώνονται από τους υπόλοιπους σε ιδιαίτερο χώρο.

Το προσωπικό που εισέρχεται στο χώρο αυτό, θα φοράει μάσκα, γάντια και προστατευτική ποδιά. Οι γονείς των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το βρεφονηπιακό σταθμό.

Για την αντιμετώπιση του πυρετού συνιστάται η χορήγηση παρακεταμόλης. Ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε κανένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα γρίπης, εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Reye.

Ο χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων στα παιδιά επιτρέπεται κατόπιν συνεννόησης με γιατρό ή με τους γονείς του παιδιού για τη δοσολογία και τυχόν αντενδείξεις.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, πρέπει να υπάρχει λίστα τηλεφώνων για την αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας από το προσωπικό του βρεφονηπιακού σταθμού.

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα

Βασικές οδηγίες καθαρισμού και προετοιμασία για ενδεχόμενα συμπτώματα στα σχολεία, περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο. Συγκεκριμένα απαιτείται:

Συστηματικός και επαρκής αερισμός των χώρων με τρόπο που να αποφεύγονται οι έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός των παιγνιδιών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με γάντια μίας χρήσης.

Προσεκτικός και συχνός καθαρισμός σκληρών επιφανειών (τραπέζια, καρέκλες, πόμολα) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή σαπούνι και νερό ή διάλυμα χλωρίνης 10% ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

Οι πλαστικές σακούλες των κάδων όπου απορρίπτονται τα μολυσματικά απορρίμματα, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται άμεσα από το χώρο του βρεφονηπιακού σταθμού.

Το προσωπικό που χειρίζεται μολυσματικά απορρίμματα πρέπει να φοράει γάντια και ποδιά μίας χρήσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων, τα οποία πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Το πλύσιμό τους πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία άνω των 72 βαθμών Κελσίου για μία ώρα τουλάχιστον.

Τα σερβίτσια φαγητού πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.

Τα μέσα ατομικής προστασίας, μετά τη χρήση τους να απορρίπτονται άμεσα σε πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων. Δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια καθαρισμού τους. Η χρήση γαντιών μίας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Εξασφάλιση άμεσης επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Εξασφάλιση λίστας με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις των γονέων όλων των παιδιών, των εργαζομένων και των υπεύθυνων παιδιάτρων.

Τροποποίηση του προγράμματος ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων των παιδιών, ώστε να αποφεύγονται δραστηριότητες που απαιτούν στενή σωματική επαφή.

Περιορισμός της κοινής χρήσης μολυβιών, μαρκαδόρων ή άλλων αντικειμένων που συχνά έρχονται σε επαφή με το στόμα.

Διευθέτηση του χώρου ανάπαυσης των παιδιών, ώστε να μειώνεται ο έντονος συγχρωτισμός και η απομάκρυνση των επίπλων που επενδύονται από μαλακά υλικά και μαξιλάρια. Κάθε παιδικό κρεβάτι πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το άλλο.

Διευθέτηση του χώρου απομόνωσης των παιδιών και του προσωπικού που εμφανίζουν συμπτώματα.

Απαραίτητα υλικά
Τα σχολεία πρέπει να διαθέτουν θερμόμετρα, χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης, γάντια μιας χρήσης, απλές χειρουργικές μάσκες, προστατευτικές ποδιές

Προσοχή
Απαραίτητες οι πλαστικές σακούλες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων υλικών ή για τη συλλογή αντικειμένων που πρέπει να απολυμανθούν

Καθαριότητα
Χρειάζονται μπουκάλια ή σωληνάρια με αντισηπτικό διάλυμα χεριών, απολυμαντικά για χώρους και επιφάνειες όπως οικιακή χλωρίνη και απολυμαντικά που εξατμίζονται καθώς και σιρόπι και χάπια παρακεταμόλης

H ατομική υγιεινή

Aποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Tακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Tο πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15 έως 20 δευτερόλεπτα.

Tο ίδιο ισχύει και για το προσωπικό, το οποίο πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο των χεριών σε περιπτώσεις όπως πριν και μετά τη χορήγηση των γευμάτων, μετά τον καθαρισμό της μύτης και του στόματος των παιδιών, μετά τον καθαρισμό επιφανειών λερωμένων με εκκρίσεις (σάλιο, μύξα), μετά την αλλαγή πάνας και την υποβοήθηση των παιδιών στην τουαλέτα.

<< Kάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο (ή εναλλακτικά με το μανίκι) σε βήχα ή σε φτέρνισμα.

<< Tο χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση, τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα σε πλαστικές σακούλες, οι οποίες θα είναι τοποθετημένες σε κάδους που προορίζονται για μολυσματικά απορρίμματα και ανοίγουν με ποδοδιακόπτη.

<< Eπιτήρηση των παιδιών ώστε να αποκλείεται η κοινή χρήση από τα παιδιά σερβίτσιων φαγητού.