Νέα απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

 

Απεργία στις 29 Νοέμβρη και διαδήλωση έξω από το υπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια, αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί στη συνεδρίαση της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΓΝΕ την Κυριακή 17 Νοεμβρίου η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με Επιτροπές Υγείας κατοίκων από πολλές περιοχές της χώρας, που διεκδικούν την υπεράσπιση-αναβάθμιση των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Πολυϊατρείων, Περιφερικών Ιατρείων, της περιοχής τους.

Επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί συγκροτούν «επιτροπές σωτηρίας» των Νοσοκομείων και ΚΥ και στη διαδικασία αυτή εντάσσουν τους αποκλεισμούς Ταμείων Νοσοκομείων και άλλες μορφές κινητοποιήσεων από 1ης Ιανουαρίου 2014 που θα στοχεύουν στη κατάργηση του 25ευρου, στην αποτροπή της είσπραξης των νοσηλίων και των εργαστηριακών εξετάσεων ως βεβαιωμένες οφειλές μέσω της Εφορίας και στην ελεύθερη-δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα Νοσοκομεία.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει στην ανακοίνωση της κάθε σχεδιασμό κατάργησης των σημερινών δομών του ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ, κάθε διαθεσιμότητα και απόλυση, κάθε απόπειρα διάλυσης του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μετατροπής του μόνον σε αγοραστή υπηρεσιών και στηρίζει την αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ και την πλήρη κάλυψη των οικονομικών αναγκών του.

 

«Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής μας και την εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουν έμπρακτα ότι Η ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ κι όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της αγοράς.» τονίζει η Ομοσπονδία

«Διεκδικούμε την υλοποίηση των προτάσεων μας για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ένα ολοκληρωμένο – καθολικό – δωρεάν – ποιοτικό- αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας, χρηματοδοτούμενο με επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αξιοποιήσει τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερικά Ιατρεία και να οργανώσει ικανοποιητικό Δίκτυο δομών Π.Φ.Υ. σε κάθε περιοχή της χώρας με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, προσανατολισμένο :
-στην πρόληψη
-στη προαγωγή της υγείας
-στην ολιστική αντίληψη
-στις παρεμβάσεις στους τόπους κατοικίας και εργασίας
-στη καθολικότητα
-στην ισότιμη και εύκολη πρόσβαση
-στην 24ωρη λειτουργία
με οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονική Ομάδα Υγείας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Απαραίτητη είναι η κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών και η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας προς όλους τους κατοίκους.» τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί