Αλαλούμ επικρατεί στο θέμα της οργάνωσης της έναρξης των εμβολιασμών κατά της νέας γρίπης στο νομό Θεσσαλονίκης. Μπορεί το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει ετοιμάσει η νομαρχία εδώ και αρκετό καιρό να βαθμολογήθηκε με… άριστα σε πανελλαδικό επίπεδο από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ωστόσο στην πράξη σκοντάφτει σε πολλά εμπόδια, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.
Tης Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr
Θεωρητικά τα 50 κέντρα εμβολιασμού που έχουν καθοριστεί για όλο το νομό Θεσσαλονίκης είναι ήδη έτοιμα να λειτουργήσουν από τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε εκτιμάται ότι θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Ωστόσο, στην πράξη πάσχουν από έλλειψη προσωπικού, καθώς από τα 300 άτομα που εκτιμάται ότι πρέπει να τα στελεχώσουν αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο τα 150. Ταυτόχρονα, δεν έχει γίνει η καταγραφή των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τα οποία θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ
Τελείως ανέτοιμοι και ανοργάνωτοι, όμως, είναι και οι περισσότεροι δήμοι εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Εκεί όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία σχετική προετοιμασία, αλλά οι δήμοι αναγκάζονται να βάζουν χρήματα από τα ταμεία τους για την αγορά των υλικών, όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, που απαιτούνται για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων στα σχολεία.
“Δεν υπάρχει τίποτα. Κανένας προγραμματισμός και καμία πρόνοια, ούτε για τα σχολεία ούτε για τα κέντρα εμβολιασμού. Εμείς έχουμε εννέα σχολεία, αλλά κανένα εμβολιαστικό κέντρο. Συνεπώς, τι θα γίνει; Οι μαθητές θα πρέπει να πάνε μέχρι την Ασπροβάλτα, δηλαδή στο δήμο Αγίου Γεωργίου, για να κάνουν το εμβόλιο;”, κατήγγειλε ο δήμαρχος Ρεντίνας Αντώνιος Στοΐτσας.
Ο ίδιος πρότεινε το αγροτικό ιατρείο που υπάρχει σε κάθε δήμο της περιφέρειας να μετατραπεί σε κέντρο εμβολιασμού και να ενισχυθεί με προσωπικό, το οποίο μπορεί να βρεθεί είτε μέσω των απασχολούμενων στα ΚΑΠΗ ή μέσω του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Ο εκπρόσωπος του δήμου Αγίου Γεωργίου Ηρακλής Φωτιάδης ανέφερε ότι το αγροτικό ιατρείο του δήμου είναι οργανωμένο σε υποδομή, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο εμβολιασμού μόνο εφόσον ενισχυθεί με προσωπικό, καθώς σήμερα διαθέτει μόνο έναν νοσηλευτή. “Επιπλέον, αγοράζουμε συνεχώς υλικά για τα σχολεία με δικά μας χρήματα. Δεν επαρκούν, όμως, τα χρήματα. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα”, τόνισε ο κ. Φωτιάδης.
ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Αγκάθι αποτελεί για τους δήμους και ο εμβολιασμός των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Η ευθύνη για τον εμβολιασμό τους έχει φύγει από τη νομαρχία και έχει ανατεθεί στο ΙΚΑ, όμως στους περιφερειακούς δήμους δεν υπάρχουν καν ιατρεία του ιδρύματος, για να κάνουν αυτή τη δουλειά.
“Δυστυχώς δεν υπάρχουν ιατρεία του ΙΚΑ στην ευρύτερη περιοχή, παρά μόνο ιδιώτες γιατροί. Συνεπώς, το 60% του πληθυσμού, το οποίο είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ, πώς και πού θα εμβολιαστεί; Κανείς δεν μας έχει δώσει απάντηση”, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Επανομής Γεώργιος Μαλάμης.
Ανοργανωσιά φαίνεται ότι επικρατεί στο θέμα των εμβολιασμών κατά της νέας γρίπης και σε κεντρικό επίπεδο. Παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις ότι οι εμβολιασμοί θα άρχιζαν στα μέσα Οκτωβρίου, πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού η χώρα μας μέχρι στιγμής έχει προμηθευτεί περίπου 125.000 εμβόλια, τα οποία δεν επαρκούν ούτε για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Το οριστικό χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών και ο καθορισμός των ομάδων του πληθυσμού που τελικά θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, για τις οποίες έχουν προκύψει διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων, αναμένονται την ερχόμενη βδομάδα.