ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Επικίνδυνος ο ιατρικός εμφύλιος

Με προβλήματα άρχισε χθες και επίσημα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά της νέας γρίπης. Σε κάποια επαρχιακά νοσοκομεία τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει, πιθανόν λόγω καθυστέρησης της μεταφορικής εταιρείας, ενώ σε ορισμένα κέντρα υγείας οι εργαζόμενοι σκέφτονται να βάλουν ακόμη κι εθελοντικές βάρδιες, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί.

 

Της Νικολέτας Μπούκα

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά, σε πολλές περιοχές τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης καθυστέρησαν να φτάσουν, ωστόσο εντός των επόμενων δύο ημερών οι εμβολιασμοί θα γίνονται παντού.
Πάντως σχετικά ικανοποιητική ήταν η προσέλευση των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θέλησαν να κάνουν το εμβόλιο. Στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου “¶γιος Δημήτριος” δεν έλειψαν τα ευτράπελα. Αφορμή στάθηκε η άρνηση γιατρού, που είχε οριστεί να κάνει τους εμβολιασμούς, με το αιτιολογικό ότι δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα και ασφάλεια του εμβολίου. Τελικά αντικαταστάθηκε και οι εμβολιασμοί συνεχίστηκαν κανονικά.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ
Για εγκληματική αμέλεια γιατρών και νοσηλευτών που δουλεύουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ογκολογικές και παιδιατρικές κλινικές, αλλά εξακολουθούν να μην κάνουν το εμβόλιο, μίλησε η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ, Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά.
“Το θεωρώ εγκληματική αμέλεια. Είχαμε πολλά κρούσματα γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι έχουν τον ιό και πιστοποιήθηκε ότι είναι θετικοί, αφού δούλευαν στα νοσοκομεία. Θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Είναι εγκληματικό ο γιατρός να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον ασθενή, είτε είναι ανοσοκατασταλμένος είτε υγιής. Το υπουργείο θα πρέπει να πάρει κάποια απόφαση και να ελέγχει ποιοι είναι αυτοί που αρνούνται να το κάνουν και ποιος είναι ο λόγος”, τόνισε η κ. Λεπτοκαρίδου.
Ο διοικητής του “Αγίου Δημητρίου”, Ματθαίος Τσούγκας, επισήμανε: “Μέχρι στιγμής έχω δει ανθρώπους να πεθαίνουν από τον ιό της νέας γρίπης, αλλά δεν έχω διαπιστώσει ούτε μία ανεπιθύμητη ενέργεια και δράση του εμβολίου. Λοιπόν ας αφήσουμε αυτούς τους κινδυνολόγους να μένουν στα λόγια κι ας κοιτάξουμε πώς θα μπορέσουμε να προστατέψουμε και τη ζωή μας, τους δικούς μας και τους συνανθρώπους μας”.
Ο εργαζόμενος στο περιφερειακό ιατρείο Επανομής Θεόδωρος Ζδούκος ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί άρχισαν, ενώ η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται με ραντεβού. Επίσης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού υπάρχει η σκέψη για εθελοντικές βάρδιες.
Για αύξηση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έκανε λόγο η διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, εντατικολόγος Γλύκα Βλαχογιάννη, ενώ πρόσθεσε ότι “ακόμη και τα παιδάκια που πέθαναν και είχαν προϋπάρχουσα επιβάρυνση της υγείας τους δεν σημαίνει ότι έπρεπε να έχουν πεθάνει. Θεωρώ ότι αν είχαμε προλάβει να τα εμβολιάσουμε, ίσως σήμερα να ζούσαν”.

12 ΘΑΝΑΤΟΙ
Τους 12 έχουν φτάσει οι θάνατοι από νέα γρίπη στη χώρα μας. Τελευταίο θύμα ένα 11χρονο κορίτσι που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του “Ιπποκράτειου”, το οποίο παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τελικά απεβίωσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας. Το κορίτσι είχε περάσει πριν από τέσσερα χρόνια φυματίωση και αποδείχτηκε ότι ο ιός της γρίπης πιθανώς να ενεργοποίησε τη φυματίωση.
Εξάλλου, σε βαριά κατάσταση νοσηλεύεται στο “Ιπποκράτειο” ένας επτάχρονος ο οποίος έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Το παιδί πήγε στο νοσοκομείο με αναιμία και θρομβοπενία, ενώ έκανε βαρύ αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.
Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, έκλεισαν χθες 17 νηπιαγωγεία και 22 τμήματα και τάξεις σχολείων.

Υπουργείο Υγείας: Ψάχνει κλίνες εντατικής και νοσηλευτές

Σε αγώνα δρόμου για το άνοιγμα 95 κλινών ΜΕΘ έως τον Δεκέμβριο επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει η διαδικασία για την έκτακτη πρόσληψη 300 ατόμων, κυρίως νοσηλευτών, ενώ εντός του 2010 θα προσληφθούν 1.000 γιατροί και 2.000 νοσηλευτές. Επόμενος στόχος είναι να ανοίξουν κι άλλες 54 ΜΕΘ, ενώ η υπουργός είπε ότι σε περίπτωση ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών θα προχωρήσει σε επίταξη κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Επίσης, σε έκτακτη ανάγκη θα εξεταστεί η ακύρωση τακτικών χειρουργείων ασθενών, προκειμένου να αδειάσουν κρεβάτια ΜΕΘ για τους ασθενείς με νέα γρίπη.

  • Πώς κείνουν τα σχολεία. “Για να κλείσει μία σχολική μονάδα απαιτείται το 1/3 των μαθητών του σχολείου να παρουσιάζει ένα από τα συμπτώματα της γρίπης και να έχει πυρετό από 38 και άνω. Για να κλείσει ένα τμήμα αρκεί τέσσερις μαθητές να παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα και να λείπουν από το σχολείο. Και για να συμβούν όλα τα παραπάνω δεν απαιτείται η γνωμάτευση ιατρού ή η επιβεβαίωση από το σχετικό τεστ ότι ένα παιδί έχει γρίπη τύπου Α. Αρκεί να πάρει τηλέφωνο ο γονέας ή κηδεμόνας για να δηλώσει ασθένεια για το παιδί του. Στην περίπτωση των ειδικών σχολείων αρκούν δύο μόλις περιπτώσεις παιδιών με ύποπτα συμπτώματα για να κλείσει ένα τμήμα, ενώ απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας ενός παιδικού σταθμού λαμβάνει ο νομίατρος της κάθε περιοχής”. Σ.Μ.