Νέα κεραμίδα για ασφαλισμένους από το 1983

Καμία αλλαγή για όσους πρωτοασφαλίστηκαν προ του 1983, ενώ για τους υπόλοιπους οι αλλαγές αναμένεται να είναι δραματικές

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Το έτος 2013 οριοθετεί τους χαμένους και τους κερδισμένους της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όσον αφορά τα όρια ηλικίας, ενώ το 2018 θα σημάνει μεγάλες μειώσεις στο ύψος των συντάξεων εξαιτίας της πλήρους ανατροπής του υφιστάμενου καθεστώτος υπολογισμού της σύνταξης.

Οι πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι απολύτως σαφείς για τις ομάδες των ασφαλισμένων που θα επιβαρυνθούν από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, ωστόσο γίνεται προφανές ότι το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στους εργαζόμενους που πρωτοασφαλίστηκαν την περίοδο από 1.1.1983 ως 31.12.1992. Το ίδιο καθεστώς ασφάλισης αναμένεται να διατηρήσουν όσοι πρωτοασφαλίστηκαν προ του έτους 1983.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από την 1.1.2013 ξεκινούν οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, των μητέρων ανηλίκων που είναι ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία, αλλά και όσων συνταξιοδοτούνται με 35ετία. Τα όρια των εργαζόμενων γυναικών στον δημόσιο τομέα θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια από το 2013. Υπολογίζεται ότι 140.000 γυναίκες θα επηρεαστούν από την εξίσωση των ορίων ηλικίας με αυτά των ανδρών, κάτι που επιβάλλει η καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επίσης οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από τα ειδικά Ταμεία μισθωτών και τα Ταμεία Τύπου θα υποστούν αυξήσεις ορίων σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση του νόμου Πετραλιά, η οποία παραμένει σε ισχύ. Η αύξηση του ορίου θα είναι ένα έτος κάθε χρόνο ωσότου το όριο ανεβεί σταδιακά από τα 50 στα 55 έτη. Αντιθέτως καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για όσους ασφαλισμένους θα συνταξιοδοτηθούν ως τις 31.12.2012, οι οποίοι θα ακολουθήσουν το υφιστάμενο ασφαλιστικό καθεστώς.

Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα μαζικό κύμα φυγής, που θα έδινε τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα. Η μεγαλύτερη ανατροπή, ωστόσο, θα επέλθει στο ύψος της σύνταξης εξαιτίας της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της, αρχής γενομένης από 1.1.2018. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα οκτώ χρόνια, δεν θα επηρεασθούν από το νέο καθεστώς. Για τους υπόλοιπους οι αλλαγές αναμένεται να είναι δραματικές, καθώς η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού θα επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις οι οποίες μπορεί να αγγίξουν και το 20%. Η σύνταξη θα διαχωρισθεί σε δύο τμήματα: Στο προνοιακό τμήμα το οποίο θα καταβάλλεται, υπό προϋποθέσεις, σε όλους και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αντικαθιστώντας την κατώτατη σύνταξη. Και στο ανταποδοτικό το οποίο θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και των εισφορών που κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Ο υπολογισμός θα γίνεται στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου, ενώ δεν είναι γνωστοί ακόμη οι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης.

Με τον νέο υπολογισμό, οι ασφαλισμένοι με 4.500 ένσημα που ελάμβαναν την κατώτατη σύνταξη, θα λαμβάνουν πλέον μόνο τη βασική σύνταξηδηλαδή 360 ευρώ- με βάση τα σημερινά δεδομένα. Το ποσό αυτό είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το ύψος των σημερινών κατώτατων συντάξεων. Παραλλήλως σημειώνεται ότι θα θεσπισθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της προνοιακής σύνταξης σε όσους δηλώνουν ανασφάλιστοι, ώστε να τη λαμβάνουν μόνον όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.

Αμεσα, δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νόμου, θα ισχύσουν η απαγόρευση της εθελουσίας εξόδου και τα μέτρα για την απασχόληση των συνταξιούχων. Με τα κυβερνητικά μέτρα καθιερώνεται για πρώτη φορά κοινό καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων, είτε αυτοί προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνει τέσσερα σημεία: Την αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών. Την υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία (ή και για παράλληλη εργασία, εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος), με προσαυξημένες εισφορές. Τη μείωση του ποσού της σύνταξης πάνω από ένα ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου. Την προσαύξηση της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.

Σημαντική χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση, με θέμα το Ασφαλιστικό, που θα έχουν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών κκ. Α.Λοβέρδος και Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και εκείνο της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας.