Αν η καθιέρωση της «λίστας» και οι πέντε ασφαλιστικές δικλίδες που τη συνοδεύουν δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, θα υπάρξει και μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Στόχος είναι να περιοριστεί κατά 30% η συνολική φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έφτασε πέρυσι τα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής του London School of Economics, κ. Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τις «Κοινωνικές Επιδημίες».
Economics, Ηλίας Μόσιαλος
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η εκ νέου εφαρμογή της «λίστας» συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα συνοδευτεί από τα εξής μέτρα:
Για να περιληφθεί ένα φάρμακο στη «λίστα», πρέπει η φαρμακευτική εταιρεία να καταβάλει άμεσα την επιστροφή (rebate) της προηγούμενης χρονιάς. Το μέτρο αυτό έχει προσδοκώμενο όφελος 160 έως 180 εκατομμύρια ευρώ.
Δημιουργείται ένας ακόμη κατάλογος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με βάση τις διεθνείς ταξινομήσεις. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 έως 700 εκατομμύρια ευρώ. Θα δημιουργηθεί μέση τιμή φαρμάκων (τιμή ανάκτησης) ανά θεραπευτική κατηγορία, στην οποία θα περιλαμβάνονται και τα αντίγραφα φάρμακα (generics). Το μέτρο θα φέρει μείωση των τιμών κατά 10% έως 15%.
Για να περιληφθεί ένα φάρμακο στη «λίστα», πρέπει να περιλαμβάνεται ήδη σε λίστα άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Θα υπάρχει, επίσης, σύστημα αξιολόγησης (κλινικής αξίας) και ταξινόμησης των φαρμάκων, κατά το γαλλικό πρότυπο (ASMR).
Αναφερόμενος στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, ο κ. Μόσιαλος είπε πως δεν αρκεί να οριστεί ότι η τιμή του θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.
Η εφαρμογή του μέτρου αυτού – σημείωσε – οδήγησε τις εταιρείες στο εξής τέχνασμα:
Τα νέα τους φάρμακα έπαιρναν πρώτα τιμή στη Σουηδία, τη Γερμανία ή την Ολλανδία και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Αυτό εκτίνασσε την τιμή τους στα ύψη, καθώς οι τρεις αυτές χώρες είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρωπαϊκή Eνωση και έχουν τα ακριβότερα φάρμακα. Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, θα γίνεται ανακοστολόγηση των φαρμάκων, αρχικά κάθε τρεις μήνες και στη συνέχεια κάθε μήνα.
Αν και τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι θα υπάρξει μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στο 10% έως 15%.
Δαπάνη για φάρμακα
- Συνολική δαπάνη στην Ελλάδα 1,5 δισ. ευρώ – (2000 και 2009) 9,2 δισ. ευρώ*
- Ποσοστό αύξησης (από το 2000 έως το 2009) 513,33%
- Δημόσια δαπάνη στην Ελλάδα 850 εκατ. – (2000 και 2009) 5,1 δισ. ευρώ
- Ποσοστό αύξησης (από το 2000 έως το 2009) 500,00%
*Με πληθυσμό σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο από τον ελληνικό (47 εκατομμύρια), η Ισπανία έχει φαρμακευτική δαπάνη 12 δισ. ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ