Νέα προβλήματα με εφημερίες στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

 

«Παραλύει» σταδιακά αυτές τις ημέρες το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και η «θεραπεία» για τα προβλήματά του καθυστερεί προκαλώντας κοινωνικά προβλήματα. Μετά την Ψυχιατρική Κλινική που δεν έχει εφημερεύοντα ψυχίατρο από την Τετάρτη, από σήμερα δεν εφημερεύει ορθοπεδικός, ακτινολόγος και ουρολόγος.

Το πρόγραμμα των εφημεριών στα συγκεκριμένα τμήματα γι’ αυτό το μήνα έχει ολοκληρωθεί και οι γιατροί ως γνωστόν δεν εφημερεύουν επιπλέον ώρες από αυτές που ορίζονται από τον νόμο, κάτι για το οποίο έχουν ενημερώσει τη Διοίκηση και τους πολίτες από τον Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Νοσοκομείο που έχει την ευθύνη της πληρωμής των επιπλέον υπερωριών, δεν έχει καταβάλλει ακόμη χρήματα στους γιατρούς, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Το ερώτημα είναι πως ένα τμήμα όπως είναι το Ορθοπεδικό θα λειτουργήσει χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς αν τύχουν κάποια περιστατικά πέραν του πρωινού ωραρίου. Αναγκαστικά, θα πρέπει να μεταφέρονται σε άλλα Νοσοκομεία με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών. Ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, που έχει εγκαταλείψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Συνάντηση της αντιπεριφερειάρχη με τους φορείς υγείας

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα Μαρία Λιονή συναντήθηκε χθες με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μοσχοβάκη, τους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας Περάματος κ. Νίκο Παπαδάκη, Σπηλίου κ. Σασαρόλη Σπύρο και την Διευθύντρια της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ρεθύμνης κα Μαρία Καββαλου, προκειμένου να συζητήσουν θέματα υγειονομικού χαρακτήρα της Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα θέματα αφορούσαν στην έκδοση Βιβλιαρίων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην έκδοση πιστοποιητικών υγείας.

Τόσο ο Διοικητής του Νοσοκομείου όσο και οι Διευθυντές των δύο Κέντρων Υγείας, δέχθηκαν με ευχαρίστηση να βοηθήσουν την παραπάνω Υπηρεσία και τους πολίτες του Ρεθύμνου, γεγονός για το οποίο τους ευχαρίστησε ιδιαιτέρως η κα Λιονή, καθώς και για τη γενικότερη ανιδιοτελή και συνεχή προσφορά τους στο Ρέθυμνο.

“Όχι” στις περικοπές και την απαξίωση της υγείας των πολιτών

Χθες ο τομέας της υγείας υπολειτούργησε σε όλη τη χώρα καθώς στην πανελλαδική πανιατρική απεργία συμμετείχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι ιδιώτες γιατροί και οι γιατροί του ΙΚΑ. Και στο Ρέθυμνο, η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στους εξωνοσοκομειακούς γιατρούς.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει «απτόητη» τον δρόμο της κατεδάφισης όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων στη χώρα, με φανερό πλέον στόχο όχι το χρέος, που παρά τα σκληρά μέτρα συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά τις περιβόητες απο-διαρθρωτικές αλλαγές που καταργούν κάθε κοινωνικό κεκτημένο και συμπιέζουν σε τριτοκοσμικά επίπεδα το κόστος εργασίας, οδηγώντας τους εργαζόμενους και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα στην κυριολεξία σε απόγνωση.

Το Κοινωνικό Κράτος φεύγει, η αγορά έρχεται. Από το, έστω ατελές, πελατειακό, ανοργάνωτο και συχνά αναποτελεσματικό Κράτος Πρόνοιας, περνάμε στο Κράτος των μέτρων έκτακτης ανάγκης που πλήττουν τους πολλούς, στο Κράτος της αυθαιρεσίας και της καταστολής.

Μόνο που όποιος νομίζει ότι θα σώσει την οικονομία και τη χώρα πάνω στα ερείπια της κοινωνίας δεν είναι απλώς γελασμένος. Είναι επικίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ, Ανδρέας Ξανθός στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξη τύπου.

Το μόνο που ενδιαφέρει τον «λογιστή» υπουργό υγείας είναι οι περικοπές, τόνισε ο κ. Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι το όραμα του κ. Λοβέρδου είναι «το νοσοκομείο-επιχείρηση που δεν θα έχει πια «διαφυγόντα κέρδη» δηλαδή δεν θα αφήνει κανένα, είτε είναι άνεργος, είτε ανασφάλιστος, είτε μετανάστης χωρίς να πληρώσει «διόδια», που θα έχει έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία του δηλαδή θα βάζει τους πολίτες να πληρώνουν αδρά για την επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία και αργότερα και για τις εργαστηριακές εξετάσεις, που θα περικόπτει συνεχώς τις δαπάνες για προσωπικό, φάρμακα, υλικά, αδιαφορώντας τελείως για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Μιλούν ανοικτά πλέον για «ζημιογόνες κλινικές», για μη «αποδοτικά» τμήματα ή ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες που πρέπει να συγχωνευτούν ή ακόμα και να κλείσουν.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι περικοπές. Ο νέος Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας( ΕΟΠΥΥ) που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου θα έπρεπε να λέγεται Οργανισμός Περικοπών Υγείας, αφού ο κύριος στόχος του είναι η ισοπέδωση προς τα κάτω της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης».Αυτό που υπερασπίζονται οι γιατροί, όπως είπε ο ίδιος, είναι το δικαίωμα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση, θρησκεία, χρώμα, νομιμοποιητικά έγγραφα, σε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική περίθαλψη.

«Και σ’αυτό θα είμαστε ανυποχώρητοι. Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίσουν το ΕΣΥ σαν μια προβληματική ΔΕΚΟ προς εκποίηση», υπογράμμισε.

“Δεν εκπροσωπούνται οι γιατροί στον νέο οργανισμό”

Αναφορικά με τον νέο οργανισμό παροχής υπηρεσιών μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Στεφανάκης, τονίζοντας πως οι γιατροί ζητούν την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

«Προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού παροχής υπηρεσιών στη θέση του δημόσιου φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σε αυτόν τον φορέα εντάσσονται όλα τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία υγείας. Ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ, το ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ο Οίκος Ναύτου.

Εξαιρέθηκαν από τον Οργανισμό παροχής υπηρεσιών τα Κέντρα Υγείας τα περιφερειακά ιατρεία και τα αγροτικά ιατρεία. Το πρόβλημα με το πολυνομοσχέδιο είναι ότι πολλά σοβαρά θέματα εντάσσονται σε ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί καθεστώς ομηρίας για τους γιατρούς τα επόμενα χρόνια.

Ο νέος οργανισμός διοικείται από επτά διορισμένα μέλη συμβουλίου που έχει στις αρμοδιότητές του τις συμβάσεις με όποιον ιδιωτικό φορέα επιλέγει, την ευθύνη διαχείρισης πόρων των ταμείων, την ευθύνη επενδύσεων και την απόλυτη ευθύνη της διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων.

Στο επταμελές αυτό συμβούλιο δεν εκπροσωπούνται οι γιατροί και μελλοντικά αυτό το όργανο θα κάνει συμβάσεις χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν πέρα από τους υπουργούς υγείας και εργασίας», τόνισε.

Παράλληλα, εξήγησε πως δίνεται το δικαίωμα περαιτέρω επέκτασης σε ιδιωτικές κλινικές στον αριθμό κλινών, όπως επίσης επιχορηγούνται ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης και έτσι περιορίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της απεξάρτησης, ζητήματα πολύ σοβαρά.

«Στην εποχή του μνημονίου μαζί με την ελληνική κοινωνία κακοποιείται βάναυσα και η ελληνική γλώσσα. Το εθνικό ξεπούλημα βαφτίζεται εθνική σωτηρία. Ο παραλογισμός εξορθολογισμός και η διάλυση μεταρρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης.

Χαρακτήρισε διάτρητο νομοθετικό κατασκεύασμα το νομοσχέδιο το οποίο όπως είπε «περιλαμβάνει δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και η κυβέρνηση του μνημονίου δηλώνει υποκριτικά ότι θα φέρει την αναβάθμιση της υγείας, ενώ ουσιαστικά την παραδίδει βορά στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου της υγείας.

Λέμε το μεγάλο όχι στην απαξίωση της υγείας των πολιτών, στην εργασιακή και οικονομική εξόντωση του έλληνα γιατρού, στα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της υγείας. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία απαιτεί ποιοτική δημόσια δωρεάν υγεία».