Νέες μορφές εξαρτήσεων έχουν κάνει την εμφάνισή τους και δημιουργούν διεθνώς και στη χώρα μας ένα σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Πέραν των γνωστών εξαρτήσεων από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, παρατηρούνται πλέον και εξαρτήσεις από τυχερά παιχνίδια, συνταγογραφούμενα φάρμακα και το διαδίκτυο. Ανησυχητική είναι η έναρξη της εκδήλωσης του φαινομένου σε όλο και μικρότερη ηλικία, αλλά και με ποικιλία μορφών. Οι επιδημιολογικές μελέτες είναι δύσκολο να καταγράψουν το μέγεθος του προβλήματος, παρά τις επίμονες προσπάθειες των ερευνητών.
Αυτά τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 2ο πανελλήνιο συνέδριο της ΕΨΕ με θέμα “Εξαρτήσεις, Συννοσηρότητα, Πρόληψη και Θεραπεία”, που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως τις 7 Μαρτίου στη συμπρωτεύουσα.
Από τα άτομα που προσέρχονται στη μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια “Μέθεξις”, η οποία λειτουργεί εδώ και ενάμισι χρόνο στη Θεσσαλονίκη, το 65% είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, ενώ το ποσοστό των εξαρτημένων από τα τυχερά παιχνίδια έφθασε στο 13,5% στις αρχές του 2004, από 2,3% που ήταν το 1999, όπως ανέφερε ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας Γ. Γρηγορίου.
Σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αναλγητικά, ο Γ. Γρηγορίου τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να ελεγχθεί, διότι αφενός τα άτομα αυτά δεν ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν και αφετέρου γιατί τα φάρμακά τους συνταγογραφούνται από γιατρούς.
Η εξάρτηση από το Ίντερνετ πλήττει κυρίως δύο κατηγορίες ατόμων, τους φοιτητές, ιδίως σχολών θετικών επιστημών (ηλεκτρολόγων μηχανικών, μαθηματικών, φυσικών, οικονομολόγων κ.λπ.) και τους συνταξιούχους. Οι φοιτητές οδηγούνται στην εξάρτηση από το Ίντερνετ και λόγω του αντικειμένου των σπουδών, που απαιτεί συνεχή ενασχόληση με το διαδίκτυο, ενώ οι συνταξιούχοι, που ασχολούνται με το διαδίκτυο, οδηγούνται στα τυχερά παιχνίδια και τις γνωριμίες.
Εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του “Ιπποκρατείου” νοσοκομείου Θεσσαλονίκης συμβουλευτικός σταθμός εφήβων για την εξάρτηση από το διαδίκτυο, ενώ το τελευταίο δίμηνο λειτουργεί κάθε Τετάρτη πρωί στη λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συμβουλευτικός σταθμός για φοιτητές και νέους οι οποίοι έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς εξαιτίας της χρήσης του Ίντερνετ. Στον συμβουλευτικό σταθμό του ΑΠΘ έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα 45 φοιτητές.