Νέο τελεσίγραφο για την εξίσωση του χρόνου συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών

«Επειγόντως» θα πρέπει η Ελλάδα να θεσπίσει νόμο για την εξίσωση χρόνου συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της εκπροσώπου Τύπου του αρμόδιου για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις επιτρόπου κ. Σπίντλα.

Μάλιστα πρoσέθεσε πως η Επιτροπή θα αναγκασθεί να συνεχίσει τη διαδικασία «επί παραβάσει» της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν υλοποιήσει γρήγορα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Δηλαδή, όπως διευκρίνισε η Αθήνα, έχει μια άτυπη διορία ακόμη δύο – τριών μηνών.

Παράλληλα η εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις χθεσινές αποκαλύψεις για απόρριψη του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για σταδιακή εξίσωση του χρόνου συνταξιοδότησης, υποστηρίζοντας πως «δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε απόφαση γι αυτό το ζήτημα» και ότι «περιμένει να της ανακοινωθεί επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση ο νέος νόμος που θα εφαρμόζει τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Βέβαια όπως έγραψε εχθές το «Εθνος» δεν έχει φθάσει ακόμη διά της επισήμου οδού στην Αθήνα η απόρριψη του αιτήματος για τη σταδιακή εξίσωση. Επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν δεν υπάρχει γιατί όπως λέει και η εκπρόσωπος δεν έχει σταλεί σχέδιο νόμου.

Οχι σύμβαση…

Ομως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα αναφέρουν ότι μέσω της υπηρεσιακής οδού έχει σταλεί… τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί συμβατή με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τη σύνταξη και υποβολή στην Κομισιόν του σχεδίου νόμου, γιατί δεν θέλει να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο, ιδίως τώρα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή αντίδραση στα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου τα οποία σε καμία περίπτωση δεν έκαναν λόγο για επίσημη απόρριψη σχεδίου νόμου, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο και επομένως δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε απόρριψη.

Αιτία πολέμου

Εξάλλου αιτία πολέμου αποτελεί για την ΑΔΕΔΥ η οποιαδήποτε απόπειρα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο. Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «η τακτική της μη αμφισβήτησης του πυρήνα της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου οδήγησε στο ναυάγιο της σχετικής διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην έκδοση «τελεσιγράφου» πολιτικής σκοπιμότητας».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ υπάρχουν δύο δρόμοι:

  • Η μη αποδοχή της απόφασης που μετατρέπει την ασφάλιση για την κύρια σύνταξη από κοινωνική σε επαγγελματική και η ενίσχυση του ισχύοντος συστήματος προς την κατεύθυνση αυτή.
  • Η αποδοχή του πυρήνα της απόφασης και η αναζήτηση ρυθμίσεων (με αυξομειώσεις ορίων ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες) για την εφαρμογή της. Ενας δρόμος που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές «αποδεικνύεται από τις εξελίξεις αδιέξοδος και επικίνδυνα ολισθηρός».

Σημειώνεται πως η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση θα στείλει ένα πρώτο «μήνυμα» στην κυβέρνηση με συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 28 του Αυγούστου συνεδριάζει το γενικό συμβούλιο για να αποφασίσει τις επόμενες πρωτοβουλίες.