Νέος κρίκος στη μακρά αλυσίδα περί το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Ερωτηματικά για πιθανή συγχώνευση

Θ. Μπαμπαλίδης: «Κανένας δεν ξέρει και δεν μπορεί να πει τίποτε μέχρι την 30η Ιουνίου»

Ένας ακόμη κρίκος έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα της περί το Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης φιλολογίας που δεν κατασίγασε και ποτέ, ένας κρίκος που μπορεί να αποτελεί μέρος της «παραφιλολογίας» όπως τη χαρακτηρίζει ο διοικητής του νοσοκομείου, μπορεί όμως να είναι και προάγγελος μελλοντικών εξελίξεων.

Όπως και να ‘χει, αξίζει να έχουμε κατά νου το έγγραφο που εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου από τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής Δ. Ζαφειρακόπουλο, μετά από εντολή του διοικητή του νοσοκομείου Θανάση Μαπμπαλίδη προς τον οποίο απευθύνεται. Κοινοποιείται δε στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, στον τομεάρχη Παθολογικού Τομέα και στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Επειδή το έγγραφο (με τίτλο «Έκθεση δραστηριοτήτων παιδιατρικής κλινικής») παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον και παραθέτει σημαντικά στοιχεία δημοσίου ενδιαφέροντος για την τελευταία διετία, θεωρήσαμε σκόπιμο να το δημοσιοποιήσουμε αυτούσιο:

 

«Έχουμε την τιμή να σας υποβάλλουμε την έκθεση δραστηριοτήτων της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης:

1. Εξετασθέντα παιδιά στο Τμήμα Επειγόντων της Παιδιατρικής 2009 = 24.192 δηλαδή 46,5% του συνόλου των εξετασθέντων του παθολογικού τομέα (52.008) ή 24,1% ολόκληρου του νοσοκομείου (100.466). Αυτό μεταφράζεται σε 66 παιδιά ημερησίως. 2010 = 19.853 δηλαδή 46,9% του συνόλου των εξετασθέντων του παθολογικού τομέα (52.008) ή 23 % ολόκληρου του νοσοκομείου (86.317). Αυτό μεταφράζεται σε 54 παιδιά ημερησίως. Η διαφορά στον αριθμό των εξετασθέντων οφείλεται στον πανικό συνεπεία της «πανδημίας Η1Ν1» το 2009. Σταθερά όμως η Παιδιατρική εξυπηρετεί το 1/4 των προσερχομένων στα ΤΕΠ ή το 1/2 των εξετασθέντων του παθολογικού τομέα.

2. Νοσηλευθέντα παιδιά 2009 = 1.515 και 2010 = 1.767 εκ των οποίων τα 329 βαριά (18,62%), στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το νοσοκομείο μας στερείται παιδοακτινολόγου, παιδοχειρουργού, παιδοκαρδιολόγου, και παιδονευρολόγου, η δε πλησιέστερη ΜΕΘ παίδων απέχει 220 χιλιόμετρα. Η μέση διάρκεια νοσηλείας το 2010 ήταν 1,9 μέρες, το 2009 2,1 μέρες και το 2006 2,3 μέρες. Αυτό σημαίνει αφ’ ενός μεν σημαντικότατη αύξηση της αποτελεσματικότητας της κλινικής διότι τα περιστατικά διεκπεραιώνονται σε λιγότερο χρόνο, χωρίς να περιμένουμε την πλήρη ίαση του παιδιού ή την παραλαβή όλων των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, αφ’ ετέρου δε την εξοικονόμηση χρημάτων τόσο για το νοσοκομείο όσο και για την οικογένεια (αφού η νοσηλεία κοστίζει και στους δύο). Διακομιδές 72 εκ των οποίων 23 (32% του συνόλου) αφορούσαν νεογνά διότι το νοσοκομείο μας στερείται νεογνολογικού τμήματος και εκ του νόμου είμαστε υποχρεωμένοι να διακομίζουμε πρόωρα νεογνά σε νεογνολογικό τμήμα. Από τις υπόλοιπες 49 διακομιδές που αφορούσαν παιδιατρικά περιστατικά τα 19 (38,8%) ήταν παιδοχειρουργικά περιστατικά και κανονικά θα έπρεπε να διακομιστούν από τους χειρουργούς και να χρεωθούν στις διακομιδές της χειρουργικής. 28 διακομιδές (57,1%) αφορούσαν παιδιατρικές υποειδικότητες τις οποίες διαθέτουν μόνο πανεπιστημιακά νοσοκομεία (παιδοκαρδιολόγο, παιδονευρολόγο, παιδοαιματολόγο, ΜΕΘ παίδων) ή νοσήματα υποχρεωτικά νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο Λοιμωδών Παθήσεων και μόνο 2 διακομιδές (δηλαδή 0,1% των εισαγωγών) ήταν γενικά παιδιατρικά περιστατικά!

3. Ειδικές Παιδιατρικές επεμβατικές Πράξεις. Σύνολο πράξεων το 2010 = 358, επιτυχείς οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις 93, επιτυχείς υπερηβικές παρακεντήσεις 117, τοποθέτηση ουροκαθετήρων 113, τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα 35. Θα ήταν χρήσιμη η σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις παιδιατρικών κλινικών όμορων νομών.

4. Νοσηλεία και ιατρική φροντίδα νεογνών. Στη διάρκεια του 2010 έγιναν 1.292 τοκετοί: 423 με καισαρική τομή παρουσία παιδιάτρου στο χειρουργείο και 869 φυσιολογικοί (και εδώ θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η σύγκριση με τις γεννήσεις σε άλλα επαρχιακά νοσοκομεία, καθόσον το νοσοκομείο μας είναι μακράν το πρώτο σε γεννήσεις νεογνών νοσοκομείο στη βόρειο Ελλάδα εκτός Θεσσαλονίκης). Αυτό σημαίνει 1.292 επιπλέον εισαγωγές και 3.476 μέρες νοσηλείας νεογνών, που θα πρέπει να προστεθούν στο ενεργητικό της παιδιατρικής επιπλέον των 1.767 εισαγωγών και 3.414 ημερών νοσηλείας των μεγαλύτερων παιδιών (καθ’ όσον καθημερινά εξετάζονται όλα τα νεογνά της μαιευτικής κλινικής, όπως ακριβώς και τα νοσηλευόμενα παιδιά στην παιδιατρική). Πρέπει να σημειωθεί δε ότι 601 νεογνά είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας που μας υποχρέωνε σε συνεχή παρακολούθηση καθ’ όλη τη νοσηλεία τους (ίκτερος, παρατεταμένη ρήξη θυλακίου, SGA, LGA, διαβήτης μητέρας κ.α). Θα πρέπει να τονιστεί ότι η κλινική μας είναι από τις λίγες που ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης παιδιατρικής δεν νοσηλεύει τα 601 αυτά νεογνά στην παιδιατρική, αλλά τα παρακολουθεί δίπλα στην μητέρα τους –γεγονός το οποίο πέραν του κέρδους από τη συνέχιση του θηλασμού και την καλύτερη αποκατάσταση της υγείας, μειώνει σημαντικά τα έξοδα του νοσοκομείου.

5. Παιδιατρικές επανεξετάσεις – αιμοληψίες. Η παιδιατρική κλινική είναι η μοναδική κλινική του νοσοκομείου η οποία διενεργεί μόνη της τις αιμοληψίες χωρίς τη συνδρομή των εργαστηρίων (συνεπεία της ιδιαίτερης δυσκολίας στους μικρούς ασθενείς), τόσο στους νοσηλευόμενους όσο και στους εξωτερικούς ασθενείς. Οι πράξεις αυτές δεν καταγράφονται όμως επίσημα. Υπολογίζονται δε ότι ανέρχονται: Αιμοληψίες νοσηλευομένων 3.500, αιμοληψίες στα ΤΕΠ 3.000, αιμοληψίες επανεξεταζομένων παιδιών μετά το εξιτήριο 2.000, σύνολο αιμοληψιών 8500. Επίσης, λόγω του μικρού χρόνου νοσηλείας και της φύσης των παιδιατρικών νοσημάτων, το 85% των νοσηλευθέντων χρήζει επανεξέτασης σε καθορισμένο χρόνο (π.χ. 2 ή 5 ή 7 ή 10 μέρες μετά το εξιτήριο) που καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτησή τους μέσω του ραντεβού από το 1535. Αυτά τα παιδιά προσέρχονται για επανεξέταση στην κλινική (1-3 φορές) χωρίς να καταγράφονται στα ΤΕΙ και μάλιστα οι αιμοληψίες τους διενεργούνται από το προσωπικό της κλινικής. Ο αριθμός των επανεξετάσεων υπολογίζεται σε 3.000. Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο η τότε προϊσταμένη της παιδιατρικής (νυν διευθύνουσα) και ο συντονιστής διευθυντής είχαν απαιτήσει από την προηγούμενη διοίκηση να προστεθεί στο προσωπικό της κλινικής μας καθημερινά 1 νοσηλεύτρια η οποία θα ήταν υπεύθυνη για τις επανεξετάσεις, τις αιμοληψίες εξωτερικών ασθενών, τη συλλογή και ταξινόμηση των αποτελεσμάτων και την καταγραφή των περιστατικών αυτών! Επιπλέον τα νεογνά με νεογνικό ίκτερο επανεξετάζονται 1–4 φορές το καθένα. Το 2010 πραγματοποιήθηκαν 878 επανεξετάσεις νεογνών με ίκτερο.

6. Ροή περιστατικών από άλλους νομούς. Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου μας νοσηλεύονται συνεχώς παιδιά από τον Ίασμο Ροδόπης και τη Χρυσούπολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι ασκούντες ιδιωτική ιατρική συνάδελφοι όσο και τα Κ.Υ. προτιμούν την παραπομπή σε εμάς αντί της Κομοτηνής ή της Καβάλας. Το 2010 4% των νοσηλευθέντων ήταν από άλλους νομούς, ποσοστό 40 φορές μεγαλύτερο από το 0,1% των καθαρά παιδιατρικών διακομιδών της ίδιας χρονιάς. Στα δε ειδικά ιατρεία της κλινικής μας που λειτούργησαν το 2010 (παιδογαστρεντερολογικό και παιδοενδοκρινολογικό) 32% των προσερχομένων ήταν από άλλους νομούς (από Ορεστιάδα μέχρι Δράμα και Θάσο).

7. Ποιοτικοί δείκτες. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να υπήρχαν στατιστικά στοιχεία με ποιοτικούς δείκτες: ποσοστά τελικής ίασης της νόσου και χρόνος νοσηλείας ανά νόσημα και ηλικία και μάλιστα να γίνει σύγκριση με άλλα επαρχιακά ή και κεντρικά νοσοκομεία (δηλαδή σε τι ποσοστό θεραπεύσαμε την πνευμονία, ή την τροφική αλλεργία και πόσο χρόνο χρειαστήκαμε). Δυστυχώς τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Με βάση αυτά μπορούν να εξαχθούν αξιόπιστα επιστημονικά συμπεράσματα. Η επιλεκτική απομόνωση δεικτών όπως η πληρότητα των κλινών δεν έχει στόχο την ανάδειξη της πραγματικότητας αλλά το παραπλανείν δια της στατιστικής και τη δημιουργία εντυπώσεων. Με βάση τέτοια στοιχεία είναι εφικτό να εμφανίσει κάποιος μια κλινική που εισάγει αδικαιολόγητα κάθε προσερχόμενο στα ΤΕΠ, που παρατείνει (είτε σκοπίμως είτε λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας) το χρόνο νοσηλείας, που απομακρύνει τα νεογνά από την μητέρα τους, που αγνοεί βασικές παιδιατρικές επεμβατικές πράξεις, που διακομίζει σχεδόν τα πάντα ως πρότυπο αποτελεσματικότητας και οικονομίας!

8.Τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Λειτουργούν: Γενικό παιδιατρικό. Παιδογαστρεντερολογικό που παρακολουθεί παιδιά με τροφικές αλλεργίες, δυσαπορροφήσεις, αιμορραγικές κενώσεις, και άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα. Στα πλαίσια του ιατρείου διενεργούνται ειδικές εξετάσεις και δοκιμασίες φόρτισης. Βρογχικού άσθματος για παιδιά με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Θηλασμού (χωρίς ραντεβού) για την παρακολούθηση παιδιών που θηλάζουν και την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων. Στα πλαίσια του ιατρείου διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες υγείας και μητέρες σε διάφορες πόλεις και ιδρύματα (Ιατρική Λάρισας, ΤΕΙ Διαιτολογίας, Ιατρική ΔΠΘ, νοσοκομεία της περιφέρειας κ.α).

9. Ιατρικό προσωπικό. Η παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Ξάνθης στελεχώνεται από 5 ειδικούς παιδιάτρους: 2 με βαθμό διευθυντή –ο ένας ως συντονιστής, 1 επιμελήτρια Α΄, η οποία απουσιάζει με εκπαιδευτική άδεια κατόπιν αποφάσεως του υπουργού, 2 επιμελήτριες Β΄ εκ των οποίων η 1 απουσιάζει από την ημέρα του διορισμού της με γονική άδεια και 5 ειδικευόμενους γιατρούς. Επίσης συμμετέχουν στη διενέργεια εφημεριών 2 παιδίατροι με βαθμό διευθυντή από τα Κ.Υ. του νομού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όμορα νοσοκομεία Καβάλας και Κομοτηνής με πολύ μικρότερη προσέλευση ασθενών και με ελλιπέστερη επάνδρωση ειδικών παιδιάτρων έχουν μεγαλύτερο αριθμό ειδικευομένων.

Επιφυλακτικός ο διευθυντής της παιδιατρικής, καθησυχαστικός ο διοικητής

Το παραπάνω έγγραφο που αφορά στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, είναι ένα από όσα συντάχθηκαν από κάθε κλινική του νοσοκομείου, όπως γνωστοποιεί ο κ. Ζαφειρακόπουλος σε συνομιλία μας: «Ο διοικητής του νοσοκομείου ζήτησε από όλες τις κλινικές να στείλουν έκθεση δραστηριοτήτων και να γνωστοποιήσουν την κίνησή τους, κάτι που έγινε» λέει. Και σε… ομολογουμένως διεισδυτικές ερωτήσεις μας υπό το βάρος των ανησυχητικών νεφών που μαζεύονται απειλητικά πάνω από τη δημόσια υγεία, σχολιάζει: «Αν και πρέπει να τα σκεφτόμαστε όλα και δεύτερη φορά καθώς “ύποπτα” είναι πολλά πράγματα πια στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι το γεγονός φωτογραφίζει κάτι ανησυχητικό, αν και επ’ αυτού αρμόδιος να δώσει απάντηση είναι μόνον ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου».

Φυσικά απευθυνθήκαμε και στον διοικητή Θανάση Μπαμπαλίδη, που εξήγησε: «Ούτως ή άλλως γίνεται μια επαναξιολόγηση όλων των νοσοκομείων σε κεντρικό επίπεδο, των τμημάτων, το έργο που παράγει το καθένα και την αποδοτικότητα που έχει. Έτσι ζήτησα και εγώ να δω τι κάνει κάθε τμήμα, το έργο που παράγει και τις απόψεις των διευθυντών των τμημάτων, παρ’ ότι υπάρχουν στοιχεία μέσα από το σύστημα πληροφορικής που έχουμε. Αποσκοπεί στο να έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, ποια τμήματα υστερούν και ποια πάνε καλύτερα και αναλόγως να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση και τους δείκτες μας».

Επαναλαμβάνοντας το σκηνικό των επίμονων ερωτήσεων, εισπράξαμε από τον διοικητή τη χαρακτηριστική απάντηση που μεταφέρουμε αυτούσια: «Όχι, μην πάει το μυαλό σας εκεί, προς θεού, δεν φωτογραφίζεται κάτι πονηρό! Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Εξ άλλου δεν μπορούμε να πούμε και τίποτε πάνω σε τέτοια ζητήματα, για συγχωνεύσεις και ό,τι άλλο ακούγεται αυτό το διάστημα. Ο υπουργός κ. Λοβέρδος είναι σαφής σε συζητήσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς, αφού κατεβαίνουμε στην Αθήνα και βρισκόμαστε κάθε μήνα, όπως θα γίνει και αύριο. Κανένας δεν ξέρει και δεν μπορεί να πει τίποτε μέχρι την 30η Ιουνίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία θα υπάρξουν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, ενδεχόμενα… Ως τότε κανείς δεν μπορεί να πει τίποτε και ο,τιδήποτε ακούγεται είναι μόνο φήμες και παραφιλολογία».

Και έπεται συνέχεια…