Πολύ κοντά στην τελική αποδοχή των ρυθμίσων που περιέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ωράριο, τη βαθμολογική εξέλιξη και τα μισθολογικά τους θέματα βρίσκονται πλέον οι γιατροί του ΕΣΥ, μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.
Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εκτίμησε προχθές το απόγευμα σε μία εκρηκτική συνεδρίαση ότι το πολυνομοσχέδιο βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στις ρυθμίσεις της αρχικής κλαδικής συμφωνίας υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ και αναμένει να δει και τις τελευταίες τροπολογίες που θα καταθέσει ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος στην ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να αποδεχθεί πλήρως τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου ως κλαδική συμφωνία εργασίας.
Η προχθεσινή απόφαση του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ υπερψηφίσθηκε τελικά μόνον από τους συνδικαλιστές γιατρούς της ΔΗΚΝΙ (Ν.Δ.) και της ΠΑΣΚ – Γιατρών, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στο σχέδιο απόφασης που πρότειναν οι συνδικαλιστές της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών – ΑΕΓ (ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά), το οποίο ζητεί επιπλέον από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υπερψηφίσουν στην ολομέλεια της Βουλής τις ρυθμίσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ με τις σχετικές τροπολογίες του υπουργού Υγείας.
Συγκεκριμένα, η απόφαση του Γ.Σ. της Ομοσπονδίας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: “Ο κατατεθείς νόμος εμπεριέχει ρυθμίσεις υποκαθιστώντας τη συλλογική συμφωνία εργασίας που, μετά από αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, τροποποιήθηκε και, σύμφωνα με τις νέες τροπολογίες της κυβέρνησης, η απόκλιση από την αρχική σύμβαση είναι η μείωση των αμοιβών, η αφαίρεση του αφορολόγητου και η μη αναφορά για τις προσλήψεις 2.500 γιατρών το 2010. Θεωρώντας ότι η ψήφιση αυτούσια των κατατεθειμένων τροπολογιών και η έκδοση άμεσα της νέας εγκυκλίου για το πλαφόν (που σήμερα είναι σύμφωνο με τον νέο νόμο για το μισθολόγιο των δικαστικών – 3891/08) είναι όροι απαράβατοι για να θεωρηθεί η νέα ρύθμιση ότι αντανακλά μετά την ψήφιση του νόμου ως συλλογική συμφωνία εργασίας, η οποία θα κριθεί στο επόμενο Γ.Σ. της Τετάρτης 4 Μαρτίου 2009, για την οποία η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε τα όποια ελλείμματά της να αναθεωρηθούν από τη νέα συλλογική σύμβαση του 2010”.
Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ