Νίκος Χουντής στην Ολομέλεια του ΕΚ για τη φαρμακοεπαγρύπνηση

 

< 

<ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

< 

<Δελτίο Τύπου

 

 

·         Νίκος Χουντής στην Ολομέλεια του ΕΚ για τη φαρμακοεπαγρύπνηση:

 

·         Αυστηρότερη νομοθεσία για τον έλεγχο των φαρμάκων μετά το σκάνδαλο Mediator

·         Θέλουμε ενημερωμένους ασθενείς και όχι ασθενείς θύματα δηλώνει ο Ν. Χουντής.

 

Εγκρίθηκαν χθες με τεράστια πλειοψηφία από την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, δύο εκθέσεις που αφορούν τη φαρμακοεπαγρύπνηση.

 

Δεν πρόκειται για νέα νομοθεσία αλλά για αναθεώρηση της ήδη υπάρχουσας λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τη χρήση του φαρμάκου Mediator. Μολονότι ήταν γνωστές επί χρόνια οι παρενέργειες του συγκεκριμένου φαρμάκου που έπαιρναν διαβητικοί και υπέρβαροι, το φάρμακο εξακολουθούσε να διατίθεται στην αγορά μέχρι το 2009, με αποτέλεσμα 500 περίπου άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 3.500 να νοσηλευτούν με καρδιακά προβλήματα. Το δίδαγμα από το σκάνδαλο του Mediator που ακόμη συγκλονίζει τη Γαλλία ήταν ότι χρειάζεται αυστηρότερη φαρμακοεπαγρύπνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής αιτιολογώντας τη θετική ψήφο του προς αυστηρότερους ελέγχους φαρμάκων, δήλωσε ότι " το σκάνδαλο Mediator έφερε στο φως σοβαρές αδυναμίες και δυσλειτουργίες του συστήματος ελέγχων των φαρμάκων στην ΕΕ και τις απαράδεκτες μεθόδους λόμπυ των φαρμακοβιομηχανιών.

Έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα για να εντοπίσουμε τα κενά της νομοθεσίας, δηλαδή την έλλειψη αξιολόγησης ενός φαρμάκου μετά την αδειοδότησή του, την απόσυρση χωρίς αυτόματη προειδοποίηση προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και την έλλειψη αιτιολόγησης και την αδιαφάνεια για την απόσυρση".

 

"Η ασφάλεια των φαρμάκων είναι ένα τεράστιο θέμα" τόνισε ο Νίκος Χουντής. "Θέλουμε ενημερωμένους ασθενείς που να συμμετέχουν μαζί με τους επαγγελματίες της υγείας στη φαρμακοεπαγρύπνηση, και όχι ασθενείς ανοχύρωτους και θύματα των φαρμακοβιομηχανιών.

 

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος όταν κάποια εταιρεία προτίθεται να αποσύρει ένα φάρμακο για λόγους ασφαλείας, η αποσαφήνιση των υποχρεώσεων διαφάνειας για τις φαρμακοβιομηχανίες, και η επανεγγραφή των ύποπτων φαρμάκων στον κατάλογο των φαρμάκων που υπόκεινται σε συμπληρωματική παρακολούθηση, είναι θετικά βήματα προς την κατεύθυνση του να κλείσουν όλα τα παράθυρα που  υπονομεύουν την ασφάλεια των φαρμάκων και την προστασία της δημόσιας υγείας." 

 

 

 

 

12-09-2012                                                                                          Το Γραφείο Τύπου