Νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας

Σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Ελλάδας, τον περασμένο Μάρτιο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Κομισιόν ώστε να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, περί τα μέσα Φεβρουαρίου και αφού προηγηθεί διάλογος με την ΑΔΕΔΥ.

Θα προβλέπεται μεταβατική περίοδος για την εξίσωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων. Δικαίωμα συνταξιοδότησης έχουν θεμελιώσει ήδη 110 χιλιάδες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίες δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή από την υπηρεσία τους για να μην επωμιστούν τις αλλαγές των ορίων ηλικίας.

Όπως είπε στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών, δε θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών.

Λόγω της εξομοίωσης με τους άνδρες συναδέλφους τους, τα όρια ηλικίας των γυναικών θα αυξηθούν από πέντε έως επτά χρόνια.

Μεγάλες χαμένες από τις αλλαγές θα είναι οι παλαιές ασφαλισμένες, όσες δηλαδή γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλίστηκαν από την 1 Ιανουαρίου του 1983 έως και 31 Δεκεμβρίου του 1992.
Για παράδειγμα μία γυναίκα δημόσιος υπάλληλος που ασφαλίστηκε μεταξύ των ετών 1983-92 με το ισχύον καθεστώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 60 με 15 χρόνια ασφάλισης, ενώ με τις επικείμενες αλλαγές θα αναγκαστεί να συνταξιοδοτηθεί στα 65.

Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα φυγής από το δημόσιο και μεγάλη ζημιά στα Ταμεία και στο διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία θα υποστηρίξει ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων σε καμία περίπτωση δεν είναι επαγγελματική, αλλά κοινωνική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και το