Νομοσχέδιο κουρελού..

Το περίφημο νομοσχέδιο Πλεύρη υποτίθεται πως θα έφερνε «επανάσταση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τελικά αποδείχτηκε κουρελού. Έκοψαν πολύχρωμες λωρίδες από τρία προγενέστερα νομοσχέδια, τις έβαλαν στον αργαλειό του Μαξίμου και ύφαναν ένα νομικό κείμενο, το οποίο στερείται αυτοτέλειας, υποκρύπτει λαθροχειρίες, δεν έχει αρχή-μέση και τέλος. Ένα νομοσχέδιο που προκαλεί τις λοιδορίες ακόμη και ασκούμενων νομικών.

Όποιος διατρέξει έστω και διαγώνια το νομοσχέδιο διαπιστώνει πως όλα τα άρθρα που αφορούν στην ΠΦΥ αποτελούν αλλαγές και προσθήκες στο νόμο 4486/17 του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», ενώ τα άρθρα που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ αποτελούν αλλαγές στον νόμο 3918/11.

Εργαλείο νομοθέτησης του Πλεύρη αποτελεί η υπεκφυγή μέσω δεκάδων υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες υποτίθεται πως θα επιλύσουν σε μελλοντικό χρόνο ζητήματα, τα οποία έπρεπε να επιλύονται σε ενεστώτα χρόνο από το ίδιο το νομοσχέδιο. Προφανώς η πλειονότητα απ’  αυτές τις υπουργικές αποφάσεις δεν θα εκδοθεί ποτέ και ο ψηφισμένος νόμος θα παραμείνει ανενεργός, όμως ο Πλεύρης και το Μαξίμου θα επαίρονται πως έκαναν μια βαθειά τομή στην ΠΦΥ.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να οδηγήσει τον ΕΟΠΥΥ, την ΠΦΥ και τα Νοσοκομεία στις ράγες της ιδιωτικοποίησης, εισάγοντας τον ιδιωτικό τομέα σε πεδία που προκαλούν ακόμη και σύγκρουση συμφερόντων. Επί παραδείγματι αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες να διεξάγουν ελέγχους σε ιδιώτες παρόχους, ενώ καταργεί ολοσχερώς την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, δηλαδή την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του Οργανισμού. Θυμίζουμε πως παρόμοια πρακτική ακολούθησε το Επιτελικό Κράτος καταργώντας το ΣΕΥΥΠ και συστήνοντας την Αρχή Διαφάνειας, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο κ.Πλεύρης, αφού αποπειράθηκε να παραμυθιάσει τον ΠΙΣ και τους φορείς που εμπλέκονται στην ΠΦΥ, θα εισπράξει τα επίχειρα του εμπαιγμού ακόμη και από τους προσκείμενους στη ΝΔ, πολλώ δε μάλλον από τους γιατρούς ΕΣΥ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα σημεία του νομοσχεδίου που θα προκαλέσουν τις ισχυρότερες αντιδράσεις είναι τα εξής:

  • Η αμοιβή των γιατρών με capitation (δηλαδή με το κεφάλι), χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος της στο νομοσχέδιο, είναι προφανές πως θα είναι τόσο χαμηλή, ώστε φοβούνται να την ανακοινώσουν επειδή θα προκαλέσει θύελλα αρνητικών αντιδράσεων. Ο προσδιορισμός της αμοιβής δε θα προκύψει από διαπραγμάτευση με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά με υπουργική Απόφαση.
  • Αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και αύξηση των μισθών στους γιατρούς ΕΣΥ επιλέγει την υποχρεωτική κάλυψη του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς που είναι πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εφαρμόζοντας μια διαρκή πολιτική επιστράτευση.
  • Εισάγει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping).
  • Περιορίζει την πρόσβαση των χρονίως πασχόντων στους ειδικούς γιατρούς μόνο μια φορά τον χρόνο.
  • Εισάγει τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία από γιατρούς του ΕΣΥ, δημιουργώντας ασθενείς δύο ταχυτήτων και γιατρούς πολλαπλών ταχυτήτων, προσδοκώντας ότι σε επόμενο νομοθέτημα θα μπορέσει να καταργήσει και την Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση.
  • Καταργεί την εκπροσώπηση όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και τους αντικαθιστά με μέλη που θα διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας.