Της Ελένης Πετροπούλου
Αρνητικό ισοζύγιο παρουσιάζει η γνώμη των πολιτών για την παροχή υπηρεσιών υγείας του συστήματος της χώρας μας. Ποσοστό 65,6 % των πολιτών διατυπώνει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τις υπηρεσίες και μόλις το 31,2 % εκφράζεται θετικά. Γενική εκτίμηση αποτελεί ότι η εξυπηρέτηση στον τομέα της δημόσιας υγείας εξαρτάται από παρέμβαση πολιτικού ή διοικητικού προσώπου «μέσο», αφού το 75,2 % των πολιτών εκτιμά ότι υπάρχει άμεση εξάρτηση της εξυπηρέτησης και του πολιτικού ή διοικητικού μέσου.
Αλλά και στην περίπτωση των χειρουργικών επεμβάσεων σε δημόσια νοσοκομεία οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κρίνουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών και το επίπεδο εξυπηρέτησης εξαρτάται από το φιλοδώρημα ή αλλιώς «φακελάκι». Σε ποσοστό 81,6% πιστεύουν ότι το «φακελάκι» καθορίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και την εξυπηρέτησή τους και μόλις το 17,4% πιστεύει ότι η ποιότητα και η εξυπηρέτηση είναι ανεξάρτητη του σχετικού φιλοδωρήματος.
Οι πολίτες πάντως για ακόμη μια φορά δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα δημόσια νοσοκομεία. Το 42,3 % των πολιτών θα επεδίωκε κατά πρώτο λόγο να πραγματοποιήσει μια δύσκολη και απαιτητική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, το 33,0 % σε ιδιωτικό και ένα ποσοστό της τάξεως του 20,5 % θα επεδίωκε να μεταβεί σε χώρα του εξωτερικού. Μάλιστα, για τα βαριά και απειλητικά για τη ζωή περιστατικά οι πολίτες επισκέπτονται περισσότερο και πάλι τα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με τα ιδιωτικά.
Δημοσκόπηση
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από Παγκρήτια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κ. Ζοπουνίδη διευθυντή των εργαστηρίων Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης και Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, και του Υποψηφίου Διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γ. I. Ματαλλιωτάκη. Η έρευνα έγινε την περίοδο 24-26 Νοεμβρίου του 2008 σε 1.021 νοικοκυριά της Κρήτης, η οποία σε ό,τι αφορά τις δομές υγείας αποτελεί μια «μικρογραφία» της χώρας.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από τους ιατρούς και τους νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων παραμένει χαμηλός. Μόλις το 32,7% του δείγματος δήλωσε ότι το διάστημα που βρίσκονταν στο νοσοκομείο ελάμβανε πάντα την προσοχή των ιατρών και των νοσηλευτών. Ποσοστό 35,5% υποστηρίζει ότι ελάμβανε συνήθως της προσοχής του προσωπικού, 25,9% κάποιες φορές και ένα ποσοστό της τάξης του 5,9% δήλωσε ότι ποτέ δεν έλαβε την προσοχή των ιατρών και των νοσηλευτών στον επιθυμητό χρόνο.
Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, το 67,1% κρίνει καλύτερη την εξυπηρέτησή του στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ωστόσο η οικονομική επιβάρυνση σε αυτά είναι υπερβολική.