Tης Πεννυς Mπουλουτζα
Χρονοβόρα μετακίνηση από το σπίτι στο νοσοκομείο και το αντίστροφο. Αναμονή για εξετάσεις που μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ώρες και πάντα υπό τον κίνδυνο των λοιμώξεων που μπορεί να κολλήσουν από άλλους ασθενείς. Τον δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν τα παιδιά με καρκίνο που σε σχεδόν καθημερινή βάση είναι υποχρεωμένα να επισκέπτονται το νοσοκομείο στο πλαίσιο της θεραπείας τους.
Σε μία προσπάθεια στήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους, ο σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» υλοποιεί εδώ κι ένα χρόνο πρόγραμμα νοσηλείας κατ’ οίκον για παιδιά με καρκίνο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που υλοποιείται με την υποστήριξη της GlaxoSmithKline, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.600 επισκέψεις στην Αττική, σε 115 μικρούς ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για να λαμβάνουν στο σπίτι φροντίδα για απλές ιατρικές πράξεις (αιμοληψία, χορήγηση ενέσιμων θεραπειών κ. ά.). Οι επισκέψεις γίνονται από εννέα εκπαιδευμένους νοσηλευτές/τριες σε συνεργασία με τα νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».
Οπως ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του προγράμματος, η πρόεδρος του συλλόγου «Φλόγα» κ. Μαρία Τρυφωνίδου, η διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Παθολογίας και Ογκολογίας κ. Σοφία Πολυχρονοπούλου, γονείς και νοσηλευτές – μέλη του προγράμματος, τα οφέλη της κατ’ οίκον νοσηλείας είναι μεταξύ άλλων η μείωση του χρόνου αναμονής των παιδιών στα νοσοκομεία (είναι χαρακτηριστικό ότι στα εξωτερικά ιατρεία των ογκολογικών τμημάτων του «Αγία Σοφία», ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 2 – 3 ώρες), λιγότεροι κίνδυνοι για ιώσεις των παιδιών και λιγότερες απουσίες από το σχολείο για τα παιδιά και από την εργασία για τους γονείς. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 300 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο και χρειάζεται να υποβάλλονται σε εντατική θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι σχεδόν μία στις τέσσερις επισκέψεις των μικρών ασθενών στο νοσοκομείο δεν είναι απαραίτητες, καθώς με την κατάλληλη οργάνωση θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σπίτι τους.