Νοσοκοµείο Πύργου: Ο βάλτος και η βιασύνη το… έπνιξαν

 
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
rizogianni@pelop.gr 
 
Οι φόβοι που είχαν εκφράσει ο τεχνικός κόσµος της Ηλείας και άλλοι φορείς για το βαλτώδες σηµείο που επελέγη να ανεγερθεί το νοσοκοµείο του Πύργου, επιβεβαιώθηκαν 8 χρόνια µετά τα εγκαίνιά του.
Οι πληµµύρες στα δύο υπόγεια κατέστρεψαν τις ηλεκτροµηχανολογικές εγκαταστάσεις µε συνέπεια να τεθεί εκτός λειτουργίας και να κριθεί αναγκαία η εκκένωσή του. Τα ήδη υπερφορτωµένα νοσοκοµεία της Πάτρας (ΠΓΝΠ και Αγ. Ανδρέας) κλήθηκαν να σηκώσουν το µεγαλύτερο βάρος και να δεχτούν τους περισσότερους ασθενείς.
Επί της ουσίας η Ηλεία έχει µείνει ακάλυπτη από νοσοκοµείο. Το κενό µοιραία θα καλύψουν τα νοσοκοµεία της Πάτρας. Όπως ανακοίνωσε χθες κατά την επίσκεψή του ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιµοσίδης καταβάλλεται προσπάθεια να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων.
Η καταστροφή οφείλεται στον καιρό ή σε τεχνική αβλεψία και σφάλµα; Στο ερώτηµα αυτό η κοινωνία του Πύργου απαντά υπενθυµίζοντας τις ενστάσεις οι οποίες οφείλονταν στη γνώση ότι το συγκεκριµένο οικόπεδο ήταν βαλτώδες και συνεχώς πληµµύριζε. Μάλιστα για να καταστεί δυνατή η κατασκευή του χρειάστηκε να γίνουν 14 τσιµεντοενέσεις στα θεµέλιά του. Διαδικασία η οποία είχε ως συνέπεια τον διπλασιασµό του κόστους κατασκευής του. Οι διαµαρτυρίες του τεχνικού κόσµου και των άλλων φορέων της περιοχής όχι µόνον δεν εισακούστηκαν αλλά κάποιοι έσπευσαν να το ολοκληρώσουν και να το παραδώσουν κακήν κακώς προκειµένου ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης να κόψει την κορδέλα στις 3 Φεβρουαρίου του 2004 και να προλάβει τις εκλογές του Απριλίου.