Με προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας λειτουργούν πολλές κλινικές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη “Μ”, καθημερινά δίνουν μάχη με το θάνατο, ενώ συχνά γίνονται επικίνδυνοι τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς.
Της Νικολέτας Μπούκα
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νευρολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, όπου πριν από δύο μέρες υπήρχαν μόλις δύο νοσηλεύτριες για να βγάλουν και τις τρεις βάρδιες, με αποτέλεσμα η μία να χρειαστεί να δουλέψει από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και η άλλη από τις 7 το απόγευμα έως τις 7 το πρωί. Τραγική όμως είναι και η κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ίδιου νοσοκομείου, όπου υπάρχουν μόνο 15 νοσηλευτές για 10 κρεβάτια, εκ των οποίων τα τρία κλειστά, ενώ, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, θα έπρεπε να είναι 50. Αποδεκατισμένη είναι και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Ιπποκράτειου, αφού, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, όταν άρχισε να λειτουργεί είχε 30 νοσηλευτές και σήμερα, που εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, έχει μόλις 15 εργαζόμενους.
“Είμαστε στα όρια της απόγνωσης. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά, στα νοσοκομεία εργαζόμαστε κάτω από το όριο ασφαλείας. Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία υπολογίζεται ότι εργάζονται 3.500 νοσηλευτές, αλλά χρειάζονται διπλάσιοι για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Ρίζος Ριζόπουλος.
Παράλληλα αναφέρει ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το ΑΧΕΠΑ, όπου, παρά τις σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, δύο νοσηλεύτριες μετακινήθηκαν σε διοικητικές θέσεις.
“Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην παθολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, όπου αντιστοιχούν 16 νοσηλευτές σε 57 κλίνες, αριθμός που σε μέρες εφημερίας φτάνει τα 107 κρεβάτια. Επίσης τα χειρουργεία καρδιάς καλύπτονται από μόλις 8 άτομα”, εξηγεί ο κ. Ριζόπουλος.
ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού, Τηλέμαχος Πατινέας, στη ΜΕΘ ΑΆ υπάρχουν 19 κρεβάτια και 30 νοσηλευτές για το κυκλικό ωράριο, ενώ θα έπρεπε να είναι 80 άτομα. Επίσης, η ορθοπεδική κλινική, που διαθέτει 51 κλίνες, απασχολεί μόλις 9 νοσηλευτές για όλες τις βάρδιες, τη στιγμή που θα έπρεπε να απασχολεί 40 άτομα. Εξάλλου, η ΑΆ χειρουργική έχει μόλις 5 νοσηλευτές για 26 κλίνες, ενώ χρειάζονται 20 και η ΒΆ χειρουργική έχει επίσης 5 νοσηλευτές (ήταν 7 αλλά λείπουν δύο άτομα με άδεια μητρότητας) με 27 κλίνες.
Στα όριά τους έχουν φτάσει και οι εργαζόμενοι στο “Γ. Γεννηματάς”, αφού η ΜΕΘ διαθέτει 8 κρεβάτια και 20 νοσηλευτές, οι οποίοι δεν επαρκούν, καθώς χρειάζονται 20 επιπλέον. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και η παθολογική κλινική, όπου εργάζονται 12 νοσηλευτές για 37 κρεβάτια, αλλά και η ουρολογική, που έχει 42 κλίνες, αλλά μόνο 12 νοσηλευτές.
“Είμαστε λίγοι, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας. Δυστυχώς, ούτε προσλήψεις έχουν γίνει, ούτε οι οργανισμοί των νοσοκομείων τροποποιήθηκαν”, λεει ο κ. Πατινέας.
Στο μεταξύ, σήμερα, οι νοσηλευτές πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα κύρια αιτήματά τους είναι η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, η καθιέρωση ειδικού νοσηλευτικού μισθολογίου, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η αποφυγή της ασφαλιστικής απορρύθμισης, που οδηγεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση πολλούς συναδέλφους τους.