Νοσοκομεία χωρίς ιατρικά υλικά και μηχανήματα

Της Ελένης Πετροπούλου

«Στενάζουν» τα δημόσια νοσοκομεία από την έλλειψη υλικών και ιατρικών μηχανημάτων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, υπάρχει μόνο ένας μαγνητικός τομογράφος (στο Πανεπιστημιακό του Ρίου) για να εξυπηρετεί τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα οι πολίτες να παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Ακόμη όμως και στα? ευνοημένα νοσοκομεία -εκείνα δηλαδή που διαθέτουν τον ανάλογο εξοπλισμό- σε αρκετές περιπτώσεις τα ιατρικά μηχανήματα δεν λειτουργούν λόγω παλαιότητας! Για παράδειγμα, τέσσερις στους 10 αξονικούς τομογράφους είναι γερασμένοι (10ετίας και άνω) με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συχνά βλάβες και σε ορισμένες περιπτώσεις να μην υπάρχουν ούτε καν ανταλλακτικά για να επιδιορθωθεί η βλάβη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, Κυριάκο Στριγκάρη, υπάρχει ανάγκη για σταδιακή αντικατάσταση των αξονικών τομογράφων σε περίπου 15 δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Εικόνα
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν αρκετά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα:

Στη Ρόδο, όμως, ο μαγνητικός τομογράφος παραμένει εκτός πρίζας εδώ και ενάμιση χρόνο, διότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να τον λειτουργήσει.

Το Πανεπιστημιακό Κρήτης διαθέτει στεφανιογράφο και πανευρωπαϊκή πρωτιά, αφού το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι το παλαιότερο στην Ευρώπη, με ηλικία που ξεπερνά τα 21 έτη.

Οι ελλείψεις στο ΕΣΥ επανήλθαν στην επικαιρότητα με αφορμή το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νίμιτς. Η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει βελτίωση και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν συνεχίζεται επί του παρόντος η ίδια συντηρητική αγωγή. Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και ενώ βρισκόταν στον Νομό Ημαθίας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας με κοιλιακό άλγος. Του έγιναν εξετάσεις και για αξονική τομογραφία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νάουσας, καθώς στον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου της Βέροιας είχε εξαντληθεί η λυχνία.

Ερευνα
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της HELLASTAT για τον ιατρικό εξοπλισμό και τα αναλώσιμα, το 2007 λειτουργούσαν 338 αξονικοί τομογράφοι, αριθμός ο οποίος μεταφράζεται σε 30,2 μονάδες ανά 1 εκατ. κατοίκους. Αντιθέτως, οι τεχνολογικά ανώτεροι μαγνητικοί τομογράφοι εμφανίζουν μικρότερη διείσδυση, λόγω του υψηλότερου κόστους.

Έτσι, στην Ελλάδα το 2007 χρησιμοποιούνταν 201 συστήματα ή 17,9 τομογράφοι ανά 1 εκαυ. κατοίκους. Στον τομέα της τομογραφίας οι μονάδες του ΕΣΥ εμφανίζουν σαφή υστέρηση έναντι των ιδιωτικών θεραπευτηρίων: από τα 201 συστήματα μαγνητικής τομογραφίας, μόνο τα 31 ανήκαν σε δημόσια νοσοκομεία και κλινικές, ενώ τα 170 είχαν αποκτηθεί από μονάδες του ιδιωτικού τομέα.