Νοσοκομεία: Κλείνουν χειρουργεία λόγω ελλείψεων σε γάζες και ράμματα!

Με λουκέτο απειλούνται πολλά νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα εξαιτίας της σταδιακής εξάντλησης των αποθεμάτων τους σε εργαλεία και αναλώσιμα υλικά. Όπως καταγγέλλουν στη “Μ” γιατροί και ασθενείς, ήδη πολλές κλινικές σταδιακά κλείνουν και χειρουργεία ακυρώνονται με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η ζωή των ασθενών.

Της Νικολέτας Μπούκα

Την ίδια στιγμή ασθενείς με ορθοπεδικά και καρδιολογικά προβλήματα είτε από τη Θεσσαλονίκη είτε από τη Ρόδο και άλλες πόλεις πηγαινοέρχονται στα νοσοκομεία ή περιμένουν στο… ακουστικό τους μέχρι να τους ειδοποιήσουν για το εάν και πότε θα υποβληθούν στην αναγκαία για την επιβίωσή τους επέμβαση.  

Αιτία της κατάστασης που επικρατεί είναι το “μπάχαλο” που έχει προκύψει από την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου 3580/07 περί προμηθειών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος προβλέπει ότι όλοι οι διαγωνισμοί για προμήθεια υλικών θα εγκρίνονται από την νεοσυσταθείσα Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.

Μπορεί ο κύριος στόχος του νόμου να είναι η μείωση της διαφθοράς και η εξοικονόμηση πόρων έως και 20% στο θέμα των προμηθειών στα νοσοκομεία, ωστόσο οι πρώτες ημέρες εφαρμογής του φαίνεται ότι έχουν μπερδέψει τους εμπλεκόμενους φορείς για το τι ακριβώς ισχύει, ενώ ταυτόχρονα έχουν “μπλοκάρει” όλους τους διαγωνισμούς προμηθειών, οι οποίοι πρέπει να πάρουν έγκριση από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας στην Αθήνα.

“Δυστυχώς έχει μπλοκάρει όλο το σύστημα λειτουργίας του ΕΣΥ, καθώς τα νοσοκομεία μένουν χωρίς αναλώσιμα υλικά. Οι διαγωνισμοί δεν προχωρούν, ενώ τα στοκ έχουν τελειώσει ή τελειώνουν. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να κάνουν διαγωνισμούς χωρίς έγκριση της επιτροπής προμηθειών υγείας. Επιπλέον δεν μπορούν να πάρουν εξωσυμβατικές προμήθειες, που σημαίνει ότι χωρίς να προκηρυχθεί διαγωνισμός δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν σύριγγες. Κι αν το κάνουν, θα έχει πρόστιμο ακόμη και η εταιρεία που θα τους τα προμηθεύσει”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος ΕΝΙΘ Χρήστος Παπαστεργίου.   

Παράλληλα επισημαίνει ότι πολλά χειρουργεία έχουν ήδη σταματήσει να γίνονται (π.χ. ορθοπεδικά), καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε τεχνητές αρθρώσεις.

“Το τραγικό είναι ότι έχουν γίνει οι προκηρύξεις των διαγωνισμών, αλλά είναι στο… περίμενε για έγκριση από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε περίπου 24.000 διαγωνισμούς για προμήθειες πάσης φύσεως. Η επιτροπή όμως έχει 11 άτομα για 24.000 υποθέσεις. Χωρίς προσωπικό, πώς να εξετάσει τόσους διαγωνισμούς; Τα νοσοκομεία κινδυνεύουν με κλείσιμο, καθώς σταδιακά τα υλικά εξανεμίζονται. Απαιτείται αναστολή εφαρμογής του νόμου”, τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ
Για τεράστιο πανελλαδικό πρόβλημα κάνει λόγο το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι, εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για παράταση εφαρμογής του νόμου, θα κλείσουν όλα τα νοσοκομεία.  

“Κάποια νοσοκομεία δεν έχουν καν αντιδραστήρια, ενώ σε λίγο δεν θα έχουν ούτε ψωμί ή τρόφιμα. Είναι αδιανόητο όλες οι προμήθειες να περνούν από μία ολιγομελή επιτροπή, ακόμη και οι συμβάσεις για τη φύλαξη και την καθαριότητα στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία λειτουργούν στα όρια της επικινδυνότητας, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές”, λέει ο κ. Βαρνάβας.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
Αναστατωμένοι όμως από την κατάσταση που επικρατεί είναι οι ίδιοι οι ασθενείς, οι οποίοι φαίνεται ότι πληρώνουν το τίμημα της γραφειοκρατίας και της ασυνεννοησίας των αρμοδίων.

“Έχουμε πέντε μέρες μέσα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο σύζυγός μου πρέπει να κάνει επέμβαση καρωτίδας, αλλά οι γιατροί δεν του την κάνουν. Δεν έχουν καν υλικά για την επέμβαση. Ούτε σαπούνι δεν υπάρχει. Οι υπόλοιποι ασθενείς έφυγαν. ¶δειασαν τα διπλανά κρεβάτια. Θα αναγκαστούμε να φύγουμε κι εμείς”, δηλώνει στη “Μ” η κ. Φρειδερίκη Τσιρώνη.

Στους… δρόμους όμως βρίσκεται και η κ. Ελένη Τσιμπίδα, η οποία ήρθε στη Θεσσαλονίκη από τα Φάρσαλα, προκειμένου ο σύζυγός της να κάνει αγγειογραφία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. “Δυστυχώς, δεν μας την έκαναν, διότι δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά. Έτσι μας ζήτησαν να φύγουμε. Είμαστε σε απόγνωση”, λέει η κ. Τσιμπίδα.  

Στην… αναμονή όμως είναι και ο κ. Κύριλλος Τσέρμακ, του οποίου η 71χρονη μητέρα μπήκε χθες στο νοσοκομείο, επίσης στο ΑΧΕΠΑ.

“Η μάνα μου έχασε τρία αδέρφια από ισχαιμικά επεισόδια και τώρα κινδυνεύει και η ίδια. Το 70%-80% των αρτηριών της είναι φραγμένο και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα. Ωστόσο μας είπαν ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά, οπότε είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε. Τι θα γίνει όμως; Θα πεθάνει η γυναίκα και μετά θα την χειρουργήσουν”, τονίζει ο κ. Τσέρμακ.   

Η ΥΠΕ
Από την πλευρά του ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ξεκαθαρίζει στη “Μ” ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων και προσθέτει ότι “ο νόμος 3580/07, σΆ αυτό το στάδιο της εφαρμογής του, δεν αλλάζει καθΆ οιονδήποτε τρόπο τις συναλλαγές των νοσοκομείων με τους προμηθευτές τους. Σε αυτό το στάδιο εφαρμογής του ο νόμος 3580/07 αφορά εσωτερικούς ελέγχους των διαδικασιών προμηθειών των νοσοκομείων. Ευρίσκεται υπό έκδοση εγκύκλιος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, η οποία και ρυθμίζει με κάθε σαφήνεια όλες τις σχετικές λεπτομέρειες”.

Επίσης ο κ. Βαρτζόπουλος επισημαίνει ότι “ο νόμος 3580/07 αποτελεί πραγματική κατάκτηση στη συνεχή προσπάθεια διαφάνειας και εξορθολογισμού των προμηθειών. Εάν υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων, αυτά θα οφείλονται σε κακή ερμηνεία ή κακή εφαρμογή του νόμου και θα ελεγχθούν αυστηρώς”.   

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης υποστηρίζει ότι οι προμήθειες των νοσοκομείων για τα επείγοντα περιστατικά δεν σταματάνε, γεγονός αυτονόητο, ώστε να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.  

“Όσον αφορά στα εξωσυμβατικά υλικά, όπως ράμματα, βελόνες, βηματοδότες και άλλα, αυτά πρέπει να εγκρίνονται, ώστε οι τιμές να είναι λογικές και να μην παρατηρείται κατασπατάληση χρημάτων. Σε περίπτωση όμως που διαπιστωθεί έλλειψη και δεν υπάρχει δυνατότητα αναμονής της έγκρισης από την επιτροπή προμηθειών υγείας, τότε η διοίκηση του νοσοκομείου μπορεί με επείγουσα εντολή να παραγγείλει τις ποσότητες που χρειάζεται και στη συνέχεια να ενημερώσει την επιτροπή”, εξηγεί ο κ. Γάκης.

Παράλληλα αναφέρει ότι, μόλις χθες, το “ΑΧΕΠΑ” προμηθεύτηκε με επείγουσα εντολή της διοίκησης δύο ειδικά εργαλεία απαραίτητα για να γίνει μία μεταμόσχευση κερατοειδούς.  

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Ωστόσο οι οδηγίες που εστάλησαν από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) στα νοσοκομεία σχετικά με τις προμήθειες και ενόψει της έναρξης λειτουργίας της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, αναφέρουν τα εξής:

1. Όλα τα αιτήματα προμηθειών και υπηρεσιών-ανεξαρτήτως ποσού-μετά την έγκριση από τον διοικητή ή το διοικητικό συμβούλιο της μονάδας θα αποστέλλονται στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας(ΕΠΥ) για έγκριση με κοινοποίηση στην ΥΠΕ. 2. Αιτήματα των οποίων η έγκριση δαπάνης ανήκει στην αρμοδιότητα του διοικητή της ΥΠΕ ή της Επιτροπής Δαπανών και Προμηθειών της ΥΠΕ θα αποστέλλονται στην ΥΠΕ και μετά τη σχετική έγκρισή τους από τα αρμόδια όργανα θα αποστέλλονται στην ΕΠΥ για έγκριση.

3. Τα προγράμματα προμηθειών και οι τροποποιήσεις τους θα υποβάλλονται εκτός από το υπουργείο Υγείας και στην ΕΠΥ.

4. Αιτήματα των οποίων η έγκριση ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού Υγείας θα διαβιβάζονται στην ΥΠΕ, προκειμένου να υποβληθούν και στην ΕΠΥ.

5. Πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης, παράτασης ή επέκτασης θα πρέπει να αποστέλλονται τα στοιχεία στην ΕΠΥ για έγκριση με κοινοποίηση στην ΥΠΕ.