ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Αρον άρον ψάχνουν χώρους οι διοικητές των νοσοκομείων και οι επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ για να στεγάσουν τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων για χρήστες ναρκωτικών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Μετά τις σαφείς εντολές του υπουργού Υγείας ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου πρέπει τα προγράμματα αυτά να λειτουργήσουν ώστε να εκλείψει η «λίστα της ντροπής», οι διοικητές των νοσοκομείων υπέδειξαν χτες στους αρμοδίους της ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας) πού μπορούν να φιλοξενηθούν τα προγράμματα και αύριο οι τελικές προτάσεις θα κατατεθούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στη σύσκεψη που έγινε χτες στα γραφεία των ΥΠΕ, στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Κώστας Γαζγαλίδης, ενημέρωσε τους διοικητές για τις προδιαγραφές των χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών (βουπρενορφίνης και μεθαδόνης) στους εξαρτημένους.
Οπως προέκυψε, σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα οι συνθήκες είναι ήδη ασφυκτικές, με συνέπεια να μην μπορούν να στεγάσουν μονάδες στα υπάρχοντα κτιριακά συγκροτήματα. Ετσι, αρκετοί διοικητές είπαν ότι αδυνατούν να υποδείξουν χώρους εντός των νοσοκομείων και θα πρέπει να στεγάσουν τη μονάδα σε προκάτ κατασκευή εντός του αύλειου χώρου.
«Είναι γεγονός ότι ορισμένα νοσοκομεία ασφυκτιούν και η πιο εφικτή λύση είναι να χρησιμοποιηθούν προκάτ κατασκευές», είπε στον «Α» ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Νάνος.
Μονάδες σε προκάτ
Οπως διαπιστώθηκε, στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», που θα συνδιοικείται στο εξής με το «Γ. Γεννηματάς», η εφαρμογή προγράμματος υποκατάστασης δεν αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τον εκτελώντα χρέη διοικητή, Ευθύμη Χατζηθεόκλητο, «διαθέτουμε χώρο ιδανικό για τη λειτουργία μονάδας που θα χορηγεί υποκατάστατα σε χρήστες». Αντίθετα, σε νοσοκομεία όπως το Θεαγένειο, το ενοποιημένο πλέον συγκρότημα «Αγιος Παύλος»- 2ο ΙΚΑ «Παναγία» και το «Παπαγεωργίου», η εγκατάσταση λυομένων μοιάζει να είναι η πιο πιθανή εκδοχή, λόγω της έλλειψης χώρων. «Υπάρχει χώρος για την εγκατάσταση λυομένου στο προαύλιο, αλλά εκτιμώ ότι ο χρόνος που έχει δοθεί (μέχρι τις 31 Αυγούστου) είναι μικρός για να αποκτήσουν όλα τα νοσοκομεία μονάδες», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του «Παπαγεωργίου», Γεώργιος Χριστόπουλος.
Σήμερα, από τις πέντε μονάδες του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη μόνον οι τρεις λειτουργούν σε νοσοκομεία (στο Ψυχιατρικό, στο «Γ. Παπανικολάου» και στο ΑΧΕΠΑ) και οι υπόλοιπες στο υπό κατάρρευση διατηρητέο της οδού Ευζώνων και στο λιμάνι.