Χωρίς εμφυτεύσιμα ορθοπεδικά υλικά κινδυνεύουν να μείνουν από τις 6 Νοεμβρίου τα νοσοκομεία της χώρας.
της Νικολέτας Μπούκα
Μάλιστα ο Σύλλογος ήδη έχει στείλει από τις 22 Οκτωβρίου επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας, ζητώντας τη συνολική ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, χωρίς προς το παρόν να υπάρξει κάποια απάντηση.
“Είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε επ’ αόριστον την προμήθεια ορθοπεδικού υλικού, όπως βίδες, πλάκες και άλλα, που χρειάζονται στα χειρουργεία. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης για το Σύλλογό μας, ο οποίος έχει 80 εταιρείες-μέλη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πια υλικά στις αποθήκες μας και τα εργοστάσια του εξωτερικού, από τα οποία τα αγοράζουμε, δεν πωλούν πλέον σε μας, διότι δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε”, εξηγεί στη “Μ” ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού Διονύσης Σαργέντης. Παράλληλα επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία όλης της χώρας χρωστούν σε όλους τους προμηθευτές τους συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 12% αφορά τα ορθοπεδικά υλικά.
“Επί τριάμισι χρόνια είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε τιμολόγια από τα νοσοκομεία, τα οποία δεν μας πληρώνουν, και στη συνέχεια να τα καταθέτουμε στις τράπεζες. Αυτές μας δανείζουν χρήματα, για να πληρώσουμε με τη σειρά μας τα εργοστάσια από τα οποία αγοράζουμε τα ορθοπεδικά υλικά. Επιπλέον πληρώνουμε ΦΠΑ, εφορία και φυσικά τους εργαζόμενους. Δεν έχουμε άλλη λύση. Δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας”, τονίζει ο κ. Σαργέντης. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Από την πλευρά του ο διευθυντής του “Παπαγεωργίου” Γιώργος Χριστόπουλος επισημαίνει ότι, εάν σταματήσει η προμήθεια των ορθοπεδικών υλικών, τότε θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ορθοπεδικών κλινικών.
“Τα ορθοπεδικά υλικά τα προμηθεύεται ένα νοσοκομείο ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν και βάσει του αριθμού των ασθενών στους οποίους θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ένα απόθεμα στην αποθήκη και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή. Αντίθετα, κάθε φορά που θα χρειαστεί ένα τέτοιο υλικό, εκδίδουμε τιμολόγιο στο όνομα του ασθενούς και το παραγγέλνουμε. Συνεπώς, αν οι προμηθευτές κάνουν πράξη την εξαγγελία τους αυτή, τότε από τις 6 Νοεμβρίου και μετά θα δημιουργηθεί πρόβλημα”, εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος.