ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Όμηροι του… φόβου οι εργαζόμενοι

Υπό καθεστώς φόβου και χωρίς επαρκή προστασία εργάζονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως καταγγέλλουν στη “Μ” οι ίδιοι, συχνά πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού ή φραστικών επιθέσεων από εξαγριωμένους ασθενείς ή συγγενείς τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πολίτες που κρατούν μαχαίρι ή ακόμη και όπλο.

Της Νικολέτας Μπούκα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 40χρονου άντρα, ο οποίος εισέβαλε οπλισμένος χθες, περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα, στα επείγοντα παθολογικά του Νοσοκομείου Τρικάλων. Μάλιστα ο εξαγριωμένος άντρας μπήκε στο νοσοκομείο κρατώντας όμηρο το φύλακα ασφαλείας, ενώ ωρυόταν ζητώντας από τον ειδικευόμενο γιατρό να του δώσει υποκατάστατα ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας είναι τοξικοεξαρτημένο και παχύσαρκο άτομο, το οποίο πριν από λίγο καιρό είχε νοσηλευτεί στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων, καθώς είχε βαριάς μορφής άτονα έλκη. Πρόκειται για βαθιές πληγές στο σώμα και κυρίως στα πόδια, οι οποίες προκαλούνται από τη συνεχή χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς ο χρήστης παθαίνει θρομβώσεις και οι πληγές δεν κλείνουν.

Οι γιατροί είχαν παράσχει τη βοήθεια που μπορούσαν στον ασθενή, ωστόσο του εξήγησαν ότι έπρεπε να εισαχθεί σε αγγειοχειρουργική κλινική για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματός του, οπότε έπρεπε να πάει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ή στην Αθήνα.

Φαίνεται όμως ότι ο ασθενής δεν πείστηκε. Πήγε ξανά στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου νοσηλεύτηκε για λίγες ώρες στη μονάδα βραχείας νοσηλείας. Τελικά χθες τα ξημερώματα άρπαξε ένα όπλο και εισέβαλε στο νοσοκομείο, καθώς πίστευε ότι οι γιατροί αδιαφόρησαν για το πρόβλημά του. Ο ειδικευόμενος που είχε υπηρεσία προσπάθησε να του εξηγήσει ότι δεν μπορούσε να του δώσει υποκατάστατα, ενώ ειδοποιήθηκε η αστυνομία και έπειτα από περίπου μία ώρα ο δράστης συνελήφθη.

Ωστόσο ο εισαγγελέας στον οποίο οδηγήθηκε έκρινε ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος εξαιτίας της κατάστασής του και ζήτησε από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Τρικάλων να φροντίσει, ώστε ο ασθενής να πάει σε νοσοκομείο όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά του.

ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά στα νοσοκομεία, τα οποία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, θυμίζουν “ξέφραγο αμπέλι”.

“Είμαστε απροστάτευτοι. Συνήθως πρωταγωνιστές των επεισοδίων είναι τοξικομανείς και περιθωριακά στοιχεία. Παλαιότερα υπήρχαν οι υπηρεσίες φύλαξης στα νοσοκομεία που στελεχώνονταν με μόνιμο προσωπικό, το οποίο ανήκε στο νοσοκομείο. Γνώριζαν δηλαδή τους χώρους και ήταν εξοικειωμένοι με τους ασθενείς που προσέρχονταν, οπότε μπορούσαν να τους αντιμετωπίσουν με πιο ήπιο και αποτελεσματικό τρόπο. Από το 2000 και μετά μπήκε στα νοσοκομεία η ιδιωτική ασφάλεια με τη σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι. Οι άνθρωποι αυτοί όμως δεν έχουν περάσει από ειδική εξάσκηση για φύλαξη νοσοκομείων, είναι πολύ νέοι και δεν έχουν εμπειρία. Επιπλέον μία εταιρεία από τη Θήβα μπορεί να επιλεγεί, για να φυλάξει ένα νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι οι φύλακες που θα έρθουν δεν γνωρίζουν καν την πόλη, πόσο μάλλον το νοσηλευτικό ίδρυμα”, υποστηρίζει το μέλος της γραμματείας της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων συνήθως αποφεύγουν να καταθέσουν μήνυση για διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας και προσθέτει ότι λύση μπορεί να δώσει η ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης στα νοσοκομεία με δικό τους μόνιμο προσωπικό.

Τον ξυλοδαρμό από εξαγριωμένο πολίτη ενός σεκιουριτά, μιας γιατρού και ενός τραυματιοφορέα πριν από λίγους μήνες στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” θυμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου.

“Ο πολίτης περίμενε ώρες στην εφημερία για εξέταση και αγανάκτησε. Γρονθοκόπησε τους εργαζόμενους και έφυγε ανενόχλητος. Τα περιστατικά αυτά δεν λείπουν από την καθημερινότητά μας, αν και οι γιατροί δεν ευθύνονται για το πώς λειτουργεί το ΕΣΥ. Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι η ασφάλεια και η φύλαξη των νοσοκομείων να ανατεθεί στην ελληνική αστυνομία και όχι σε ιδιώτες”, δηλώνει ο κ. Παπαστεργίου.

Η ΦΥΛΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΙΠΗΣ
Για ελλιπή φύλαξη των νοσοκομείων κάνει λόγο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” Χρήστος Μπαμλίδης. Όπως αναφέρει, “κάθε μέρα κινούνται στο νοσοκομείο περίπου 5.000 άτομα. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο χώρος. Αυτή τη στιγμή έχουμε οκτώ θυρωρούς, εννέα φύλακες του νοσοκομείου και έξι υπαλλήλους σεκιούριτι. Δυστυχώς δεν επαρκούν, για να βγουν όλες οι βάρδιες, ενώ το βράδυ η κατάσταση χειροτερεύει. Δυστυχώς κι εμείς είχαμε παλαιότερα περιστατικό με απειλή μαχαιριού αλλά και χειροδικίες”.

Για επικίνδυνες εφημερίες κάνει λόγο και το μέλος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του “Ιπποκράτειου” Γιάννης Κούτρας. Όπως αναφέρει, τα φαινόμενα ξυλοδαρμού γιατρών από ασθενείς δεν λείπουν και υποστηρίζει ότι λύση αποτελεί η ύπαρξη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, τα οποία θα αναλάβουν καθήκοντα φύλακα.

Από την πλευρά του ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης τονίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι στις εφημερίες και τα ΤΕΠ, αλλά ξεκαθαρίζει ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχει αποτελεσματική φύλαξη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι μόλις ένα περιστατικό το χρόνο καταλήγει τελικά στην αστυνομία.