Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
«Κορόνα – γράμματα» παίζεται η υγεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, που τη Δευτέρα ετοιμάζονται να προσφύγουν με νέα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Το θέμα ωστόσο, είναι ότι όλες οι προηγούμενες δεν είχαν καμία τύχη, αφού κανείς αρμόδιος δεν κλήθηκε να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη και η κατάσταση διαιωνίζεται…
Το πρωί της Τρίτης, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης παρουσίασε τον… ανανεωμένο χάρτη των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Όσοι είχαν παρακολουθήσει τους προηγούμενους, διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα αντί να επιλύονται, αυξάνονται και πληθύνονται. Ο πρόεδρος των γιατρών, Στράτος Πλωμαρίτης, μίλησε για απαξίωση του ΕΣΥ, για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και νοσοκομειακά υλικά και για ανίκανες διοικήσεις.
«Αποφασίσαμε να βγούμε και να μιλήσουμε για τα προβλήματα, όχι για να απαξιώσουμε τα νοσοκομεία, αλλά για να ευαισθητοποιήσουμε τους υπεύθυνους. Θα στείλουμε εξώδικο στην εισαγγελία ως ΕΝΙΘ για να την καταστήσουμε κοινωνό με τον πιο επίσημο τρόπο των προβλημάτων. Δεν μπορεί κανείς να παρακολουθεί σαν θεατής τα προβλήματα. Πρέπει ο καθένας να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, που ωστόσο δεν είδε καμιά από τις προηγούμενες καταγγελίες να οδηγούν τους υπεύθυνους στο εδώλιο.
«Η κατάσταση βρίσκεται στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για ΕΣΥ, αλλά για πρώην ΕΣΥ. Είναι καρικατούρα, κανείς δεν έχει δωρεάν πρόσβαση. Πρόκειται για το πιο εχθρικό Σύστημα Υγείας στους νέους γιατρούς. Επικρατούν συνθήκες τυφλής εντατικοποίησης», τόνισε ο γραμματέας της ΕΝΙΘ, Κώστας Φορτούνης, ενώ η εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η Δάφνη Κατσίμπα σημείωσε πως «οι λίστες αναμονής από χρόνια πάσχοντες για χειρουργική επέμβαση πλέον κρατούν χρόνια και όχι μήνες».
Ο χάρτης της απαξίωσης
Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα:
Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, πολλά τμήματα λειτουργούν οριακά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καρδιολογική κλινική με μόλις 40 κλίνες, όταν μετά από κάθε γενική εφημερία νοσηλεύονται 140 ασθενείς. Υπό αυτές τις συνθήκες, τέσσερις ειδικευόμενοι καλούνται να διαχειριστούν τον όγκο των περιστατικών, με τέτοιο τρόπο ώστε σε 2 με 3 μέρες να έχουν πάρει εξιτήριο για να μπορέσει η κλινική να εφημερεύσει ξανά.
Στο Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, πολλά τμήματα και κλινικές λειτουργούν οριακά ή οδηγούνται σε κλείσιμο. Λείπουν αναισθησιολόγοι. Το καλοκαίρι έκαναν αναφορά και στην εισαγγελια καθως δε μπορούν να καλύψουν τα περιστατικά. Η ουρολογική κλινική έχει αποδεκατιστεί. Οι γιατροί κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία, καθώς η λειτουργία χαρακτηρίζεται επικίνδυνη, λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εγχειρήσεις κσαθυστερουν 6 μμηνες. Στο μεταξύ, το μικροβιολογικό λειτουργεί με 3 ειδικούς γιατρούς, που εφημερεύουν και καλύπτουν τις ανάγκες χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες.
Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν το ρεπό τους και δεν πληρώνονται τις εφημερίες τους.
Στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, η παθολογική λειτουργεί με 3 ειδικούς γιατρούς που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στις 8 γενικές εφημερίες κάθε μήνα.
Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, η ουρολογική κλινική οδηγείται σε κλείσιμο λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το συνεργείο αιμοδοσίας του νοσοκομείου.
Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, η παθολογική λειτουργεί με μόλις 4 γιατρούς, ενώ υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών και έλλειψη προσωπικού για να τα λειτουργήσει με τον αναγκαίο αριθμό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μακραίνει η λίστα αναμονής.