Νοσοκομειακοί γιατροί: “8.800 ζωές χάθηκαν άδικα σε 4 χρόνια”

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.800 άνθρωποι, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν κρεβάτι για νοσηλεία σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.  

Της Νικολέτας Μπούκα

Μάλιστα παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις του υπουργού Υγείας ότι θα γίνουν προσλήψεις και θα ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ, όχι μόνο δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κρεβάτι, αλλά σταδιακά κλείνουν και άλλα. Υπολογίζεται ότι περίπου 150 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας είναι σήμερα κλειστά. Την ίδια στιγμή αναποτελεσματικό χαρακτηρίζουν οι γιατροί και το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία.

Όπως καταγγέλλουν, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας προμηθεύτηκε με κεντρικό διαγωνισμό ακτινολογικά φιλμ, τα οποία πλήρωσε 20% πιο ακριβά σε σύγκριση με τις τιμές που ισχύουν στην ελεύθερη αγορά. Οι καταγγελίες αυτές έγιναν χθες από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών πανελλαδικώς. Ειδικότερα από τις 15 έως τις 19 Σεπτεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ στις 18 του μηνός θα διοργανώσουν συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας.

Εξάλλου οι γιατροί θα συμμετάσχουν και στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο στο πλαίσιο της ΔΕΘ. “Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες, καθώς υπολογίζονται 800 κενές θέσεις ειδικών γιατρών στη Θεσσαλονίκη, ενώ μόνο στο ΅ΠαπαγεωργίουΆ λείπουν πάνω από 130 γιατροί. Παράλληλα οι λίστες αναμονής συνεχώς μεγαλώνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι για εγχείρηση καταρράκτη η αναμονή φτάνει τους έξι μήνες, για εγχείρηση χολής τους τρεις μήνες, για ραντεβού στα παιδοκαρδιολογικά τμήματα έως το Πάσχα”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΑ… ΧΑΡΤΙΑ

Επιπλέον επισήμανε ότι οι κατά καιρούς εξαγγελίες του υπουργού Υγείας έμειναν στα χαρτιά, καθώς δεν υπάρχουν κέντρα υγείας αστικού τύπου, έχει σταματήσει κάθε κίνηση σχετικά με την ανέγερση των δύο νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη (Ογκολογικό και Παιδιατρικό), ενώ ανύπαρκτο είναι ένα κέντρο αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα. “Μόνο αν είσαι Χρήστος Ζαχόπουλος, έχεις τη δυνατότητα να πας σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Το μέλος της γραμματείας της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας επισήμανε ότι υπάρχουν 4.500 κενές θέσεις γιατρών πανελλαδικά, αλλά το υπουργείο δεν κάνει καμία πρόσληψη, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί και το νέο ωράριο εργασίας. Ταυτόχρονα εξαιτίας της ελεεινής κατάστασης που επικρατεί υπάρχει σωρεία παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ, που από την αρχή του 2008 μέχρι σήμερα φτάνουν τις 150. “Διεκδικούμε νέο μισθολόγιο με τακτικές αποδοχές για ειδικευόμενους τα 1.600 ευρώ, επίλυση του εφημεριακού, προσλήψεις και αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς και του χρηματισμού”, τόνισε ο κ. Βαρνάβας. Ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Έδεσσας Σάκης Γεναρίδης κατήγγειλε ότι κατά καιρούς το ακτινολογικό τμήμα στελεχώνεται από άτομα που έρχονται μέσω προγράμματος Stage ή από βουλευτικά γραφεία και δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο.

  • ¶μεσες εγκρίσεις προμηθειών. “Ουδεμία εγκύκλιος, την οποία εξέδωσε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, αναφέρεται σε εκ των υστέρων έγκριση προμηθειών, που θα πραγματοποιήσουν οι διοικητές για επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων”. Την ανακοίνωση αυτή εξέδωσε χθες η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί στα νοσοκομεία της χώρας με την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος προμηθειών. “Οποιαδήποτε προμήθεια είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, στο βαθμό που αυτή σχετίζεται με την προστασία της ζωής ή και της ασφάλειας ασθενών και προσωπικού, θα εγκρίνεται από την ΕΠΥ κατεπειγόντως”, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΣΕ 8 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Νοσοκομείο Κιλκίς – Στη μονάδα τεχνητού νεφρού εργάζονται μόνο δύο γιατροί κάνοντας από δεκαπέντε εφημερίες το μήνα. – Δεν υπάρχει νεογνολογική κλινική, ενώ η παιδιατρική έχει μόνο δύο παιδίατρους. – Υπάρχει ένας αξονικός αλλά μόνο δύο γιατροί, οπότε δέκα ημέρες το μήνα δεν λειτουργεί.

Νοσοκομείο “¶γιος Παύλος” – Μετά τέσσερα χρόνια ο αξονικός εγκαταστάθηκε, αλλά σε ακατάλληλο χώρο και δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” – Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι έως τα Χριστούγεννα θα έρθουν ο αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, αλλά το υπουργείο Υγείας λέει ότι ακόμη εκκρεμούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

“Ιπποκράτειο Νοσοκομείο” – Ανύπαρκτος παραμένει ο στεφανιογράφος, για τον οποίο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επαναδιατύπωσης των τεχνικών προδιαγραφών.

Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” – Παραμένει χωρίς μαγνητικό τομογράφο και αναμένεται νέος ορισμός ημερομηνίας του διαγωνισμού προμήθειάς του.

Νοσοκομείο Έδεσσας Στο αναισθησιολογικό τμήμα υπάρχει ένας αναισθησιολόγος, που εφημερεύει 30 ημέρες το μήνα.

Νοσοκομείο Φλώρινας – Δεν λειτουργεί η γυναικολογική κλινική.

Νοσοκομείο Μεσολογγίου – Κλειστή εδώ και δύο μήνες είναι η παθολογική κλινική, ενώ κινδυνεύει να κλείσει και η καρδιολογική.