ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Αποκαλύφτηκε και στη χτεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο το παζάρεμα των δικαιωμάτων των γιατρών

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίαζε το σχέδιο για τη διεύρυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά – που χτες απεργούσαν – μαζί με τους φοιτητές της Ιατρικής σχολής Αθήνας διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Υγείας με συνθήματα: «Αυξήσεις – προσλήψεις και όχι κοροϊδία, δώστε λεφτά για δωρεάν Υγεία» και «εξάωρο, πενθήμερη δουλιά, ανθρώπινες συνθήκες και όχι στη σκλαβιά». Οι γιατροί και οι φοιτητές έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμπράξουν στην προώθηση των σχεδίων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων τους μέσα και από την προώθηση των αντιδραστικών οδηγιών που καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Τον τόνο στη συγκέντρωση έδωσαν οι γιατροί στο μπλοκ της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών», τόσο με την παρουσία τους όσο και τα συνθήματά τους. Αντιπροσωπεία των γιατρών – στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των φοιτητών – συναντήθηκε με τον υφυπουργό Γιώργο Κωνσταντόπουλο.

Ο υφυπουργός Υγείας θεώρησε ως δεδομένο τον προϋπολογισμό του 2007 και όσον αφορά τις προσλήψεις γιατρών προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια λέγοντας ότι δίνει προτεραιότητα στις μονήρεις θέσεις της επαρχίας και εκεί που οι ειδικευόμενοι είναι ελάχιστοι. Ετσι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Επιτροπή, που μέσα σε 15 μέρες θα καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις για το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών μετά την 1/1/2007 σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 75/2006.

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος δε δίστασε να εμφανιστεί και ως υπέρμαχος της πενθήμερης εβδομάδας με 30 ώρες εργασίας και μια εφημερία τη βδομάδα για να το αναιρέσει στη συνέχεια πειθαρχώντας στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). «Εμείς, είπε, δε θα θέλαμε, ελαστικές μορφές εργασίας ή κυκλικό ωράριο, αλλά είναι κάτι που συζητείται στους κύκλους της ΕΕ και με αυτήν την έννοια δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα».

Οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» κατάγγειλαν ως προσχηματικό το λεγόμενο διάλογο για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των γιατρών η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στη συνέχεια αποχώρησαν από τη συνάντηση. Στη συνέχεια ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση και για τη στάση τους. Οι συγκεντρωμένοι έδειξαν να επιδοκιμάζουν τη στάση της «Πανεπιστημονικής» φωνάζοντας το σύνθημα: «Ο διάλογος είναι κοροϊδία, δώστε λεφτά για δημόσια Υγεία». Λίγο αργότερα ακολούθησε πορεία στην Ομόνοια.

Κινητοποιήσεις την επόμενη βδομάδα

Την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που παγώνει τους μισθούς και χειροτερεύει τις συνθήκες εργασίας και συνταξιοδότησης.

Στις 29 Νοέμβρη 2006 θα γίνει 24ωρη πανελλαδική απεργία και εφτάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. – 3 μ.μ.) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας θα κάνει συγκέντρωση στην Ομόνοια, ώρα 9.30 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στις 5 και 6 Δεκέμβρη θα γίνει 48ωρη πανελλαδική απεργία. Για τις 5 Δεκέμβρη η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων μόνο στην Αττική, παρά την πρόταση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» για πανελλαδική στάση εργασίας.