Η τεχνολόγος που γνωστοποίησε την πτώση του ανελκυστήρα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», μετά το αρχικό σοκ υπέστη και δεύτερο, με περικοπή της κανονικής άδειας που είχε αιτηθεί στην υπηρεσία της.
Έτσι, δύο ημέρες μετά το περιστατικό, η εργαζόμενη έλαβε έγγραφο από τη διοίκηση του νοσοκομείου με το οποίο την ενημερώνει ότι λόγω του συμβάντος με τον ανελκυστήρα και για λόγους που αφορούν την ασφάλεια ασθενών, εργαζομένων και πολιτών, δεν μπορεί να κάνει χρήση άδειας στην παρούσα χρονική περίοδο.
Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Αναφορικά με την από 04/08/2025 αίτηση άδειάς σας, σας ενημερώνω ότι επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής έγκρισής της, αλλά κυρίως για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους που αφορούν την ασφάλεια ασθενών, εργαζομένων και πολιτών, λόγω του συμβάντος με τον ανελκυστήρα που έλαβε χώρα στις 10/08/2025 έχει διαταχθεί άμεσα διενέργεια ΕΔΕ, δεν μπορείτε να κάνετε χρήση άδειας στην παρούσα χρονική περίοδο».
Τι απαντά ο υπουργός Υγείας σε ανάρτησή του στο «Χ»
Αμέσως μετά την ανάρτηση του Γεν. Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος δημοσιοποίησε στο FB το έγγραφο της περικοπής της άδειας της τεχνολόγου, ακολούθησε η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη μέσω της πλατφόρμας Χ:
«Διαμαρτύρονται διότι διέταξα και διενεργείται αμέσως ΕΔΕ, για την καταγγελία της εργαζομένης του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» περί «πτώσης» του ανελκυστήρα, διότι διακόπηκε η Άδεια της. Με συγχωρείτε αλλά η μόνη παρούσα στο συμβάν είναι η ίδια και ένα μηχάνημα με το οποίο είχε φορτώσει τον ανελκυστήρα. Ποιος λοιπόν θα καταθέσει στην ΕΔΕ το μηχάνημα; Ή να την κάνουμε την ΕΔΕ μετά από ένα μήνα που θα γυρίσει από τις διακοπές της; Είναι τώρα σοβαρά πράγματα αυτά; Ναι αφού έχει, κατά την ίδια, συμβεί κάτι τόσο σοβαρό, προηγείται η διερεύνηση του περιστατικού προφανώς».
Η οργισμένη απάντηση της Τεχνολόγου
Πριν από λίγο η Τεχνολόγος στον Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», Δέσποινα Τζιάκα, η οποία γνωστοποίησε την πτώση του ανελκυστήρα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», δημοσιοποίησε επιστολή της με αποδέκτη τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Στην επιστολή της η κ. Τζιάκα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη και αναληθή» την ανάρτηση του υπουργού Υγείας και καταγγέλλει την «εκδικητική και ταπεινωτική συμπεριφορά της διοίκησης του νοσοκομείου προς το πρόσωπό της», κάνοντας λόγο για εργασιακό εκφοβισμό.
Τι αναφέρει αναλυτικά η επιστολή της Τεχνολόγου:
«Προς κ. Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Δεν θα σας ανταγωνιζόμουν στην απαράδεκτη ανάρτησή σας, αλλά οφείλω να αποκαταστήσω την αλήθεια που διαστρέφετε κατά την προσφιλή σας τακτική.
Εργάζομαι τα τελευταία 23 χρόνια ως Τεχνολόγος Ακτινολογικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ” με αυταπάρνηση και μοναδικό γνώμονα την προσφορά στον ασθενή.
Στις 10 Αυγούστου 2025 μου δόθηκε εντολή να ανεβώ στον 3ο όροφο του Νοσοκομείου για να διενεργήσω ακτινογραφία επί κλίνης σε ασθενή σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Και ενώ βρισκόμουν στον ανελκυστήρα με το βαρύ ακτινογραφικό μηχάνημα και έτοιμη να εξέλθω, συνέβη το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟ ο ανελκυστήρας να πέσει βίαια. Το ότι δεν πολτοποιήθηκα από το μηχάνημα οφείλεται στην άμεση αντίδραση μου και την βοήθεια ενός ατόμου, που από τύχη βρισκόταν στο σημείο.
Δεν είναι το πρώτο περιστατικό που συμβαίνει σε ανελκυστήρα δημόσιου Νοσοκομείου, αλλά καθώς φαίνεται πλέον το έχετε συνηθίσει. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι, προ οποιουδήποτε σχετικού ελέγχου, σπεύσατε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα λέγοντας ότι ο ανελκυστήρας λειτουργούσε άψογα, αφού διαθέτει όλα τα πιστοποιητικά και ότι βρίσκεται σε λειτουργία. Ευτυχώς οι φωτογραφίες του άδειου φρεατίου σας διαψεύδουν. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Και μπορούν να γίνονται ανεκτά από τη διοίκηση του νοσοκομείου;
Η διαμαρτυρία μου κ. Υπουργέ δεν αφορά την διενέργεια ΕΔΕ, ούτε το γεγονός ότι έχασα τις διακοπές μου, που πράγματι είναι πολύτιμες. Αφορά την εκδικητική και ταπεινωτική συμπεριφορά της διοίκησης του νοσοκομείου, όταν τόλμησα να καταγγείλω το περιστατικό. Οι αντιφάσεις του εγγράφου μη χορήγησης άδειας το αποδεικνύουν.
Ο εργασιακός εκφοβισμός δεν θα γίνει ανεκτός. Όχι όσο το ΕΣΥ, το οποίο υπηρετώ επί 23 έτη έχει μετατραπεί σε “ΕΓΩ”.
Με τιμή, Δέσποινα Τζιάκα».