Νοσοκομείο Ρεθύμνου / Τραγικά κενά στην παθολογική – Αναφορά γιατρών προς τον εισαγγελέα

 

Αναφορά προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών κατέθεσε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες, αφού στην παθολογική κλινική, στην οποία νοσηλεύονται 30 άτομα, αυτή τη στιγμή τρεις συνάδελφοί τους είναι σε άδεια και τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών από γειτονικά νοσοκομεία.

Όπως τονίζουν: «ο μετακινούμενος δεν γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών, διότι δεν είναι καθημερινά γιατρός της κλινικής. Ο ρόλος του είναι στην ουσία «σκοπού σε φυλάκιο», έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να βάλει τις φωνές, μόνο που στην περίπτωση μας δεν υπάρχει ‘’στράτευμα’’ να σπεύσει να σώσει τον ασθενή από τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει γιατρός με τη γενική εποπτεία της κλινικής και λειτουργεί ακόμα και τις εργάσιμες πρωινές ώρες με συνθήκες εφημερίας από γιατρό που είναι εκεί για ότι προκύψει και όχι για να ασχοληθεί με τη διερεύνηση και παρακολούθηση των ασθενών».

Η Ένωση κάνει λόγο για «αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο» καθώς και για «παράβαση των κανόνων λειτουργίας μιας κλινικής βάσει νόμου» υπογραμμίζοντας ότι «δράστες είναι ο διοικητής του νοσοκομείου και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ ο οποίος κατοικεί στο Ηράκλειο».

Επισημαίνουν δε ότι «το ψευδεπίγραφο που συνιστά η μετακίνηση γιατρού για να υπάρχει απλά κάποιος στην παθολογική κλινική είναι αποτέλεσμα συνειδητής πράξης του διοικητή της 7ης ΥΠΕ, ο οποίος εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πολιτική, αδιάφορη για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία και η ζωή των νοσηλευόμενων, αλλά και εκείνων που μη γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση προστρέχουν με εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου».

Το ερώτημα που τίθεται, όπως τονίζουν, είναι αν η εισαγγελία θα αδιαφορήσει για την κατάσταση. «Η εισαγγελία θα ενεργοποιηθεί όταν συμβεί αυτό που οπωσδήποτε θα συμβεί, δηλαδή να τρωθεί αθεράπευτα η υγεία των νοσηλευόμενων μέχρι και να προκύψει θάνατος; Ασφαλώς ούτε για την επιδείνωση της υγείας, ούτε για τον θάνατο θα έχουν ευθύνη οι γιατροί. Όμως έχοντας την αρνητική εμπειρία φοβόμαστε, ότι θα καταστεί ο γιατρός αποδιοπομπαίος τράγος χωρίς βέβαια να συντελεστεί η κάθαρση» σημειώνουν.

Αναλυτικά στην αναφορά τους την οποία κοινοποίησαν προς τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, το διοικητή του ΓΝΡ και την ΟΕΝΓΕ οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν:

1. Θέτουμε υπ όψιν σας τα εξής:

α. Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας έχει 6 οργανικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας συνάδελφος με βαθμό διευθυντή. Ο συνάδελφος βρίσκεται από μερικές μέρες σε άδεια για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του, με δεδομένο ότι μόνος αυτός είχε την ευθύνη της κλινικής στην οποία νοσηλεύονται ως 30 ασθενείς. Δύο ακόμη συνάδελφοι, μία με βαθμό διευθυντή βρίσκεται σε άδεια μητρότητας και μία επιμελήτρια Β σε άδεια κύησης.

β. Αυτοί που ευθύνονται για την αρνητική και επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών κατάσταση,επινόησαν να καλύψουν τα κενά με μετακινούμενους γιατρούς από τα γειτονικά νοσοκομεία.Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν έχει σχέση με την ασφαλή λειτουργία της κλινικής και τούτο διότι ο μετακινούμενος δεν γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών, διότι δεν είναι καθημερινά γιατρός της κλινικής. Ο ρόλος του είναι στην ουσία ‘’σκοπού σε φυλάκιο’’, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να βάλει τις φωνές, μόνο που στην περίπτωση μας δεν υπάρχει ‘’στράτευμα’’ να σπεύσει να σώσει τον ασθενή από τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει γιατρός με τη γενική εποπτεία της κλινικής και λειτουργεί ακόμα και τις εργάσιμες πρωινές ώρες με συνθήκες εφημερίας από γιατρό που είναι εκεί για ότι προκύψει και όχι για να ασχοληθεί με τη διερεύνηση και παρακολούθηση των ασθενών.

2.Κατά τη γνώμη μας έχουμε κλασική περίπτωση του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο, αλλά και παράβαση των κανόνων λειτουργίας μιας κλινικής βάσει νόμου και δράστες είναι ο διοικητής του νοσοκομείου και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ ο οποίος κατοικεί στο Ηράκλειο.

3.Το ψευδεπίγραφο που συνιστά η μετακίνηση γιατρού για να υπάρχει απλά κάποιος στην παθολογική κλινική είναι αποτέλεσμα συνειδητής πράξης του διοικητή της 7ης ΥΠΕ ,ο οποίος εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πολιτική, αδιάφορει για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία και η ζωή των νοσηλευόμενων, αλλά και εκείνων που μη γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση προστρέχουν με εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

4. Επιπλέον οι ειδικευόμενοι της κλινικής δεν έχουν προϊστάμενο και συντονιστή (που πρέπει να είναι διορισμένος στην κλινική γιατρός).

5. Η ένωση μας έπραξε τα αναγκαία, δηλαδή έθεσε επανειλημμένα στον διοικητή του νοσοκομείου και της ΥΠΕ, το ζήτημα της έκθεσης, ανέχθηκε την αυτοστράτευση των γιατρών μελών της να εργάζονται αδιάκοπα και να προσφέρουν ότι μπορούν και τους επιτρέπει η κούραση από το ξενύχτι και την πολύωρη καθημερινή εργασία.

6.Το ερώτημα που τίθεται είναι η εισαγγελία θα αδιαφορήσει για την κατάσταση; Η εισαγγελία θα ενεργοποιηθεί όταν συμβεί αυτό που οπωσδήποτε θα συμβεί, δηλαδή να τρωθεί αθεράπευτα η υγεία των νοσηλευόμενων μέχρι και να προκύψει θάνατος; Ασφαλώς ούτε για την επιδείνωση της υγείας, ούτε για τον θάνατο θα έχουν ευθύνη οι γιατροί. Όμως έχοντας την αρνητική εμπειρία φοβόμαστε, ότι θα καταστεί ο γιατρός αποδιοπομπαίος τράγος χωρίς βέβαια να συντελεστεί η κάθαρση.

7.Αναμένουμε τις ενέργειες σας, γνωστοποιώντας ότι το κείμενο αυτό θα δοθεί στην δημοσιότητα.