Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ edimitra@enet.gr
Μια δύσκολη εξίσωση θα κληθεί να λύσει ο Ανδρέας Λοβέρδος το 2011: Πρέπει να περιστείλει τις περισσότερες δαπάνες από όλους τους συναδέλφους του και ταυτόχρονα να μην περικόψει υπηρεσίες και παροχές από τους ασθενείς.
Εξίσωση άλυτη μέχρι στιγμής, καθώς το αποτέλεσμα της πράξης θα είναι άνισο και εις βάρος των ελλήνων ασθενών.
Τα στοιχήματα πολλά για τον υπουργό Υγείας.
*Η φαρμακευτική δαπάνη: Στόχος να μειωθούν φέτος κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για τα φάρμακα. Τα 150 εκατ. θα εξοικονομηθούν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Ανδρέας Λοβέρδος ευελπιστεί να συμβάλει και η αύξηση του ποσοστού των γενόσημων φαρμάκων (αντίγραφα) που θα μπουν στα νοσοκομεία. Αρχικά είχε απαιτήσει από τους διοικητές το 20% των φαρμάκων που θα προμηθεύονται να είναι αντίγραφα, ενώ πλέον αύξησε το ποσοστό σε 50%. Ωστόσο, τα περισσότερα γενόσημα φάρμακα δεν σημαίνουν πάντα και μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων, καθότι δεν υπάρχουν για όλες τις ασθένειες. Πολλά φάρμακα, μάλιστα, δεν διαθέτουν αντίγραφα, επειδή δεν έχει λήξει η πατέντα τους, ενώ συχνά η διαφορά της τιμής μεταξύ πρωτοτύπου και αντιγράφου είναι πολύ μικρή.
Ψαλίδισμα δαπανών όμως σημαίνει και μεγαλύτερη δυσκολία χορήγησης των φαρμάκων στους ασθενείς, αφού πλέον θα δίνονται με το σταγονόμετρο.
*Οι προμήθειες νοσοκομείων: Νέο σύστημα με την ανάθεση της διαχείρισης των υλικών σε μεγάλο ιδιωτικό φορέα ίσως και να μην εφαρμοστεί τελικά εντός του 2011 στο ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας ευελπιστεί να μειώσει τις τιμές από τις προμηθεύτριες εταιρείες, με το επιχείρημα ότι θα αποπληρώνονται άμεσα. Ετσι επιδιώκει να γλιτώσει περί τα 250 εκατ. ευρώ, ώστε να μη χρειαστεί να διαθέσει συνολικά για όλες τις προμήθειες των νοσοκομείων πάνω από 2,35 δισ. ευρώ.
Πάντως σε μεγάλο μέρος των υπερτιμολογήσεων των υλικών έχει μπει ήδη φρένο από το 2010. Ωστόσο, με τις νέες συνθήκες, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος διάφοροι επιτήδειοι, προκειμένου να συνεχίζουν να πλουτίζουν μέσω της πώλησης υγειονομικών ειδών, να προμηθεύουν τα νοσοκομεία με χαμηλής ποιότητας προϊόντα.
Αντίστοιχος είναι και ο κίνδυνος αύξησης της χρήσης διάφορων χειρουργικών υλικών με σκοπό και την αύξηση του κέρδους. Ομως και στην περίπτωση αυτή θύματα θα είναι και πάλι οι έλληνες ασθενείς, που μπορεί να υποβάλλονται σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων χωρίς να τα χρειάζονται.
*Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων: Ενας άλλος μεγάλος πονοκέφαλος για τον υπουργό Υγείας είναι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών. Ηδη έχει ανατεθεί σε ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, να ετοιμάσει ένα σχέδιο συγχώνευσης νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να περιορισθούν έξοδα και σπατάλες. Ισως μέσα από αυτή τη διαδικασία να εξοικονομηθούν κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, παρότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας επίσημος υπολογισμός. Αγκάθι, όμως, παραμένουν οι αντιδράσεις κυρίως των τοπικών κοινωνιών, καθώς συζητείται ακόμη και περιορισμός λειτουργίας διάφορων υγειονομικών μονάδων στην περιφέρεια. Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι κάποιοι διοικητές θα κληθούν να διαχειρίζονται δύο ίσως και τρία νοσοκομεία.
*Η ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων: Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας είχε καταδείξει πως αν τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούσαν οργανωμένα και το απόγευμα, πιθανώς το σύστημα να μπορούσε να κερδίσει ακόμη και 120 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής όμως του νέου θεσμού, το αποτέλεσμα της έρευνας μάλλον φαντάζει ως ένα εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο. Μέχρι στιγμής, οι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις το απόγευμα. Μπορούν να συνεχίζουν να επισκέπτονται επί πληρωμή τα «απογευματινά ιατρεία», τα οποία απλώς μετονομάστηκαν «ολοήμερο νοσοκομείο». Συνεπώς, για να έχουν περίθαλψη οι έλληνες ασθενείς και τις απογευματινές ώρες, πρέπει άλλη μια φορά να καταβάλλουν τον οβολόν τους, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία (όσα έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΕΣΥ) καλύπτουν μόνο 20 ευρώ για κάθε ιατρική εξέταση.