Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η κυβέρνηση, που φοβάται πως το σχέδιο για το ασφαλιστικό δεν θα περάσει τις… εξετάσεις, με αποτέλεσμα τη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα σταλεί αυτή την εβδομάδα για αξιολόγηση στην Κοινότητα και από τον «βαθμό» που θα πάρει θα εξαρτηθεί και η τύχη της προωθούμενης μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινότητα μπορεί να εκφράσει ενστάσεις σε τρία καυτά θέματα, ζητώντας:
1 Την επίσπευση των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου τα μέτρα να αποδώσουν άμεσα καρπούς. Η μεγάλη «μάχη» θα δοθεί για τον χρόνο έναρξης των αλλαγών στις συντάξεις, με το υπουργείο να προτείνει οκταετή περίοδο χάριτος (μέχρι το 2018).
Ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως η Κοινότητα μπορεί να ασκήσει πιέσεις για άμεση εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να αποδώσει οικονομικά οφέλη στα ταμεία. Σημειώνεται πως με το νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ακόμα και με 35 έτη δουλειάς δεν θα υπερβαίνει το 65% (σήμερα είναι 70% για τους νέους ασφαλισμένους και 80% για τους παλαιούς).
Μάλιστα η βασική σύνταξη θα χορηγείται στα 65 έτη (πλην ειδικών εξαιρέσεων) και το σκληρό σενάριο προβλέπει την καταβολή της με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό αναπλήρωσης θα πέφτει στο 40% με 45%, με μεγάλους χαμένους όσους έχουν πολλά χρόνια δουλειάς (για παράδειγμα, 37 έτη).
2 Την επιβολή νέων μέτρων -π.χ. περικοπές στις συντάξεις- στα ελλειμματικά ταμεία. Η Κοινότητα ζητεί τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να τιθασευθεί το έλλειμμα.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι δεδομένο πως σε δεύτερη φάση θα οδηγήσει σε μείωση των παροχών σε μια σειρά ασφαλιστικών ταμείων.
3 Την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας. Πρόκειται για το πιο ακραίο σενάριο, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία, καθώς θα προκαλούσε καταιγισμό αντιδράσεων.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αυξηθεί η μέση ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και να διαμορφωθεί το 2015 στα 63.5 έτη. Παράλληλα «μάχη» δίνεται στην Κομισιόν για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο, που θα ξεκινήσει το 2013, αλλά δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει μέσα σε πόσα χρόνια θα ολοκληρωθεί.
Οι προθέσεις της Κομισιόν καταγράφονται στην τελευταία της Εκθεση για την Ελλάδα όπου συστήνει μεταξύ άλλων:
- Διασφάλιση και ευθυγράμμιση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ γυναικών και ανδρών.
- Αλλαγή του συστήματος υπολογισμού του ύψους σύνταξης με ενίσχυση της σχέσης μεταξύ πληρωμένων συνταξιοδοτικών εισφορών και συντάξεων.
- Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας εξόδου από την εργασία μέσω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων για πρόωρη συνταξιοδότηση.
«Πυξίδα» ΟΤΕ – ΔΕΗ
- Mεγαλύτερο ψαλίδι στην κρατική χρηματοδότηση στα ταμεία ζητάει η Κομισιόν. Η αρχή γίνεται ήδη στα ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, τα οποία αναμένεται να μειώσουν από 3% έως 8% τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ.
- Μείωση συντάξεων 10% έρχεται και για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών με τους συντελεστές να πέφτουν από το 3% με 3.5% στο 2%. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου, το μέτρο θα εφαρμοστεί το 2013, ωστόσο, με δεδομένο πως ο ΟΑΕΕ έχει «μαύρη τρύπα» 600 εκατομμύρια, θεωρείται πιθανή η επίσπευση των αλλαγών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ