Ο ¶ρειος Πάγος δικαίωσε εταιρεία που απέλυσε φορέα του Aids!

Τον ασκό του Αιόλου για μαζικές διώξεις φορέων και ασθενών με AIDS αλλά και άλλα λοιμώδη νοσήματα από τις εργασίες τους, άνοιξε ο ¶ρειος Πάγος, υιοθετώντας εισήγηση που προσέδιδε νομική επίφαση στον κοινωνικό ρατσισμό! Κι αυτό καθώς με απόφασή του δικαίωσε εταιρεία που απέλυσε οροθετικό εργαζόμενο επικαλούμενη διατάραξη της εργασιακής ειρήνης!

Η υπόθεση αφορούσε εργαζόμενο ο οποίος, μόλις πληροφορήθηκε ότι είναι φορέας του ιού, ενημέρωσε την εταιρεία ενδυμάτων που εργαζόταν, για να μάθει λίγες ημέρες αργότερα ότι απολύθηκε! Η εταιρεία, στα δικαστήρια που ακολούθησαν, επικαλέστηκε επιστολές των συναδέλφων του που ζητούσαν από την εταιρεία να προστατέψει την υγεία τους και να λάβει άμεσα μέτρα. Ωστόσο στη σχετική αλληλογραφία δεν υπήρχε ημερομηνία, ενώ οι υπογραφές των εργαζομένων δεν αντιστοιχούσαν σε αυτούς που δούλευαν στην εταιρεία όταν διαγνώσθηκε η ασθένεια στον συνάδελφό τους, αλλά σε υπαλλήλους που εργάζονταν στην εταιρεία το διάστημα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο.

Ο εργαζόμενος βέβαια δικαιώθηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, καθώς τα δικαστήρια έκριναν ότι η απόλυσή του ήταν παράνομη και καταχρηστική και του επιδίκασαν αποζημίωση ύψους περίπου 7.500 ευρώ για ψυχική οδύνη. Ωστόσο στις δικαστικές αποφάσεις δεν υπήρχε πρόβλεψη για επαναπρόσληψη του απολυμένου, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο ¶ρειος Πάγος πάντως υιοθέτησε την εισήγηση της Ειρήνης Αθανασίου, η οποία είχε προτείνει στο Β1 τμήμα να γίνει μερικώς δεκτή αίτηση αναίρεσης της εταιρείας, αφού η καταγγελία της σύμβασης “δεν έπασχε οποιαδήποτε ακυρότητα ως μη έχουσα γίνει κατάχρηση δικαιώματος” και επομένως ο εργαζόμενος καλώς απολύθηκε και κακώς τού επιδικάστηκε αποζημίωση! Η εισηγήτρια μάλιστα δικαιολόγησε την απόλυση ως “μη έχουσα γίνει από εμπάθεια, εκδικητικότητα ή εχθρική διάθεση” και επιπλέον ανέφερε ότι “δικαιολογούνταν από τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της εργοδότριας εταιρείας, εφόσον έγινε για την εξασφάλιση της ηρεμίας των λοιπών εργαζομένων στην επιχείρηση”!

Το Ανώτατο Δικαστήριο επίσης εμφανίστηκε να αγνοεί παντελώς βασικούς κανόνες μετάδοσης του AIDS, που γνωρίζουν ακόμα και μαθητές γυμνασίου, και υπερασπίστηκε την “εύρυθμη λειτουργία της επιχείρισης” και τις σχέσεις των εργαζομένων, “οι οποίες είχαν διαταραχθεί σοβαρώς εξαιτίας της ως άνω σοβαρότατης και μεταδοτικής νόσου, η οποία είχε δημιουργήσει στους λοιπούς εργαζόμενους συναδέλφους του ανασφάλεια και φόβο για την υγεία τους”.

ΕΙΡ.ΛΑΖ.

Συντάκτης : Λαζαρίδου Ε.