«Η μοναδική “πίεση” που δέχομαι κι εγώ κι όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων , από την ώρα που αναλάβαμε, είναι αυτή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να είμαστε άτεγκτοι και καθαροί απέναντι στο δημόσιο χρήμα και να χτυπάμε τη διαφθορά όσο τίποτε άλλο», τονίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας Βησσαρίωνας Μίχας, ο οποίος μιλά στο Κόκκινο και τη Ντίνα Μπατζιά, για την αναστολή καθηκόντων του χειρουργού Θανάση Καραγιάννη.
Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκε ο χειρουργός του Νοσοκομείου Λευκάδας Θανάσης Καραγιάννης μετά από απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Λευκάδας Βησσαρίωνα Μίχα, η οποία αναρτήθηκε στις 31/8/2017 στη Διαύγεια.
Ο κ. Μίχας μιλάει στην εκπομπή «Κι Όμως Κινείται» για το σκεπτικό της απόφασης:
«Αυτά είναι θέματα που ταλανίζουν το καταπληγωμένο το καιρό των μνημονίων ΕΣΥ και πρέπει να δώσουμε τη τελική λύση.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό, ισχύει, όπως για όλους μας, το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποδειχθεί ένοχος. Το μέτρο που του επιβλήθηκε είναι ένα διοικητικό μέτρο και του επιβλήθηκε γιατί υπάρχουν ισχυρές και σοβαρές ενδείξεις ενοχής, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα έλεγχο που έχει κάνει η ΥΠΕΔΥΦΚΑ του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο και η Υπηρεσία. Κατηγορείται και ο συγκεκριμένος χειρουργός , όπως και άλλοι σε άλλα νοσοκομεία, ότι χρησιμοποιούσαν την ίδια φωτογραφία έλκους σε διαφορετικούς ασθενείς στις συνταγογραφήσεις και βεβαίωναν παθήσεις που δεν είχαν οι ασθενείς (στα έγγραφα που επισυνάπτονται μπορείτε να δείτε όλο το σκεπτικό της απόφασης).
Για το λόγο αυτό, τίθεται σε αναστολή καθηκόντων και παραπέμπεται ταυτόγχρονα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου Λευκάδας. Μιας κι εμείς δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τις ποινές που προβλέπονται για τα παραπτώματα, τα οποία κατηγορείται, δεν είναι της δικής μας αρμοδιότητας. Τέτοιες ποινές φτάνουν μέχρι και την απόλυση και μακάρι αυτό να μη συμβεί ποτέ σε κανέναν συνάδελφό μου. Παρόμοια περιστατικά υπάρχουν σε πληθώρα νοσοκομείων ανά την Ελλάδα κι αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση. Στη δική μας περίπτωση, είναι μια μικρή περιοχή, όλοι είναι συγγενείς,κι είναι μεγαλύτερη η πίεση όταν παίρνεις τέτοιες δυσάρεστες αποφάσεις.»
Στην ερώτηση αν και τι είδους πιέσεις δέχθηκε, απάντησε πως «η μοναδική πίεση που δέχομαι κι εγώ κι όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων, είναι από την ώρα που αναλάβαμε, είναι αυτή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να είμαστε άτεγκτοι και καθαροί απέναντι στο δημόσιο χρήμα και να χτυπάμε τη διαφθορά όσο τίποτε άλλο. Όταν ο στόχος είναι η καθολική, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, υπάρχει μία απαραίτητη συνθήκη για να τι πετύχουμε αυτό: η ηθικοποίηση του συστήματος. Δε γίνεται να διασπαθίζονται πόροι, τη στιγμή που κόβονται επιδόματα ΑμΕΑ, ανεργίας, συντάξεις ή μισθοί, κι εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα γίνονταν αυτά και θα έλεγαν αυτός είναι καλός υπάλληλος, μην τον πειράζετε; Αυτά τα πράγματα είναι πρωτάκουστα. Εγώ δε λέω ότι όλοι οι προηγούμενοι διοικητές δεν έκαναν προσπάθειες ηθικοποίησης, αλλά έλειπε η πολιτική στήριξη.»
Και καταλήγει: «Δεν μπορούμε να λέμε ότι όλοι τα παίρνουν, ισοδυναμεί με το κανένας δεν τα παίρνει.Εμείς έχουμε σαν στόχο να καθαρίσουμε την ήρα από το στάρι. Υπάρχουν έντιμοι γιατροί που δίνουν τη μάχη καθημερινά , υπάρχουν δυστυχώς και άνθρωποι που χρησιμοποιούν με άνομο τρόπο τη θέση που κατέχουν στο σύστημα Υγείας. Αυτό πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή και να γίνουμε μια φυσιολογική χώρα.»