Λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών -την ερχόμενη Πέμπτη- η κυβέρνηση, αντί να εξαγγείλει μέτρα για την αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής, ανακοινώνει τον εξοστρακισμό των μονάδων από το κέντρο της Αθήνας.
Μια απόφαση που ελήφθη εν θερμώ και εν μέσω πανικού, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
*Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Γ. Φωτεινόπουλο πότε πρόκειται να μετακινηθούν οι μονάδες και σε ποια νοσοκομεία θα καταλήξουν: «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε, το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει τη διαδικασία. Οι περισσότερες, πάντως, θα μετακινηθούν μετά το φθινόπωρο. Αμέσως, εντός δύο μηνών θα μεταφερθεί μόνο η μονάδα της Σοφοκλέους, που θα λειτουργήσει σε κοντέινερ σε νοσοκομείο που δεν έχει ακόμη επιλεγεί. Οι εργαζόμενοι αλλά και οι 375 χρήστες είναι θετικοί στη μετακίνηση. Τα τελευταία χρόνια κινδύνευε η ζωή τους από την εγκληματικότητα που υπήρχε στην περιοχή».
Ο Γ. Φωτεινόπουλος παραδέχεται, ωστόσο, ότι εδώ και ένα μήνα που η περιοχή αστυνομεύεται η κατάσταση έχει αλλάξει: «Αδικα χρεώνεται στη μονάδα όλη η εξαθλίωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Αλλα είναι τα προβλήματα. Είναι καλύτερα όμως αυτή τουλάχιστον η μονάδα να μετακινηθεί», καταλήγει.
*Η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αννα Κοκκέβη είναι κατηγορηματική: «Ντροπή της χώρας είναι η λίστα αναμονής και όχι οι μονάδες. Αυτή πρέπει να εξαφανιστεί! Πού θα πάνε οι 5 χιλιάδες εξαρτημένοι και εκτός λίστας που ψάχνουν ουσίες; Επόμενο είναι να τριγυρίζουν στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Οι μονάδες χρειάζονται στον ιστό της πόλης. Ακόμη κι αν φύγουν, που είναι σχεδόν αδύνατο, πάλι τα ίδια προβλήματα θα υπάρχουν».
*Επισκεφθήκαμε τις μονάδες της οδού Ερεσού στα Εξάρχεια και της οδού Καποδιστρίου στην περιοχή της 3ης Σεπτεμβρίου. Ολα δείχνουν ότι οι μονάδες έχουν ενταχθεί πλήρως σε αυτές τις περιοχές που δεν είναι και από τις πιο εύκολες.
Ακόμη και η Καποδιστρίου, που θεωρείται η μονάδα-γίγας του ΟΚΑΝΑ με 730 άτομα στο πρόγραμμα. Ρωτήσαμε τους χρήστες για την απόφαση της κυβέρνησης. Ο Πέτρος, που είναι στο πρόγραμμα οκτώ μήνες, μας λέει: «Δυστυχώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις μονάδες σαν χωματερές! Για μας που η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι καλή και η υγεία μας επιβαρημένη, είναι πολύ δύσκολη η μετακίνηση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα και ούτε διαπίστωσα να έχουν και οι άνθρωποι της περιοχής. Θα χρειαστούν πολύ χρόνο να κάνουν παρόμοια λειτουργική μονάδα. Εκτός βέβαια και αν θεωρούν τον ΟΚΑΝΑ κατοχικό συσσίτιο, που δίνει σε κουβά τη μεθαδόνη».
*Ο Χρ. Κόκκορης, νευρολόγος-ψυχίατρος, είναι σαφής: «Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό εάν προτιθέμεθα να διατηρήσουμε το υφιστάμενο επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Οι υφιστάμενες μονάδες έχουν νοσοκομειακές προδιαγραφές και παρέχουν ευρύ φάσμα ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών.
»Στόχος είναι η κοινωνική επανένταξη, όχι η χορήγηση μεθαδόνης, που από μόνη της έχει μικρή θεραπευτική αξία. Οι μονάδες έχουν συνολικό εμβαδόν 2.485 τ.μ. και εξυπηρετούν 1.541 ασθενείς. Πού θα βρεθούν αυτοί οι χώροι; Εχει μελετηθεί η επιβάρυνση των νοσοκομείων; Τέλος, μια διευκρίνιση: οι ασθενείς μας δεν είναι “τοξικομανείς του δρόμου”, ούτε βεβαίως λαθρομετανάστες, αλλά θεραπευόμενοι. Και μια υπενθύμιση: ο κατάλογος αναμονής του ΟΚΑΝΑ στην Αττική αριθμεί 3.625 άτομα».
*Σαν επίλογο αφήσαμε το ερώτημα: Πού θα βρεθούν τα κονδύλια για τη «μεγάλη μετακόμιση»; Ο ΟΚΑΝΑ αντιμετωπίζει ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα. Στον προϋπολογισμό του, σε σχέση με πέρυσι, οι εγγεγραμμένες πιστώσεις είναι μειωμένες κατά 5,81%, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών ειδικά στις νέες μονάδες, ενώ το υπουργείο Υγείας χρωστάει στους εργαζομένους του Κέντρου Πρόληψης 13 εκατ. ευρώ!
ΡΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ – ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ