Ο ιός δεν σκοτώνει μόνο τις ευπαθείς ομάδες…

Ο ι τρεις έως τώρα θάνατοι στη χώρα μας από τη νέα γρίπη, ο ένας μάλιστα του 29χρονου Γάλλου, ο οποίος ήταν απόλυτα υγιής πριν προσβληθεί από τον ιό, προβληματίζουν τους γιατρούς, που «αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους» και είναι σε ετοιμότητα να κάνουν έγκαιρα ό,τι καλύτερο μπορούν, για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Αίσθηση προκάλεσε η περίπτωση του Γάλλου ασθενούς, που μέσα σε δύο εβδομάδες κατέληξε αν και δεν έπασχε από καμία άλλη νόσο και δεν ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ είναι γνωστό ότι στην Κρήτη άτομα που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ, 3 και 4 εβδομάδες, τελικά κατάφεραν να επιστρέψουν υγιή στα σπίτια τους. Ουσιαστικά ο 29χρονος είναι ο πρώτος νεκρός από τη νέα γρίπη στη χώρα μας που ήταν υγιής, σε αντίθεση με τον 23χρονο στο Ωνάσειο ο οποίος έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και πέθανε τον Αύγουστο και τον 25χρονο Αλβανό καρδιοπαθή που πέθανε στον «Ευαγγελισμό» λίγες ημέρες αργότερα.

Ο καθηγητής Γιώργος Σαρόγλου, μας εξηγεί ότι τέτοια περιστατικά, δηλαδή επικίνδυνα κρούσματα γρίπης σε υγιή άτομα, είναι διεθνώς γύρω στο 30% των σοβαρών περιστατικών που εισάγονται στα νοσοκομεία.

Σε χώρες που ήδη πέρασαν την περίοδο έξαρσης της γρίπης, ερευνήθηκε, γιατί αυτοί που δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ξαφνικά χάνουν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη. Από τα έως τώρα συμπεράσματα και τις μελέτες που έχουν γίνει, προκύπτει ότι λόγω ιδιοσυγκρασίας ορισμένοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι σε αυτούς τους ιούς, όπως άλλοι είναι σε άλλα νοσήματα. «Απόλυτα υγιή άτομα προσβάλλονται από τη νέα γρίπη και τότε μόνο γίνεται αντιληπτό ότι ο οργανισμός τους είναι ευάλωτος στους συγκεκριμένους ιούς», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Σαρόγλου.

«Από τους 100.000 που θα νοσήσουν με τη νέα γρίπη, στατιστικά οι 200 θα εισαχθούν στο νοσοκομείο», μας εξηγεί ο αν. καθηγητής, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας. «Από αυτούς, περίπου 40 θα μπουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και περίπου 10 θα καταλήξουν. Από τους 10 που δεν θα τα καταφέρουν, εκτιμάται ότι οι δύο θα είναι από την κατηγορία όσων νόσησαν με τη νέα γρίπη, ενώ ήταν απόλυτα υγιείς, δεν είχαν άλλο νόσημα».

Υστατη προσπάθεια

Η περίπτωση του άτυχου Γάλλου, προβλημάτισε τους λοιμωξιολόγους, καθώς έγινε εισαγωγή του με πνευμονία, που εξελίχθηκε σε οξεία πνευμονική ανεπάρκεια και στη συνέχεια παρουσίασε επιδείνωση με πολυοργανική ανεπάρκεια, δηλαδή μη αναστρέψιμες βλάβες σε καρδιά, νεφρούς και συκώτι.

Τις πρώτες ημέρες και με τα πρώτα σημάδια επιδείνωσης, οι γιατροί του Σεισμανόγλειου, έκαναν μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν τον 29χρονο Γάλλο. Ζήτησαν επειγόντως τη μεσολάβηση των αρμοδίων φορέων, να παραγγελθεί από την Αμερική ένα φάρμακο που δεν υπάρχει στη χώρα μας και δοκιμάζεται σε νέες μελέτες, για να πάρει «ένδειξη» και για τη νέα γρίπη. Πρόκειται για την ενέσιμη μορφή του γνωστού σε χάπια, αντιιικού φαρμάκου «Ρελέντζα», που ήδη χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση ενός 25χρονου ασθενούς στη Βρετανία, ο οποίος τελικά σώθηκε.

Εχει διαφορετική και καλύτερη δράση η ενέσιμη μορφή σε περιπτώσεις όπως του Γάλλου ασθενούς, σε σχέση με το χάπι που δεν έχει φυσικά ίδια δράση. Το φάρμακο παραγγέλθηκε και την επομένη είχε έρθει. Χορηγήθηκε στον ασθενή, αρχικά ο οργανισμός του αντέδρασε για λίγο θετικά, αλλά στη συνέχεια, λόγω της ήδη σοβαρής εξέλιξης της νόσου, διαπιστώθηκε ότι η μάχη χάνονταν…

Αυτό που λένε οι ειδικοί, είναι ότι «τέτοιου είδους φάρμακα, όσο πιο έγκαιρα χρησιμοποιούνται τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες, να έχουν καλό αποτέλεσμα».

ΗΡΘΕ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΤΙΔΑ

Σε υγειονομικούς, έγκυες και γονείς νηπίων οι πρώτοι εμβολιασμοί

Την πρώτη «γεύση» από εμβόλια, κατά του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1, έστειλε η εταιρεία «Glaxo» στη χώρα μας, με 150.000 δόσεις εμβολίου, ενώ υπολείπονται 1.850.000 δόσεις, που, σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψε το υπουργείο Υγείας, θα παραλάβουμε σταδιακά, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Παρόμοια συμβόλαια έχουν υπογραφεί και με τις εταιρείες «Novartis» για 3 εκατ. δόσεις και «Sanofi Pasteur» για 2 εκατ. δόσεις που θα παραλάβουμε από 15 Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Ιανουαρίου. Με την προσοχή τους στραμμένη στα σχολεία, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ περιμένουν να «αντιδράσουν» άμεσα, εφόσον προκύψουν τα πρώτα κρούσματα γρίπης σε παιδιά, ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί, αντίθετα προς τις οδηγίες του υπουργείου, που λέει «αν κάποιο παιδί έχει συμπτώματα γρίπης να μείνει στο σπίτι», συστήνουν στους γονείς, «αν το παιδί αρρωστήσει, να πάνε στο νοσοκομείο»! Οι εταιρείες αρχίζουν να στέλνουν λίγα λίγα τα εμβόλια, που θα αποθηκεύονται σε ειδικά ψυγεία στη Βάρη και το θέμα που προκύπτει, είναι ποιος θα πρωτοκάνει εμβόλιο, μόλις υπάρξει η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την καταλληλότητά τους, δηλαδή η άδεια χρήσης τους. Το υπουργείο Υγείας αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας να προσδιορίσει τελικά ποιες ομάδες θα κάνουν πρώτες εμβόλιο. Ηδη, όμως, υπάρχουν εισηγήσεις, να είναι οι υγειονομικοί, οι έγκυες και οι γονείς που έχουν νήπια. Οι επαγγελματίες υγείας είναι στη χώρα μας περίπου 70.000, οι έγκυες γύρω στις 90.000 και μέχρι στιγμής κανένας δεν γνωρίζει πόσοι είναι στις ευπαθείς ομάδες.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΙ

Η εμπειρία του νότιου ημισφαιρίου μας έμαθε πολλά για τη νέα γρίπη

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι αισιόδοξοι ότι έχουμε αποκτήσει πολλές νέες γνώσεις για τη νέα γρίπη, από το νότιο ημισφαίριο, που πέρασε νωρίτερα από εμάς την περίοδο έξαρσης της γρίπης.

Ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Γιώργος Σαρόγλου μας εξηγεί ότι «στην Αυστραλία έκλεισε σχεδόν όλο το κύμα του χειμώνα της πανδημίας και από αυτό έχουμε πολύ σημαντικά δεδομένα.

Ενα από αυτά είναι ποιοι ακριβώς μολύνονται και βρέθηκε ότι κυρίως οι νεαρές ηλικίες και, εκτός από τους ανοσοκατασταλμένους, είναι και ένα σημαντικό μέρος των ατόμων, που νοσούν από τη νέα γρίπη, ενώ δεν είχαν πρακτικώς κανένα πρόβλημα υγείας.

Στο νότιο ημισφαίριο βρέθηκε ότι ο ιός Η1Ν1 ο πανδημικός κυριάρχησε επί των τοπικών επί των ενδημικών ιών σε ποσοστό 80 με 85%. Αλλά εκτός από αυτό, στο Σαν Φρανσίσκο ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός είχε διπλή λοίμωξη και με τον ιό τον πανδημικό Η1Ν1 συν έναν ακόμη ιό, όχι γρίπης, από τους άλλους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού. Αλλά παρόλα αυτά δεν υπάρχει αυξημένη θνητότητα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Στις ΗΠΑ δόθηκαν οι άδειες για το εμβόλιο σε ορισμένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρείες που θα προμηθεύσουν τη χώρα μας.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η χρησιμοποίηση του εμβολίου στην Αμερική, νωρίτερα από την Ευρώπη, θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα ως προς τις τυχόν παρενέργειες και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στοιχεία

στα 54 φτάνουν τα σοβαρά περιστατικά στη χώρα μας από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι σήμερα, που έχουν νοσήσει με πνευμονία από τη γρίπη Η1Ν1. Απ΄ αυτά τα 42 έχουν ιαθεί πλήρως.

13 ειναι τα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύτηκαν σε «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» μέχρι σήμερα, είναι 13.

2.149 ατομα έχει χτυπήσει επίσημα η νέα γρίπη στη χώρα μας, αλλά εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να είναι έως και δεκαπλάσιος!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ