Ο ιός της «φαγωμάρας» χτύπησε τις επιτροπές

Οι ειδικοί αδυνατούν να συμφωνήσουν στην ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ |

Η ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού που πρέπει να λάβουν το πανδημικό εμβόλιο, κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC), είναι: όλα τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (άνω των έξι μηνών), οι έγκυοι και οι επαγγελματίες

Υγείας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) βάζουν πρώτες στη λίστα για τον εμβολιασμό τις εγκύους. Ακολουθούνόσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών και το ιατρονοσηλευτικόπροσωπικό. Τέταρτη

ομάδα είναι τα παιδιά από έξι μηνών ως 18 ετών και οι νέοι ενήλικοι από 19 ως 24 ετών (διότι στατιστικά πλήττονταιπερισσότερο από τη νέα γρίπη).Στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, μπαίνουν οι ευπαθείςομάδες από 25 ως 64 ετών.

Μεγαλώνει η «φαγωμάρα» των επιστημόνων για το μείζον θέμα της αντιμετώπισης της νέας γρίπης. Λίγες ημέρες πριν φθάσουν στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες του πανδημικού εμβολίου- όπως υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος -, οι αρμόδιοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Κάποιοι θέλουν πρώτα τα παιδιά, για να ανακόψουν τη διασπορά του ιού Η1Ν1, και άλλοι τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Μεγάλη τριβή έχει επίσης προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η θέση, στην ιεράρχηση για τα εμβόλια, των εγκύων.

Οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης έχουν προτείνει- παρότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες στους κόλπους του Συμβουλίου- να μπουν πρώτοι στη λίστα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι έγκυοι και όσοι φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών. Ακολουθούν, τέταρτοι στη σειρά, όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας (άνω των έξι μηνών), οι υγιείς ενήλικες 18 ως 49 ετών, οι υγιείς ενήλικες 49 ως 65 ετών και τελευταίοι όσοι είναι άνω των 65 ετών.

Διαφορετική όμως ιεράρχηση διατυπώνουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Είναι της άποψης ότι πρώτα πρέπει να λάβουν το πανδημικό εμβόλιο τα παιδιά και οι έφηβοι από 6 μηνών ως 18 ετών, με στόχο να σταματήσει η εξάπλωση της νέας γρίπης, στη συνέχεια οι επαγγελματίες Υγείας, οι έγκυοι που βρίσκονται στον δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης και τέλος οι ευπαθείς ομάδες. Τη θέση αυτή στηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Science από αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προτεραιότητα για τη λήψη του εμβολίου πρέπει να έχουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας (5 ως 19 ετών) και οι γονείς τους (κυρίως 30 ως 39 ετών), προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού. Το εμβόλιο- υποστηρίζουν- πρέπει να λάβουν πρώτοι εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διασπείρουν τον ιό και όχι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσό τερο από τις επιπλοκές εξαιτίας του. Πάντως, τα μέλη του Συμβουλίου που εξαιρούν τα παιδιά από τις πρώτες θέσεις της ιεράρχησης για τον εμβολιασμό εξηγούν ότι πήραν αυτή την απόφαση διότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές κλινικές μελέτες. Αν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά του ιού- προσθέτουν- τότε θα γίνει αναθεώρηση της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων.

Εξαιτίας της διχογνωμίας που υπάρχει στην ελληνική επιστημονική κοινότητα εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να ορίσει ποια από τις δύο επιτροπές θα είναι υπεύθυνη για την ιεράρχηση των ομάδων πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν διαφορετικές απόψεις και να προκαλούν σύγχυση και προβληματισμό στους γιατρούς» δηλώνουν μέλη της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχουν λάβει σαφή απάντηση από το υπουργείο.

Τον εμβολιασμό των παιδιών από έξι μηνών ως πέντε ετών και με τα δύο εμβόλια της γρίπης (εποχικό και πανδημικό) προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η απόφαση αυτή ελήφθη με το σκεπτικό να μη νοσήσουν ταυτοχρόνως και από τους δύο ιούς (εποχικής και νέας γρίπης) και χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στην Επιτροπή εξετάστηκε επίσης και το θέμα του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο. Οπως είπαν, τα παιδιά ως πέντε ετών είναι ήδη καλυμμένα με το επταδύναμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.

Στους ενηλίκους χρονίως πάσχοντες και στους άνω των 65 ετών πρέπει να χορηγηθεί το πολυσακχαριδικό εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Ωστόσο, στα φαρμακεία παρατηρείται έλλειψη των δύο εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχουν γίνει οι παραγγελίες και τα εμβόλια αναμένεται να έρθουν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Οι υποχρεώσεις των κυλικείων

* Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων. * Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, επιβάλλεται προσεκτικός και συχνός καθαρισμός (έπειτα από κάθε διάλειμμα)λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ., πόμολα,χερούλια,κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα,βρύσεςκτλ.).

* Ο καθαρισμός των αντικειμένων που δεν είναι εμφανώς λερωμέναμπορεί να γίνει με ένα απολυμαντικό, όπως οινόπνευμα.Τααντικείμενα που είναι εμφανώς λερωμένα καθαρίζονταιπρώτα με υγρό σαπούνι και νερό και κατόπιν με απολυμαντικό.

* Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήλθε σε επαφήάτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.

* Οι πλαστικές σακούλες των κάδων,όταν γεμίζουν,πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως.Το προσωπικόόταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και ποδιά μιας χρήσης.

* Επισημαίνεται ότι η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστάσε καμία περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Οδηγίες προφύλαξης των μαθητών

* Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

* Αποφυγή επαφής των χεριώνμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

* Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών,των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. * Αποφυγή των χειραψιών και των φιλιών.

* Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο (ή με άλλον τρόπο) σε βήχα ή φτέρνισμα. Το χρησιμοποιημένοχαρτομάντιλο πρέπει να ρίχνεται στα σκουπίδια αμέσως μετά τη χρήση.

* Τακτικό πλύσιμο των χεριώντων παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνικαι νερό, ιδίως έπειτααπό βήχα ή φτέρνισμα για 15-20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον.

* Τα παιδιά και οι εργαζόμενοιστην εκπαιδευτική μονάδαμπορούν εναλλακτικάνα χρησιμοποιούν αντισηπτικόαλκοολούχο διάλυμαή χαρτομάντιλα με αντισηπτικό.Συνιστάται καλότρίψιμο των χεριών,για 30 δευτερόλεπτα τουλάχιστον,ώσπουτο αντισηπτικόνα στεγνώσει τελείως. Το μπουκάλι με το αλκοολούχοδιάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσαδιδασκαλίας και,αν είναι δυνατόν, κοντά στην έξοδο.

* Τα χέρια πρέπει να πλένονταικαλά οπωσδήποτε πριν από τη λήψη τροφής.