O ιός του …φόβου χτυπά τα εμβόλια

Ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές δέχτηκαν να εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης στην πρεμιέρα εφαρμογής του μέτρου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr

Η επίσημη έναρξη του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, την ώρα που οι πολίτες που μολύνονται από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά.

Κι όμως, στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας οι επαγγελματίες υγείας εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στο πανδημικό εμβόλιο. Είναι ενδεικτικό πως στο εμβολιαστικό κέντρο του Ερυθρού Σταυρού δεν χορηγήθηκαν περισσότερα από 79 εμβόλια- από αυτά τα 20 έλαβαν χρόνια πάσχοντες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως στους διαδρόμους του ίδιου νοσοκομείου κάποιοι μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια με τον τίτλο «Η Νέα Γρίπη- ο φόβος και η business». «Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται αρνητικό κλίμα και συνεπώς είναι φυσικό να παρατηρούνται αντιστάσεις», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μάριος Λαζανάς παθολόγος- λοιμωξιολόγος και διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος του νοσοκομείου.

Μάλιστα, στο ερώτημα εάν αναμένει υψηλότερη προσέλευση τις επόμενες ημέρες, ο κ. Λαζανάς εμφανίζεται μάλλον απαισιόδοξος- «Εκτός κι αν οι επαγγελματίες υγείας πειστούν σταδιακά από τα ίδια τα γεγονότα» λέει Στον «Ευαγγελισμό», δηλαδή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, εμβολιάστηκαν περίπου 60 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ στο Γενικό Κρατικό ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος κ. Παναγιώτης ΓαργαλιάνοςΚακολύρης εμβολίασε περίπου 50- 55 γιατρούς και νοσηλευτές και έξι πολίτες- οι δύο μάλιστα από αυτούς δήλωσαν πως το έκαναν για προληπτικούς λόγους, αφού δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα.

«Θέλω ωστόσο να ελπίζω πως η ανταπόκριση του προσωπικού θα είναι θερμότερη τις επόμενες ημέρες, καθώς ακόμη κι εκείνοι που δεν έχουν πειστεί θα διαπιστώνουν στο άμεσο μέλλον από τους συναδέλφους τους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Στη Θεσσαλονίκη, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Στρατή Πλωμαρίτη, προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών στο νοσοκομείο «¶γιος Παύλος», και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι την ίδια στάση θα τηρήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων του.

Ο αντίκτυπος ήταν άμεσος: στον «¶γιο Παύλο» δεν εμβολιάστηκε κανείς από τους συνολικά 750 εργαζομένους! Επιπλέον, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προσήλθαν μόλις 40 εργαζόμενοι σε σύνολο άνω των 1.000, ενώ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έδειξαν ενδιαφέρον μόλις 10 από τους συνολικά 1.200 εργαζομένους.

Μεταξύ των πρώτων που εμβολιάστηκαν χθες ήταν η διοικητής του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου- Λακασά, η οποία, σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Πλωμαρίτη, τόνισε ότι το σενάριο που προέβαλε θίγει όχι μόνο το Υπουργείο και το ΕΚΕΠΥ, αλλά όλη την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Β΄ Παθολογικής του νοσοκομείου «¶γιος Δημήτριος» και μέλος της Επιτροπής Πανδημίας Γεώργιος Λακασάς υποστήριξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και εμπεριέχει τους ίδιους κινδύνους με όλα τα υπόλοιπα

ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

13 πολίτες νοσηλεύονται στην Εντατική λόγω επιπλοκών. Κατά 45% περισσότεροι οι ασθενείς με πνευμονία εξαιτίας του ιού σε 3 εβδομάδες

που κυκλοφορούν. Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το σύνολο του προσωπικού θα εμβολιαστεί μόλις το 30%.

«Δεν υπάρχει βάση»

Η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου δηλώνει πως δεν υπάρχει επιστημονική βάση στις επιφυλάξεις που εκφράζονται. «Οι Έλληνες είμαστε συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους σε ευνοϊκότερη θέση, δεδομένου πως ήδη έχουν εμβολιαστεί στο κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι και άρα γνωρίζουμε πλέον πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια παραθέτει, στη Σουηδία είχαν εμβολιαστεί έως χθες, περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες: «Και τα μοναδικά προβλήματα που καταγράφηκαν ήταν ήπιες αλλεργίες. Θετικά είναι τα αποτελέσματα και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου για τα παιδιά και τις εγκύους. Στην Αγγλία πάλι, έχουν αναφερθεί μόλις 400 περιπτώσεις με ανεπιθύμητες ενέργειες, εκ των οποίων κάποιες αποδείχτηκε πως εκδηλώθηκαν από ψυχολογικούς λόγους».

1.560 μαθητές νόσησαν σε ένα 24ωρο

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ταχύτατα τα κρούσματα της νέας γρίπης. Μόλις μέσα σε ένα 24ωρο 1.560 μαθητές από όλη τη χώρα νόσησαν από τον ιό. Μάλιστα, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε εκ νέου η πρόταση να κλείσουν προληπτικά όλα τα σχολεία της χώρας για μία με δύο εβδομάδες, αλλά στην πλειονότητά τους οι επιστήμονες φαίνεται να εκτιμούν πως στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα- αντίθετα, θα ενσπείρει τον πανικό. Πάντως η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που το επιστημονικό συμβούλιο κρίνει στο μέλλον πως είναι απαραίτητο μέτρο.

Η 19χρονη

Στο μεταξύ, από βαριάς μορφής συγγενή καρδιοπάθεια έπασχε η 19χρονη, η οποία είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη και πέθανε χθες τα ξημερώματα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η άτυχη νεαρή, που σπούδαζε στο Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής της Φλώρινας, δεν γνώριζε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

Η νεαρή κοπέλα παρουσίαζε τις τελευταίες δύο εβδομάδες συμπτώματα δύσπνοιας, δυσφορίας και κόπωσης. Δεδομένου ότι δεν είχε πυρετό, οι γονείς της απέδωσαν την κλινική της εικόνα στο άγχος. Η υγεία της, όμως, επιδεινώθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες, με εμετό, διάρροια και ήπιο βήχα.

Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του «Ιπποκρατείου» Παναγιώτης Παντελιάδης, η 19χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Όταν την παραλάβαμε ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση, γι΄ αυτό μπήκε κατευθείαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» ανέφερε. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι ήταν θετική στον ιό της νέας γρίπης και σχεδόν 24 ώρες μετά την εισαγωγής της κατέληξε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας, τα στεφανιαία αγγεία και το μυοκάρδιο της κοπέλας ήταν αυτά που θα είχε ένας άνθρωπος ηλικίας 80 ετών και ο ιός επιβάρυνε περαιτέρω την κατάστασή της.

Καμπανάκι για νυν, αλλά και πρώην καπνιστές

ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ άνω των 40 ετών «πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε σπειρομέτρηση, για να αξιολογηθεί η αναπνευστική τους λειτουργία». Ο λόγος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). «Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Επιστημονικά κρίνεται επιβεβλημένο να εμβολιαστούν όσοι πάσχουν από ΧΑΠ» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης.

Παρ΄ όλα αυτά, όπως διευκρίνισαν μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν γνωρίζει ότι πάσχει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 500.000-

700.000 πολίτες πάσχουν, όμως οι 300.000 ούτε καν το υποπτεύονται.

Να υποβληθούν σε εξετάσεις

Γι΄ αυτό και οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους καπνιστές- ιδίως εκείνους που έχουν κλείσει τα 40- να υποβληθούν άμεσα στις απαραίτητες εξετάσεις. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα δείξουν ότι η νόσος έχει εκδηλωθεί, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα ώστε να αποκτήσουν ανοσία στον νέο ιό Α (Η1Ν1). Ο λόγος είναι ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και άρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά στην περίπτωση που μολυνθούν.

Όμως, ακόμη και εκείνοι που κάπνιζαν στο παρελθόν και το έκοψαν έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσούν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια χωρίς να το γνωρίζουν. Συνεπώς, όσοι βήχουν και εμφανίζουν αυξημένη παραγωγή πτυέλων χωρίς να είναι κρυωμένοι ενώ παρουσιάζουν δύσπνοια όταν περπατούν πρέπει αμέσως να επισκεφτούν πνευμονολόγο.

ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών- μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία

«Διατρέχουν κίνδυνο οι νέοι»

Η ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ αύξηση των ιογενών πνευμονιών σε εκείνους τους πολίτες που νοσούν από τη νέα γρίπη, είναι ο λόγος που οδηγεί τον κ. Μπεχράκη να δηλώνει πως κρίνεται απαραίτητος ο γενικός και άμεσος εμβολιασμός με το πανδημικό εμβόλιο.

Ο ίδιος άλλωστε ήταν αρχικά επιφυλακτικός σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου. Εξ ου και είχε ζητήσει τον Οκτώβριο να λάβει όλες τις κλινικές μελέτες στις οποίες είχε βασιστεί η αδειοδότησή του. «Πλέον η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει πως τα εμβόλια δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Οι επιπλοκές από τη νέα γρίπη εάν οι πολίτες γυρίσουν την πλάτη στον εμβολιασμό θα είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανόν να προκληθούν ύστερα από τον μαζικό εμβολιασμό», τονίζει.

Όπως διευκρινίζει, αυτό που ανησυχεί τον ίδιο, είναι το γεγονός πως ο νέος ιός Α (Η1Ν1) εμφανίζεται επιθετικότερος στους νέους ανθρώπους και ευθύνεται για σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές, σε αντίθεση με την κοινή γρίπη που προσβάλλει σοβαρά κυρίως όσους είναι άνω των 60 ετών.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, πως από την αρχή της πανδημίας έως και χτες 21 παιδιά και έφηβοι είχαν νοσηλευτεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω επιπλοκών από τη νέα γρίπη. Επιπλέον, 38 ακόμη ασθενείς που νόσησαν βαριά ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία από 31 έως και 50 ετών.

«Τα στοιχεία αυτά κάνουν σαφές πως η νέα γρίπη είναι μεν ήπια στην πλειονότητα των περιπτώσεων, παρ΄ όλα αυτά διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά όχι μόνον εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά ακόμη και οι νέοι και υγιείς. Όμως, δυστυχώς, φαίνεται πως στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τη σημασία της πρόληψης, γεγονός που φαίνεται και από την άρνηση των ίδιων των γιατρών να εμβολιαστούν».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ

πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών στο Νοσοκομείο «¶γιος Παύλος»

Είναι ένα φάρμακο πειραματικό

«ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ είναι πειραματικό φάρμακο», αυτή είναι η ένσταση που συνόδευσε τη χτεσινή παραίτησή του κ. Στρατή Πλωμαρίτη από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης στο Νοσοκομείο «¶γιος Παύλος».

Εκφράζοντας τη διαφωνία του για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, αρνήθηκε να εμβολιαστεί και κατά την επίσημη έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, συμπαρασύροντας το σύνολο των συναδέλφων του.

«Δεν πρόκειται να κάνω το εμβόλιο, γιατί δεν έχω πειστεί ούτε για την αναγκαιότητα αλλά ούτε και για την ασφάλειά του», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο παθολόγος με ειδίκευση στις λοιμώξεις, υπογραμμίζοντας πως τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η νέα γρίπη είναι «φιλική», δεδομένου πως τα συμπτώματα είναι ήπια στη συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν νοσήσει.

Οι ενστάσεις του κ. Πλωμαρίτη εστιάζονται σε τέσσερα σημεία: «Κατ΄ αρχάς πρόκειται για ήπιας μορφής γρίπη. Δεύτερον, το περασμένο διάστημα το Νότιο Ημισφαίριο πέρασε χειμώνα με γρίπη χωρίς εμβόλιο και χωρίς να συμβεί τίποτα από τα τρομολάγνα σενάρια. Τρίτον, το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς σε ό,τι αφορά την ασφάλειά του. ¶λλωστε, οι ίδιες οι εταιρείες που το παρασκευάζουν λένε ότι όλα θα φανούν από τη χρήση του. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα φάρμακο πειραματικό και πιστεύω ότι δεν μπορούμε να πειραματιστούμε με το σύνολο της κοινωνίας. Τέταρτον, βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο έξαρσης της νέας γρίπης και συνεπώς μια μερίδα πολιτών έχει ήδη νοσήσει και άρα δημιουργήσει αντισώματα.

Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι πολλοί άνθρωποι πέρασαν τη γρίπη χωρίς συμπτώματα, ενώ σε πολλούς από τους πολίτες με ήπια συμπτώματα που κατέφυγαν στα νοσοκομεία δεν κάναμε καν το τεστ, όπως ορίζουν οι σχετικές οδηγίες. Πώς μπορούμε λοιπόν να ρισκάρουμε να εμβολιάσουμε κάποιους που πέρασαν την ασθένεια, όσο ασφαλές κι αν είναι το εμβόλιο; Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό στο όνομα της κατανάλωσης μεγάλου αριθμού εμβολίων», τονίζει.