ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ η παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ.Αλ.Παπαδόπουλου Τα βήματα του Εστερναχ να σημάνει την επιστροφή των εκσυγχρονιστών;Αν έκρινε κάποιος από τις παρουσίες στο ακροατήριο,η απάντηση θα ήταν θετική.Στην πραγματικότητα,ο κύκλος των εκσυγχρονιστών παραμένει ακέφαλος. Επειτα από τον κ. Κ. Σημίτη,κανένα στέλεχος του ΠαΣοΚ δεν κατάφερε να ηγηθεί σε αυτό τον χώρο,ούτε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ούτε
οι κκ.Μιχ.Χρυσοχοΐδης και Γ.Φλωρίδης μπόρεσαννα κατακτήσουν την αποδοχή των υπολοίπων.Η τελευταία απόπειρα ένωσης του εκσυγχρονιστικού νεφελώματος έγινε γύρω από τον κ.Ευ.Βενιζέλο την εποχή της μάχης για την ηγεσία του ΠαΣοΚ,παρά τις ηχηρές απουσίες της κυρίας Διαμαντοπούλου και του κ.Χρυσοχοΐδη,οι οποίοι επέλεξαν να στηρίξουν τον κ. Γ.Παπανδρέου.Είναι όμως φανερό ότι τα κορυφαίαστελέχη του εκσυγχρονισμού δεν ακολουθούν μια κοινή πορεία,αλλά έχουν χαράξει διαφορετικές προσωπικές στρατηγικές.
Η εκδήλωση που έγινε στην Παλαιά Βουλή την περασμένη Τετάρτη με την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλ. Παπαδόπουλου υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να λάβει έντονη εσωκομματική διάσταση. Ακόμη και στην εποχή της δόξας του εκσυγχρονισμού είχε επιλέξει τη δική του, αυτόνομη πορεία· ήθελε να είναι μια ξεχωριστή φωνή.
▅ Οι σχέσεις με τον κ. Σημίτη
Για αυτό και δεν δίστασε να συγκρουστεί με τον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, όταν θεώρησε ότι δεν τον στήριξε στη σύγκρουση με τα πιράνχας στον χώρο της Υγείας. Οι σχέσεις των δύο ανδρών πάγωσαν για πολλά χρόνια. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος που έκανε δήλωση συμπαράστασης στον κ. Σημίτη έπειτα από την απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να τον «διαγράψει» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. «Με τον Κ.Σημίτη έχω κατά το παρελθόν διαφωνήσει και συγκρουστεί.Θεωρώόμως ότι στις προηγμένες δημοκρατίες οι πρωθυπουργοί αποτελούν μέρος των θεσμών και της ιστορίας τους και δεν διαγράφονται» είχε δηλώσει, ξεκινώντας ένα θρίλερ αρκετών ωρών για το αν θα διαγράφονταν οι απείθαρχοι βουλευτές, οι οποίοι ακολούθησαν με δηλώσεις υπέρ του πρώην Πρωθυπουργού.
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι δύο πολιτικοί συνέπεσαν στις εκτιμήσεις τους για το μέγεθος της κρίσης που απειλεί την Ελλάδα και οι απόψεις τους περί ενδεχόμενης προσφυγής της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποδοκιμάστηκαν έντονα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Αποτέλεσαν όμως αφορμή για να αποκαταστήσουν τη σχέση τους οι κκ. Σημίτης και Παπαδόπουλος, οι οποίοι συναντήθηκαν προ εικοσαημέρου στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού στην οδό Ακαδημίας και διευθέτησαν τις αντιθέσεις τους. Ο κ. Σημίτης δεν πήγε στην Παλαιά Βουλή, έστειλε όμως μια ευγενική επιστολή στον συγγραφέα με την οποία του γνωστοποιούσε ότι είχε προειλημμένες δεσμεύσεις. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο στενός του συνεργάτης κ. Ν. Θέμελης.
Ενδεχομένως ο κ. Σημίτης να μην ήθελε να δώσει λαβή για σχόλια περί ύπαρξης εσωκομματικού μετώπου σε αυτή τη συγκυρία, ίσως και να είχε πραγματικά ανειλημμένες υποχρεώσεις, πάντως στην Παλαιά Βουλή εκπροσωπήθηκαν όλες οι τάσεις του ΠαΣοΚ πλην των συνεργατών του προέδρου του κόμματος. Το σύντομο πέρασμα του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπροσώπου Τύπου και άλλοτε συνεργάτη του κ. Σημίτη, δεν μπορεί να θεωρηθεί θεσμική εκπροσώπηση της Ιπποκράτους, όπου βρίσκονται τα νέα γραφεία του κόμματος, αποτελεί περισσότερο προσωπική του πρωτοβουλία.
Οι εκσυγχρονιστές εμφανίστηκαν όλοι στην παρουσίαση του βιβλίου, πλην του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε κομματική υποχρέωση, αλλά κρατά και τις αποστάσεις του από όσους «γράφουν βιβλία την ώρα της κρίσης».
Η στάση του δεν αποκαλύπτει μόνο μια ροπή για δράση, σε αντίθεση με τον πιο «εγκεφαλικό» κ. Παπαδόπουλο, αλλά και την γκρίζα ζώνη στην οποία κινούνται οι σχέσεις τους.
▅ Παρουσίες και απουσίες με νόημα
Στα πρώτα καθίσματα της Παλαιάς Βουλής, αλλά και στους όρθιους που συνωστίζονταν στα πλαϊνά της αίθουσας, εθεάθησαν οι Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Γ. Φλωρίδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Ν. Σηφουνάκης, Κ. Καρτάλης, Ν. Αλευράς, Κ. Μποτόπουλος, ΣούλαΜερεντίτη, Μιλένα Αποστολάκη , Συλβάνα Ράπτη, Τόνια Αντωνίου , Κ. Σπηλιόπουλος, Εκτορας Νασιώκας, Ν.Φαρμάκης, Ν.Μπίστης , Αν.Γιαννίτσης, Χρ.Πρωτόπαπας , Β.Κοντογιαννόπουλος, Γ. Δρυς, Δ. Θάνος, Στ. Μανίκας, Ν. Σαλαγιάννης, Αλ. Μπαλτάς.
Επίσης, από τον χώρο του ΠαΣοΚ παρέστησαν οι Π.Αυγερινός, Αν. Πεπονής, Γεώργιος ΑλέξανδροςΜαγκάκης, Ελ.Βερυβάκης, Γερ.Αρσένης, Κ.Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Κ.Γείτονας, Σοφία Γιαννακά, Π. Ρήγας, Μιχ. Κατρίνης , Λ.Κανελλόπουλος, Στ.Τζουμάκας , Π. Σγουρίδης, Λ. Γρηγοράκος , Ι.Κουτσούκος, Ευ.Αργύρης , Μιχ.Τιμοσίδης, Μιχ.Καρχιμάκης , Ηλ. Καρανίκας, Στ. Σουμάκης , Ν.Ζαφειρόπουλος, Χ.Πασβαντίδης , Ι. Αμοιρίδης, Β. Κεγκέρογλου , Αλ. Μητρόπουλος.
Εντύπωση προκάλεσαν οι παρουσίες από την πλευρά της ΝΔ, από την οποία έδωσαν το «παρών» ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης , ο Πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομίας Αντ.Μπέζας, οι βουλευτές Αθ.Γιαννόπουλος, Ι. Λαμπρόπουλος, Γερ. Γιακουμάτος , Αδ. Ρεγκούζας και ο πρώην βουλευτής Α. Φούσας.
Παρέστησαν επίσης και οι Στ. Μάνος, Ανδρ.Ανδριανόπουλος και Π.Τατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ.Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ανδρ. Μαρτίνης, ο ακαδημαϊκός Γρ.Σκαλκέας, ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, από τον τραπεζικό χώρο οι Ν.Καραμούζης και Απ. Ταμβακάκης. Ολοι αυτοί παρακολούθησαν μαζί με πλήθος κόσμου, που έφτανε ως τα σκαλιά της εισόδου, στη βάση των οποίων είχε τοποθετηθεί μια γιγαντοοθόνη, τις ομιλίες των κκ. Δ. Τσάτσου, Χρ. Σαρδελή, Κ. Γεωργουσόπουλου , Αδ. Πεπελάση, Σωτ. Μπάγια, αλλά και του ίδιου του συγγραφέα.
«Να αλλάξει το πολιτικό σύστημα»
Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Αλ. Παπαδόπουλος
Ο κ. Παπαδόπουλος ιεράρχησε ως πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. «Το δημοσιονομικόπρόβλημα της χώραςδεν είναι ούτε το έλλειμμαούτε το χρέος. Το δημοσιονομικόμας πρόβλημα είναιτο ίδιο το πολιτικό μας σύστημα» επισήμανε. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να ειπωθεί από τα κόμματα όλη η αλήθεια για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πριν από τις εκλογές, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να έχει ισχυρή νομιμοποίηση.
Ζήτησε νέα πολιτική πλατφόρμα από το ΠαΣοΚ, το οποίο όπως είπε «έχει τη μοναδικήευκαιρία να κερδίσει εκείνο το επιφυλακτικό αλλά και ψύχραιμο τμήμα της κοινωνίαςπου διαθέτει γνωστικό,πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό,επιστημονικό και πολιτισμικό κεφάλαιο, που θα προσδιορίσει την τελική του στάση στις επερχόμενες εκλογές μόνο με ρεαλιστικά κριτήρια όσον αφορά την αντιμετώπισητης κρίσης και την εξέλιξη της χώρας και δεν θα παρασυρθεί από τις γνωστέςπλειοδοσίες του προεκλογικούανταγωνισμού».
Μολονότι συνέπλευσε με την επίσημη θέση του ΠαΣοΚ για την ανάγκη πρόωρων εκλογών, επανέλαβε την άποψή του, η οποία είχε αποδοκιμαστεί από τη Χαριλάου Τρικούπη, περί οικειοθελούς προσφυγής της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, λέγοντας ότι η χώρα κινδυνεύει είτε να βρεθεί « στην προκρούστειακλίνη των διεθνών οργανισμών για διεθνή οικονομικόέλεγχο και όχι για απλή επιτήρηση» είτε «να μας αφήσειη διεθνής κοινότητα στη μοίρα μας». «Είπα έγκαιρα ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να προκαλέσουμεμόνοι μας κάποια μορφή διεθνούς συνδρομής και ελέγχου. Τώρα πολύ φοβούμαιότι δεν υπάρχουν πλέονπεριθώρια για μια τέτοια νηφάλια προσέγγιση» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Το επίσημο ΠαΣοΚ απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της ομιλίας, η σιωπή αυτή όμως δεν κρύβει επιδοκιμασία για τις απόψεις του βουλευτή.