Ο καρκίνος και οι παθήσεις της καρδιάς απειλούν σοβαρά τους κατοίκους του νομού Πέλλας, όπου οι θάνατοι από τις συγκεκριμένες ασθένειες είναι κατά 17% και 14% υψηλότεροι από το μέσο όρο στη χώρα μας.

Ειδικώς οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ περισσότεροι από τους αναμενόμενους σε Πέλλα και Δράμα, καθώς επίσης σε Κιλκίς, Ημαθία, Σέρρες, Πιερία, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ που διεξάγει επιδημιολογική έρευνα στο νομό Πέλλας. Εντυπωσιακό, ακόμη και για τους μελετητές, είναι το εύρημα ότι στο νομό Κοζάνης, παρά το έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα την τελευταία δεκαετία είναι χαμηλότεροι από τον εθνικό μέσο όρο.

Η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας, που ανατέθηκε από τη νομαρχία Πέλλας σε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή στο Εργαστήριο Υγιεινής του ΑΠΘ, Νικόλαο Παπαδάκη, μελετήθηκε η θνησιμότητα για το συγκεκριμένο νομό κατά το διάστημα 1980 – 2005 κατά αιτία θανάτου, ανά ηλικία και φύλο, ενώ αξιολογήθηκε η θνησιμότητα Ελλάδας – νομού Πέλλας από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για τη δεκαετία 1996 – 2005.

Οι ασθένειες της Πέλλας

Τα κακοήθη νοσήματα και οι παθήσεις του κυκλοφορικού -έμφραγμα και εγκεφαλικά- «χτυπούν» μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις περιοχές της Πέλλας, ο οποίος όμως εμφανίζει σε μικρότερο ποσοστό αναπνευστικά, λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα. Οπως προκύπτει από τη μελέτη, ενώ στο συνολικό πληθυσμό της χώρας καταγράφεται σταθερή πτώση των θανάτων από καρκίνο, δεν ισχύει το ίδιο και για την Πέλλα. Οι θάνατοι το 1980 υπολογίζονταν στους 189 ανά 100.000 πληθυσμού και το 2005 στους 155. Στο νομό Πέλλας, όμως, παρατηρείται αύξηση από το 1980 – 1986, οπότε και ανέρχεται στους 264 θανάτους ανά 100.000, ενώ η μέγιστη τιμή καταγράφεται το 2004 με 167 θανάτους.

Υψηλότεροι από τους αναμενόμενους είναι οι θάνατοι στο νομό Πέλλας τη δεκαετία 1996 – 2005 και για συγκεκριμένα είδη καρκίνου, όπως του στομάχου, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα για τους άνδρες και της μήτρας, του παχέος εντέρου και του μαστού για τις γυναίκες.

«Οι θάνατοι από έμφραγμα του μυοκαρδίου στις γυναίκες και οι θάνατοι από τη νόσο των εγκεφαλικών αγγείων και στα δυο φύλα είναι επίσης υψηλότεροι από τους αναμενόμενους σε στατιστικώς υψηλά επίπεδα», επισημαίνει στον «Α» ο κ. Παπαδάκης.

«Καμπανάκι» για τον πληθυσμό της Πέλλας χτυπούν και τα υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων από το 1996 έως το 2005. Οι θάνατοι από εγκεφαλικά είναι κατά 43% υψηλότεροι από τον πανελλαδικό μέσο όρο, ενώ από εμφράγματα κατά 7%.

Στη Μακεδονία

Εξάλλου, «κόκκινο» έχουν χτυπήσει τα θανατηφόρα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα σε οκτώ από τους δεκατρείς νομούς της Μακεδονίας και οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος και της αποφυγής των επαγγελματικών καρκινογόνων. Η ασθένεια «προτιμά» τις ηλικίες άνω των 50 ετών, κυρίως τους άνδρες, αλλά η συχνότητά του έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο γυναικείο πληθυσμό. Ακόμη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, προσβάλλει συχνότερα τον αστικό πληθυσμό σε σύγκριση με τον αγροτικό. Οι νομοί με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα είναι Πέλλας και Δράμας, ενώ ακολουθούν Κιλκίς, Ημαθία, Σέρρες, Πιερία, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Μόνο στους νομούς Χαλκιδικής και Φλώρινας οι αριθμοί των θανάτων δε διαφέρουν στατιστικά από τους αναμενόμενους. Λιγότεροι, πάντως, συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο είναι οι θάνατοι από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στις περιοχές των Γρεβενών, της Καστοριάς και της Κοζάνης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα θανατηφόρα περιστατικά σχετίζονται με τα γνωστά αίτια καρκίνου, όπως το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Διαφοροποίηση

«Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης της έρευνας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο τρίτο και τελευταίο μέρος αξίζει να ερευνήσουμε τη διαφοροποίηση ανάμεσα στον αστικό, ημιαστικό και αγροτικό πληθυσμό των δήμων Αριδαίας, Γιαννιτσών και Εδεσσας. Φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε το παζλ, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με στοιχεία ανά περιοχή της Ελλάδας. Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνουμε να διεξαχθεί μια πολυετής έρευνα», τονίζει ο κ. Παπαδάκης.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο κοινό σε δύο εκδηλώσεις που διοργανώνει η νομαρχία Πέλλας, στις 8 Φεβρουαρίου στα Γιαννιτσά (αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου) και στις 15 Φεβρουαρίου στην Εδεσσα (αίθουσα εκδηλώσεων νομαρχίας Πέλλας).