Της Πεννυς Mπουλουτζα
Στη μεταβολή της αρνητικής στάσης των πολιτών έναντι των πανδημικών εμβολίων ρίχνουν το βάρος τους οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας.
Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνουν ότι «η πανδημία της νέας γρίπης είναι ακόμη σε εξέλιξη», ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας δεν έχει αποκτήσει ανοσία έναντι του ιού της νέας γρίπης και ότι οι περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι ασθενείς είχαν εμβολιαστεί. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας θα εκδώσει εγκύκλιο στην οποία θα περιλαμβάνεται έκκληση επιστημονικών εταιρειών διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων προς τους γιατρούς του ΕΣΥ να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού.
Αυτό τόνισαν χθες σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. κ. Γιώργος Σαρόγλου και Μένη Μαλλιώρη, καθώς και τα μέλη του Δ. Σ. κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, Μάριος Λαζανάς και Παναγιώτης Γαργαλιάνος, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι στην αρχή της κρίσης έγιναν λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί στο θέμα της νέας γρίπης, διευκρινίζοντας ότι ουδείς γνώριζε το μέγεθος που θα λάβει η πανδημία. Προς το παρόν εκτιμάται ότι το 10% – 15% του πληθυσμού έχει νοσήσει και έχει εκδηλώσει συμπτώματα της νέας γρίπης, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο φαίνεται ότι κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον αντίστοιχο της εποχικής γρίπης. Είναι ενδεικτικό ότι έως αργά χθες το απόγευμα στη χώρα μας είχαν καταγραφεί 104 θάνατοι από τη νέα γρίπη, έναντι 300 – 500 θανάτων που εκτιμάται ότι σημειώνονται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα από την εποχική γρίπη. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, αυτό οφείλεται στο ότι η εποχική γρίπη πλήττει σε μεγαλύτερη συχνότητα τα άτομα της προχωρημένης ηλικίας που σε μεγάλο ποσοστό έχουν προβλήματα υγείας. Ετσι, τα θύματα της εποχικής γρίπης είναι συνήθως άτομα άνω των 60 ετών, ενώ αντίθετα η πλειονότητα των καταγεγραμμένων θυμάτων της νέας γρίπης είναι σαφώς νεότεροι (μέση ηλικία τα 50 έτη).
Αναφερόμενη στους «χειρισμούς» που επηρέασαν δυσμενώς τη στάση των Ελλήνων, η κ. Μαλλιώρη σημείωσε ενδεικτικά ότι ανακοινώθηκε «πολύ νωρίς το θέμα των εμβολίων», υπενθυμίζοντας ότι αρχικά προβλεπόταν η υπογραφή ειδικού εντύπου από κάθε εμβολιαζόμενο, με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα επιφυλακτικός ο πληθυσμός σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.
Εως σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 365.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί έναντι της νέας γρίπης, δηλαδή μόλις το 3,5% του πληθυσμού της χώρας μας τη στιγμή που σε ετήσια βάση για την εποχική γρίπη εμβολιάζεται το 6% – 7% των Ελλήνων. Μάλιστα, εξαιτίας του «ασθενικού» ενδιαφέροντος των πολιτών για το εμβόλιο, από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν περιοριστεί οι ημέρες και ώρες λειτουργίας πολλών εμβολιαστικών κέντρων.
|