Site icon www.ygeianet.gr

Ο Κούγιας συνεχίζει να προπηλακίζει γιατρούς στη δίκη Πισπιρίγκου

Την παρουσία της Ρούλας Πισπιρίγκου σε όλα τα περιστατικά θανάτου των παιδιών της επισήμανε στο δικαστήριο η εντατικολόγος Γεωργία Μάρκου, η οποία μίλησε και για το ενδεχόμενο η μητέρα να πάσχει από το σύνδρομο Μυνχάουζεν δι’ αντιπροσώπου.

Στην κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η γιατρός μίλησε για την απορία των γιατρών που προκλήθηκε από την αποστασιοποιημένη συμπεριφορά των γονιών, που είχαν χάσει δύο παιδιά και η 9χρονη Τζωρτζίνα νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η αντίδραση της μάνας δεν μπορούσε να ταιριάξει με το μέγεθος του δράματος που βίωνε η οικογένεια.

«Συνδυάζοντας ότι δεν υπήρχε κάτι παθολογικό στο παιδί, το ιστορικό της οικογένειας που είχε χάσει άλλα δυο παιδιά και βλέποντας τη συμπεριφορά των γονιών που ήταν ψυχρή, αποστασιοποιημένη μας έκανε εντύπωση» ανέφερε η παιδίατρος, η οποία περιέγραψε όλα εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν τους γιατρούς στη σκέψη «μήπως η μητέρα μπορεί να προκαλέσει κάτι κακό».

Ωστόσο επισήμανε ότι οι γιατροί δεν ήθελαν να είναι άδικοι μαζί της μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία που ζούσε και ξαναζούσε.

«Ήταν παρούσα σε όλα τα περιστατικά» είπε η παιδίατρος και πρόσθεσε: «Δεν θέλαμε να είμαστε άδικοι απέναντι στη μητέρα, αλλά είπαμε ότι πρόκειται για τρία παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες. Δύο παιδιά να έχουν πεθάνει από ανακοπή και το τρίτο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πάλι από ανακοπή, χωρίς κάτι παθολογικό, πόσο τυχαίο μπορούσε να είναι αυτό;»

Επισήμανε ότι ο γονιδιακός έλεγχος, ο οποίος ζητήθηκε και ολοκληρώθηκε ενώ το παιδί είχε φύγει από τη ζωή ήταν αρνητικός, ενώ εξήγησε πως έγινε γαστροστομία στην Τζωρτζίνα και η μητέρα της ήταν εκείνη που εκπαιδεύτηκε να της δίνει τα φάρμακα και την τροφή.

Η παιδίατρος είπε ότι στη συνέχεια η Τζωρτζίνα επέστρεψε σπίτι, αλλά παρουσίασε εμετούς και κρίθηκε ότι έπρεπε να νοσηλευτεί και πάλι. Στη διάρκεια της νέας νοσηλείας του παιδιού παρουσιάστηκαν κάποια επεισόδια με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη ΜΕΘ, όπου, μετά από ανάλογα επεισόδια, τρεις φορές το παιδί μπήκε στη ΜΕΘ, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι «ήταν σταθερό χωρίς καμία αρρυθμία».

Στη συνέχεια η μάρτυρας δέχθηκε από τον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία μεταμοσχεύσεων οργάνων παιδιών, τις οποίες η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν επέτρεψε.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας εστίασε στα περίπου 50 λεπτά αναζωογόνησης που έγινε στην Τζωρτζίνα θέτοντας θέμα «ηθικής ιατρικής» και επαναφέροντας τον ισχυρισμό πως οι γιατροί επιχείρησαν να καλύψουν με αυτό τον τρόπο τα δικά τους λάθη, με τη μάρτυρα να απαντά πως «οι γιατροί θα προσφέρουν τα πάντα για τη ζωή του ασθενούς».

Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου εξερράγη με αφορμή την απάντηση της γιατρού σχετικά με τη διαδικασία ανάνηψης του παιδιού, φωνάζοντας αναφερόμενος στους γιατρούς: «Δεν ντρέπεστε λιγάκι, ντροπή σε όλους σας, παλιάνθρωποι όλοι».

Και όταν η πρόεδρος προσπάθησε να τον επαναφέρει στην τάξη, λέγοντας «πώς εκφράζεστε έτσι;», ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι πρόκειται συμμορία και πως επιφυλάσσεται να καταθέσει μήνυση.

Exit mobile version