p style=”text-align: center; margin: 0cm 0cm 3pt 28pt”>
Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα…
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω –πείτε το βίτσιο χωρίς να μπορώ να το αντικρούσω- την χθεσινή ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ μετά την συνάντηση της διοίκησης με τους διευθυντές της Γενικής Χειρουργικής και της Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού κκ Αθανασίου και Φουντά, προσπαθώντας να καταλάβω γιατί έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλο μπάχαλο στο ανώτατο υγειονομικό ίδρυμα της περιοχής και μάλιστα χωρίς λόγο, όπως σπεύδουν να διαβεβαιώσουν οι αρμόδιοι. Εν ολίγοις δηλαδή, γιατί αφού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα έχουν τρελαθεί άπαντες στις ανακοινώσεις και στις διαρροές.
Η εξήγηση θα μπορούσε να είναι απλή, αν συλλογιζόταν κάποιος ήρεμα, πως κυβερνητικά υπεύθυνος στον ευαίσθητο αυτό χώρο είναι ένας πολιτικός ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει μόνος του παραπολιτικό πως «οδηγεί ένα τόσο παλιό αυτοκίνητο, το οποίο όταν στρίβει, ο ίδιος πρέπει να κρατάει με τα χέρια του την δεξιά πόρτα γιατί ανοίγει μόνη της»!
Ίσως λοιπόν ο Άδωνις, περί αυτού ο λόγος, συνηθισμένος από το μαρτύριο της πόρτας να πίστεψε πως αν κάτι ανάλογο συμβεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας, η αντίδρασή του θα ήταν η ίδια, δηλαδή θα κρατούσε τη λειτουργία με τα ίδια του τα χέρια. Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί, με όρους λογικής φυσικά, πως γιατί εντελώς ξαφνικά και εκεί που όλα έδειχναν πως τα πράγματα κινούνταν σε μια πιο ομαλή διαδικασία, ο ίδιος ανακοίνωσε πως επιδίδονται τελικά τώρα οι διαπιστωτικές πράξεις της αυτοδίκαιης αργίας στους πέντε γιατρούς του Πανεπιστημιακού.
Κάτι μου λέει πως ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος μόλις χθες μπέρδεψε το υπουργείο του με πρακτορείο του ΟΠΑΠ βάζοντας όν κάμερα πάντα στοιχήματα με συνδικαλιστές, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να έρθει σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια πολύ αγαπημένη συνήθεια στη ζωή του υπουργού. Απ’ ότι φαίνεται όμως ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε τέτοιο πρόβλημα, εξ ου και η χθεσινή ανακοίνωση που τον κατηγορεί ως «νεκροθάφτη» της υγείας, βάζοντας παράλληλα στο στόχαστρο και τον Χρήστο Κέλλα, ο οποίος αποπειράθηκε για λίγο να παίξει τον «σωματοφύλακα» του Άδωνι αλλά επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος κατάλαβε γρήγορα πως ο… Νταρντανιάν μάλλον δεν ξέρει απο ξιφομαχία.
Διαβάζοντας λοιπόν τη χθεσινή ανακοίνωση μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες, οι οποίες όπως κατάλαβα χθες αργά το βράδυ απασχολούσαν κι άλλους. Για παράδειγμα:
Πως είναι δυνατόν να σπεύδουν όλοι να διαβεβαιώσουν πως νοσοκομειακοί και πανεπιστημιακοί γιατροί είναι το ίδιο, όταν είναι γνωστό πως για τους μεν είναι υπεύθυνος ο υπουργός υγείας και για τους δε είναι υπεύθυνος ο υπουργός Παιδείας (ο οποίος είναι πανεπιστημιακός και αυτό κρατήστε το);
Ή από την άλλη πως επιλέγεται να εκπέμψει μήνυμα αποφασιστικότητας εκ μέρους της διοίκησης στη λογική «οι κλινικές δεν θα επιτραπεί να υπολειτουργήσουν», μη αναλογιζόμενοι πως από τη στιγμή που θέλουν να περάσει κάτι τέτοιο ως εντολή σημαίνει αυτομάτως πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει; Και πρακτικά τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Πως αν χρειαστεί θα μπουν να χειρουργήσουν ο Μακρής, ο Δασταυρίδης και ο Σκυλλάκος; Και πόσο ασφάλεια μπορεί όντως να αισθανθεί ο πολίτης που παρακολουθεί όταν διαβάζει συνεχώς για «γιατρούς που υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους καθημερινά»;
Ανάλογα ερωτήματα προκύπτουν πολλά. Υπάρχει όμως ένα σημαντικότερο και πολύ πιο ουσιαστικό. Οι γιατροί λόγω ιδιότητας και επαγγελματικής συμπεριφοράς είναι εν δυνάμει κατηγορούμενοι για πλείστα όσα περιστατικά και μάλιστα καθημερινά. Μ’ αυτή τη λογική λοιπόν μπορεί ο οποιοσδήποτε να βρεθεί κατηγορούμενος και σε περίπτωση μια καταδίκης για την πιο ασήμαντη αφορμή και με την πιο μικρή ποινή να πάψει να ασκεί τα καθήκοντά του, με ότι αυτό σημαίνει για τα νοσοκομεία και τους ασθενείς.
Θέλω να ελπίζω πως η πολιτική ηγεσία στον χώρο της υγείας θα διαγνώσει τα πραγματικά προβλήματα και θα επιδιώξει τομές και μεταρρυθμίσεις με συνεννόηση και σχέδιο. Δυστυχώς δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, όταν το μυαλό μου πηγαίνει σε έναν κύριο ο οποίος αργά τη νύχτα διαφημίζει με περηφάνια τις καλλιτεχνικές ανησυχίες της γυναίκας του…
Υ.Γ. 1 Επειδή μαθαίνω πως γίνεται πολύ σπέκουλα με κάποια παλαιότερα σχόλια μου περί πόθεν έσχες, θα ήθελα να ενημερώσω όλους όσους έχουν συμφέρον για διαρροές και προσωπικά μαχαιρώματα, να μην βιάζονται, γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά έναν μόνο άνθρωπο. Πάει λίγο πιο βαθιά το πράγμα… οπότε κύριοι μην εκτίθεστε.
Υ.Γ.2 Ποιος είναι αυτός που χωρίς καμία επιφύλαξη δεν διστάζει να διαρρέει εκεί που πρέπει πως «ο ίδιος είναι κολλητός της οικογένειας του Σαμαρά και γι’ αυτό τον λόγο δεν ανησυχεί για τίποτα»;
Λ.Π.
ΠΗΓΗ: LARISSANET.GR