ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Ο πλανήτης νοσεί, τα κράτη κωφεύουν
Υπερθέρμανση, «τρύπα» του όζοντος, αποψίλωση των δασών, λειψυδρία, ρύπανση: ζητείται διέξοδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗΤΡΑΤΣΑ
|
Οι κυβερνήσεις όμως κλείνουν τα αφτιά τους στις προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών της βραβευμένης με Νομπέλ Ειρήνης Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (Ιntergovernmental Ρanel on Climate Change -ΙΡCC).
Ειδικά η πρωταθλήτρια στη ρύπανση κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία διά στόματος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι ρύποι των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνονται ως το 2025! Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΙΡCC, για να υπάρξει ελπίδα να ανακοπεί η πορεία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα πρέπει οι αναπτυγμένες χώρες το 2020 να διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα περίπου 20%-40% λιγότερους ρύπους απ΄ ό,τι το 1990 (έτος βάσης).
Την τελευταία τριακονταετία, ο πλανήτης έχει χάσει πολύτιμα τροπικά δάση έκτασης ίσης με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 16% των θηλαστικών ανά τον κόσμο κινδυνεύει από αφανισμό. Στην Ευρώ πη το ποσοστό αυτό φθάνει το 42%, ενώ μόνο για το 8% των θηλαστικών διαπιστώνεται αύξηση του πληθυσμού τους. Αλλωστε η Γηραιά Ηπειρος τον τελευταίο μισό αιώνα έχει απολέσει περισσότερο από το 50% των υγροτόπων και των γεωργικών εκτάσεων που θεωρούνται υψηλής φυσικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν υποβαθμιστεί και πολλά από τα θαλάσσια οικοσυστήματα της- τα τελευταία 15 χρόνια υπολογίζεται ότι τα νερά της Μεσογείου έχουν «εμπλουτιστεί» με 55.000 τόνους πετρελαίου.
Μάλιστα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον και του αμερικανικού WWF (η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Μammalogy») βρήκαν ότι από το 1500 μ.Χ. ως σήμερα τουλάχιστον το 35% των θηλαστικών άνω των 20 κιλών έχει χάσει πάνω από τον μισό πληθυσμό του. Σύμφωνα με την κυρία Ελενα Δανάλη από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να εκτιμηθεί άμεσα είναι το πραγματικό συνολικό κόστος της σύγχρονης γεωργίας «που είναι πλέον ασήκωτο τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για τα οικοσυστήματα». Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης η εντατική γεωργία, η οποία έχει αναπτυχθεί εις βάρος των δασών, των βοσκοτόπων, των υδροβιότοπων, των παράκτιων και των θαλάσσιων περιοχών, έχει προκαλέσει καταστρεπτικές συνέπειες στον πλανήτη, όπως:
▅ Το 70% του καθαρού νερού του πλανήτη καταναλώνεται στη γεωργία.
▅ Το 25% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οφείλεται στη γεωργία και το 15% των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη χρήση λιπασμάτων.
▅ Τρία δισεκατομμύρια στρέμματα τροπικών δασών έχουν αποψιλωθεί τα τελευταία 20 χρόνια για να χρησιμοποιηθούν ως καλλιεργήσιμη γη ή βοσκοτόπια.
▅ Στις ΗΠΑ περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 20%. ▅ Το 50% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων ελέγχεται από 10 εταιρείες και το 84% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων ελέγχεται επίσης από 10 εταιρείες.
▅Περίπου 12 δισεκατομμύρια στρέμματα γης έχουν υποστεί υποβάθμιση εξαιτίας των γεωργικών πρακτικών που εφαρμόζει η εντατική γεωργία.
▅ Πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί από τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων, ενώ ολόκληρα οικοσυστήματα απειλούνται καθημερινά από ευτροφισμό εξαιτίας της απορροής λιπασμάτων.