Ο υπουργός Υγείας παύει τους εκλεγμένους και διορίζει εγκάθετους

Μάχη άνευ προηγουμένου έχει ξεσπάσει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μετά την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ο οποίος ξήλωσε το Διοικητικό Συμβούλιο και όρισε νέο, επικαλούμενος Βασιλικό Διάταγμα. Το εκλεγμένο Δ.Σ. τονίζει πως θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα ασκήσει κάθε ένδικό μέσο. Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος καλεί τον υπουργό Υγείας να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ, «καθώς όλοι γνωρίζουν ότι τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται».

Χαρακτηρίσατε την καθαίρεση του Δ.Σ. του Πανελληνίου ΙατρικούΣυλλόγου πραξικοπηματικήενέργεια…

Βεβαίως, γιατί κατάργησε θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα του ιατρικού κόσμου της χώρας.

Πότε νομιμοποιείται ο υπουργόςΥγείας να παρεμβαίνει στον Σύλλογο;

Ποτέ, όταν λειτουργεί η δημοκρατία. Δεν μπορεί να επικαλείται ο υπουργός τις υπαγορευμένες αποφάσεις κάποιων Ιατρικών Συλλόγων που εποπτεύονται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. ¶λλωστε οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας καταδικάζουν το πραξικόπημα και καλούν τον υπουργό να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η αιτιολογία της καθαίρεσης του Δ.Σ. στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση;

Θεωρεί ο υπουργός ότι «παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία του ΠΙΣ… με την υφιστάμενη συγκρότηση του Δ.Σ.», με άλλα λόγια δεν του αρέσει τονόμιμα εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο αφού δεν έγινε πρόεδρος ο εκλεκτός του.

Πώς σκοπεύει να αντιδράσει το εκλεγμένο προεδρείο;

Καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης. Ενημερώνουμε συναδέλφους και πολίτες ότι ο υπουργός Υγείας παύει τους εκλεγμένους και διορίζει εγκάθετους. Θα συναντήσουμε την ΑΔΕΔΥ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τους Δικηγορικούς Συλλόγους και άλλους επιστημονικούς συλλόγους και θα τους καλέσουμε να αντισταθούν μαζί μας στον αυταρχισμό, που όμοιόν του δεν έχουμε ξαναδεί από την εποχή της μεταπολίτευσης.

Έχετε επιδιώξει συνάντηση με το υπουργείο Υγείας;

Η συνάντηση προϋποθέτει δημοκρατική συμπεριφορά, η οποία δεν χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Το περιεχόμενο των ενστάσεωντου κ. Μιχάλη Βλασταράκουπου υιοθέτησε το υπουργείοΥγείας πού στηρίζεται;

Δεν έκανε ενστάσεις γιατί όλα έγιναν νόμιμα. Αφού δεν έγινε πρόεδρος ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού, ως εκπρόσωπος του 34%, για «να ορισθεί Διοικούσα Επιτροπή». Ο υπουργός, αγνοώντας την πλειοψηφία του 66% των παρατάξεων ΠΑΝΔΗΚΙ, ΠΑΣΚ, ΑΕΓ και ΔΗΠΑΚ, κατάργησε το Συνέδριο και το νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Η ανοιχτή ψηφοφορία είναι συνηθισμένη τακτική;

Με μυστική ψηφοφορία συγκροτείται το Δ.Σ. Κατά τη λειτουργία του οι αποφάσεις λαμβάνονται φανερά.

Ο λόγος της επιμονής στην ανοιχτήψηφοφορία;

Προφανής. Να ασκηθεί πίεση στους συμβούλους να ψηφίσουν Βλασταράκο.

Πώς ολοκληρώθηκε η εκλογή του Δ.Σ.;

Ο κ. Βλασταράκος προσπάθησε να διακόψει τη διαδικασία όταν κατάλαβε ότι δεν εκλέγεται πρόεδρος. Τότε 9 από τα 15 μέλη του Δ.Σ. δηλώσαμε εγγράφως ότι θα εκλεγεί προεδρείο με μυστική ψηφοφορία. Έπειτα από αυτό, τα 5 μέλη της παράταξης Βλασταράκου αποχώρησαν.

Έχει εκφραστεί αμφισβήτηση όσον αφορά τη διαδικασία ή το αποτέλεσμα;

Καμία αμφισβήτηση. Στη Γενική Συνέλευση οι 354 εκπρόσωποι εξέλεξαν δημοκρατικά το 15μελές Δ.Σ. του Συλλόγου. Η διορισμένη πρόεδρος κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά ήταν η πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπήςπου επικύρωσε το εκλεγμένοΔ.Σ.;

Ναι, και σήμερα είναι η δοτή πρόεδρος του Συλλόγου.

Η βροχή των απειλών και των εξωδίκων σάς προβληματίζει;

Η φλυαρία όχι. Ο αυταρχισμός ναι.

Εάν η απόφαση του ΣτΕ είναι αρνητική, τότε…

Θα γίνει σεβαστή. Το εκλεγμένο Δ.Σ. υπογραμμίζεισε ανακοίνωσή του πως είναι καιρός να ασχοληθεί ο υπουργός Υγείας με τα τεράστιαπροβλήματα της Υγείας…

Όλοι γνωρίζουν ότι τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και μόνο η αυτοθυσία των εργαζομένων κρατάει ζωντανό το ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ είναι εγκαταλελειμμένο;

Βέβαια. Αντί να αναβαθμίζεται και να επεκτείνεται η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της χώρας, εγκαταλείφθηκε.

Τα βασικά προβλήματα που επιζητούνάμεση λύση;

Οι ελλείψεις προσωπικού, οι συνθήκες νοσηλείας, η εκπαίδευση και ο διοικητικός και οργανωτικός αναχρονισμός. Υπάρχει ελπίδα για το ΕΣΥ;

Βεβαίως, εάν το πραγματικό ενδιαφέρον αντικαταστήσει την υποκρισία.

Για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση;

Δεν ολοκληρώθηκε. Καθηλώθηκαν τα προγράμματα επέκτασης των νέων ψυχιατρικών δομών στο 1999. Η αθλιότητα του παρελθόντος μεταφέρθηκε στα ράντζα των διαδρόμων των Γενικών Νοσοκομείων. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για μεσαιωνική εικόνα στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Πράγματι, οι κοινοτικές δομές κλείνουν, οι εργαζόμενοι έχουν να αμειφθούν 6-7 μήνες και στην αποτελμάτωση προτείνεται ως λύση η επαναλειτουργία των ασύλων. Όμως τα ζητήματα υγείας, ψυχικής και σωματικής, αφορούν και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το σημαντικότερο πρόβλημα που εσείς εντοπίζετε;

Η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στα προβλήματα υγείας και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που κάνει τη ζωή δύσκολη στη χώρα μας.