Η αναισθησιολόγος, που κατέρρευσε λόγω υπερεργασίας μετά από 14 ώρες σε χειρουργεία στο «Γ. Παπανικολάου», διερωτήθηκε ποιος νοήμων άνθρωπος θα έρθει να καλύψει μια από τις θέσεις που θα (και όταν) προκηρυχτούν, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν τεράστια κενά και η εφημερία αμείβεται με 3,5€ την ώρα.
Ιδού ποια είναι η απάντηση στην υπερεργασία από τον υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, αρμόδιο για τα Νοσοκομεία:
«Για το πρόβλημα με το προσωπικό, που αφορά κυρίως συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες -και ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους αλλά και με παθολόγους σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της χώρας- θα υπάρξει πάρα πολύ άμεσα πρωτοβουλία από εμάς και στο πλαίσιο του ανοίγματος του επαγγέλματος, αλλά και διάφορα άλλα κίνητρα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό».
Τουτέστιν η θεραπεία στην υπερεργασία είναι ομοιοπαθητική: περισσότερη εργασία. Και στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα!
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο ΠΙΣ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει εκ νέου την Οδηγία της ΕΕ για τον εργάσιμο χρόνο, ώστε χωρίς κυρώσεις να υπερβαίνει τον 48ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, ενώ στο ζήτημα των προσλήψεων μιλάει πάντα σε μέλλοντα χρόνο, όπως και στο ζήτημα των κινήτρων προσέλευσης και παραμονής στα άγονα και νησιωτικά Νοσοκομεία.
Θυμίζουμε πως οι μεγάλες κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ το 2007-2009 αξιοποίησαν ακριβώς την παραβίαση αυτής της Οδηγίας, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση Καραμανλή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να συνάψει την κλαδική συμφωνία.
Απεναντίας, η σημερινή ηγεσία της ΟΕΝΓΕ φαίνεται πως ζει σε άλλη ήπειρο, πιθανώς και σε άλλον πλανήτη..