Μείωση δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ µε λουκέτα, νέες περικοπές στις αµοιβές Δηµοσίου και κοινωνικών επιδοµάτων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Ετοιµο θα είναι µέσα στην επόµενη εβδοµάδα το πρώτο σχέδιο του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος οικονοµικής πολιτικής της περιόδου 2012-2014, που θα προβλέπει µείωση δαπανών 14 δισ. ευρώ, µε νέες επώδυνες παρεµβάσεις, όπως περικοπές αµοιβών δηµοσίων υπαλλήλων και κοινωνικών επιδοµάτων, και κλείσιµο δηµόσιων φορέων. Το σχέδιο θα υποβάλουν οι 16 οµάδες που συστάθηκαν γιατον σκοπό αυτό, σε υπηρεσιακό επίπεδο, µία σε κάθε υπουργείο,µε συµµετοχή πάντα τουΓενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων και των εξωτερικών συµβούλων της κυβέρνησης, των5 µεγάλων ελεγκτικών οίκων (Deloitte & Touche, Grant Thornton, KPMG, Ernst & Young,Price Waterhouse). Οι τελευταίες συναντήσεις των οµάδων αυτών έχουν προγραµµατισθεί για την ερχόµενη εβδοµάδα, στο τέλος της οποίας εκτιµάται ότι θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών το πρώτο σχέδιο του προγράµµατος.
Τα στελέχητων υπουργείων µε τους τεχνοκράτες επεξεργάσθηκαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, γραµµή γραµµή τούς προϋπολογισµούς των υπουργείων τους, προκειµένου να εντοπίσουν τις πηγές τωνπερικοπών των 14δισ., που µαζίµε την προβλεπόµενη αύξηση φόρων 8 δισ. την ίδια περίοδο θα προσγειώσουν το έλλειµµα στο 1% του ΑΕΠ ή στα 3 δισ. ευρώ το 2015.
οι ΠΡΟΣΛΉΨΕΙΣ. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για να «βγουν» τα νούµερα θα απαιτηθούν πολιτικές αποφάσεις σε κρίσιµα ερωτήµατα. Ενα σηµαντικό τέτοιο ερώτηµα είναι, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, αν ο περιορισµός των προσλήψεων θα βασιστεί στην αναλογία 1 προς 5 (πρόσληψη προς αποχώρηση), που ισχύει ήδη ή θα γίνει ακόµη αυστηρότερος, όπως 1 προς 7 ή και 1 προς10. Τα νούµερα αυτά έχουν µπει στο τραπέζι, καθώς η τρόικα πιέζει για ακόµη µεγαλύτερη µείωση του αριθµού των εργαζοµένων στο ∆ηµόσιο.
Το ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ. Επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαµορφωθεί τελικά το ενιαίο µισθολόγιο των δηµοσίων υπαλλήλων, δηλαδή ποια επιδόµατα θα ενσωµατωθούν στους µισθούς και ποια θα περικοπούν. Τα σενάρια των µελετητών (ICAP και Ηay Group) εκτιµούσαν ότι η εξοικονόµηση θα είναι 2-3 δισ. ευρώ, αλλά µε αυστηρότερο κανόνα πρόσληψης θα είναι πολύ µεγαλύτερη. Οι περικοπές κοινωνικών επιδοµάτων θα αρχίσουναπό το επίδοµα ανεργίας, που θα χορηγείται στο εξήςµε βάση κριτήρια διαβίωσης. Ηδη το Μνηµόνιο προβλέπει 500 εκατ. ευρώ από την περικοπή αυτή.
ή ΓΕΝΙΚΉ ΚΥΒΕΡΝΉΣΉ. Η λεγόµενη «γενική κυβέρνηση», δηλαδή οι ΟΤΑ, τα νοσοκοµεία και τα ασφαλιστικά ταµεία είναι οι τοµείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η προσπάθεια περικοπών.
Τίποτα όµως δεν θα µείνει έξω από την επιχείρηση, η οποία θαστηριχθεί, όπως συµφωνήθηκε µε την τρόικα, σε 8 επιµέρουςτοµεακά προγράµµατα: ∆ΕΚΟ,άλλοι δηµόσιοι φορείς, µισθολόγιο δηµοσίου τοµέα, κοινωνικές δαπάνες, ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, δηµόσιες επενδύσεις, στρατιωτικές δαπάνες, φορολογική µεταρρύθµιση. Η τελευταία θα περιλαµβάνει µεταξύ άλλων κατάργηση φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν σήµερα και φυσικά ένα νέο σχέδιο για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Ο περιορισµός προσλήψεων στον δηµόσιο τοµέα ίσως φθάσει στο 1 προς 10
Ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση ακινήτων
Το πρόγραµµα θα είναι ο «οδηγός της λιτότητας» για την επόµενη 4ετία, τον οποίο περιµένει η γερµανίδα καγκελάριος προκειµένου να πείσει τη δική της κοινή γνώµη ότι η ελλάδα κάνει θυσίες και να δικαιολογήσει ένα ενισχυµένο πακέτο βοήθειας, όπως έχει αρχίσει πλέον να φαίνεται ότι συζητά.
οπως χαρακτηριστικά έλεγε στέλεχος του υπουργείου οικονοµικών, «οποιαδήποτε κι αν είναι η έκβαση της Συνόδου Κορυφής, η ελληνική πλευρά θα είναι αυτή που θα κληθεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις της». Κι αυτό θα γίνει µέσω της αυστηρής εφαρµογής του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος.
ο άλλος όρος για την ευρωπαϊκή στήριξη φαίνεται πως θα είναι η εφαρµογή ενός εκτεταµένου προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. άυτά, άλλωστε θα είναι και τα βασικά όπλα µε τα οποία η ελλάδα θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίµα στις αγορές, ώστε να επιστρέψει κάποτε σ’ αυτές.
Σε 8 τοµείς
θα επικεντρωθούν οι περικοπές την επόµενη τετραετία: ∆ΕΚΟ και άλλοι δηµόσιοι φορείς, µισθολόγιο ∆ηµοσίου, κοινωνικές δαπάνες, ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, δηµόσιες δαπάνες, στρατιωτικές δαπάνες και φορολογική µεταρρύθµιση