Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 155.000 ευρώ πληρώνει κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο για το κτίριο-φάντασμα της οδού Φράγκων, το παλιό ΒΆ νοσοκομείο “¶γιος Παύλος”, το γνωστότερο ως “Καλόγριες”, στο οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει κέντρο υγείας αστικού τύπου.
Της Νικολέτας Μπούκα
Ο παραλογισμός των αρμοδίων φαίνεται να μην έχει τέλος, καθώς από τον Δεκέμβριο του 1999, οπότε αποφασίστηκε με νόμο η διακοπή της λειτουργίας του ΒΆ νοσοκομείου “¶γιος Παύλος”, μέχρι σήμερα η πολιτεία συνεχίζει να πληρώνει ένα υπέρογκο ποσό κάθε μήνα ως ενοίκιο για ένα κτίριο που παραμένει κλειστό επί εννέα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενοίκιο, που αποδίδεται στην ιερά μονή Αδελφών του Ελέους του Βικεντίου του Παύλου της Καθολικής Εκκλησίας, στην οποία ανήκει το κτίριο, ξεκίνησε από 8.800 ευρώ το μήνα κι έχει φτάσει στις 12.740,56 ευρώ (μαζί με το χαρτόσημο).
Μάλιστα, από το 2005, με απόφαση των τότε ΑΆ και ΒΆ ΠεΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας, η ευθύνη για την καταβολή του ενοικίου ανατέθηκε στο νοσοκομείο “¶γιος Παύλος”. Πρόκειται, όμως, για σημαντική οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, η οποία ανάγκασε τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος να ζητήσει στις αρχές του 2009 επιχορήγηση από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης για το σκοπό αυτό.
Συγκεκριμένα, ζητεί τόσο το ποσό των 150.159,30 ευρώ για τα ενοίκια του έτους 2008 όσο και το ποσό των 155.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο φετινό συνολικό ετήσιο ποσό των μηνιαίων μισθωμάτων που καταβάλλει το νοσοκομείο για το κτίριο της οδού Φράγκων.
“Γίνεται μια απαράδεκτη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για ένα κλειστό κτίριο, αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα εκατομμύρια έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια. Το συγκρότημα αυτό θα μπορούσε να μην είχε κλείσει, αλλά να αξιοποιηθεί για να στεγαστούν εκεί τα γραφεία των δύο Υγειονομικών Περιφερειών. Δεν θα σταματήσω να φωνάζω ότι κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει με το κτίριο αυτό. Με τα χρήματα που ξοδεύουμε για έναν κλειστό χώρο που παραμένει αναξιοποίητος θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και να πληρωθούν οι προμηθευτές”, δηλώνει στην “ΜτΚ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου “¶γιος Παύλος” Δημήτρης Βαλαρούτσος.
ΣΤΑ… ΧΑΡΤΙΑ
Στο μεταξύ, στα… χαρτιά παραμένουν τα σχέδια για τη μετατροπή του κτιρίου-φαντάσματος σε σύγχρονο κέντρο υγείας αστικού τύπου. Αν και από το 2002 υπήρχαν τα σχέδια αυτά, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε μέχρι σήμερα, αλλά, όπως φαίνεται, η πιθανότητα αυτή σταδιακά “ναυαγεί”.
Τα πρώτα σενάρια προέβλεπαν ότι το συγκεκριμένο κέντρο υγείας αστικού τύπου θα ήταν έτοιμο τον Αύγουστο του 2006, ωστόσο οι εργασίες “πάγωσαν”, καθώς προέκυψαν διάφορα άλυτα προβλήματα που αφορούσαν τόσο στην εύρεση νερού στα θεμέλια του κτιρίου όσο και στη στασιμότητά του.
Οι νεότερες εξελίξεις δείχνουν ότι χάνεται και η χρηματοδότηση του έργου από το ΓΆ ΚΠΣ, ενώ αρχίζουν προσπάθειες να βρεθούν τα χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ. Ήδη, με έγγραφό της προς τη διοίκηση του νοσοκομείου “¶γιος Παύλος”, στο οποίο υπάγεται το κτίριο-φάντασμα, η ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, στην οποία ανατέθηκε η ευθύνη του έργου, επισημαίνει ότι “με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 3 Οκτωβρίου 2008 τροποποιήθηκε η απόφαση ένταξης του έργου ως προς τον προϋπολογισμό που συγχρηματοδοτείται από το ΓΆ ΚΠΣ και από 4.200.000 ευρώ μειώθηκε στα 104.521,13 ευρώ, δηλαδή θεωρείται μη επιλέξιμη από το ΓΆ ΚΠΣ οποιαδήποτε πληρωμή εφεξής”.
Ταυτόχρονα, με απόφασή του, το δ.σ. της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ αποφάσισε τη διάλυση της εργολαβίας του έργου, ενώ αρχίζει από το μηδέν η δρομολόγηση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και η επαναδημοπράτησή του με μελέτη δημοπράτησης σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής
ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
Θετικές, αντίθετα, είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία του κέντρου υγείας αστικού τύπου του Ευόσμου. Έπειτα από περιπέτειες και καθυστερήσεις ετών, το κτίριο είναι τελικά έτοιμο και αναμένεται να εγκαινιαστεί, εκτός απροόπτου, στις 5 Μαρτίου από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Βέβαια, το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι οι εργασίες κατασκευής του θα ξεκινούσαν έως τις αρχές του 2004. Τελικά, η ανάθεση του έργου στον εργολάβο έγινε μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου 2005. Η θεμελίωση του αστικού κέντρου υγείας επρόκειτο να γίνει στις αρχές Αυγούστου 2006, ωστόσο η καθυστέρηση στην έκδοση της οικοδομικής άδειας ανέβαλε τη θεμελίωση αρχικά για τα μέσα Σεπτεμβρίου και τελικά για τα μέσα του Οκτωβρίου του 2006. Έτσι, παρά τις αρχικές φιλοδοξίες των αρμόδιων φορέων υγείας να αποτελέσει το συγκεκριμένο κέντρο υγείας αστικού τύπου το πρώτο που θα λειτουργούσε στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας δήλωνε τον Απρίλιο του 2008 ότι το κέντρο θα ήταν πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο έως τον Σεπτέμβριο του 2008, κάτι που δεν έγινε.
Η “ΜτΚ” επισκέφτηκε το κτίριο, το οποίο θυμίζει ένα μικρό νοσοκομείο και ξεναγήθηκε στους χώρους του. Ήδη οι εργασίες κατασκευής έχουν ολοκληρωθεί, ο εξοπλισμός έχει εγκατασταθεί και αναμένεται η στελέχωσή του με προσωπικό.
“Το κέντρο υγείας αστικού τύπου είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Αυτό που απομένει είναι να καθαριστούν οι χώροι και να γίνει και η εκπαίδευση των χειριστών των ιατρικών μηχανημάτων. Στόχος είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την αρμόδια ΥΠΕ, έως τα εγκαίνια στις 5 Μαρτίου να λειτουργήσουν τα οφθαλμολογικό, καρδιολογικό, παθολογικό και παιδιατρικό τμήματα. Επίσης, αρχικά, προβλέπεται ότι θα λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, σε δύο βάρδιες”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο δήμαρχος Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η στελέχωση του κέντρου θα γίνει με μετατάξεις γιατρών και βοηθητικού προσωπικού από μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως “Γ. Γεννηματάς”, “ΑΧΕΠΑ”, “Παπανικολάου” και “¶γ. Δημήτριος”. Συνολικά προβλέπεται η στελέχωσή του με 137 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 40 θα είναι γιατροί. Σε πρώτη φάση, πάντως, θα πιάσουν δουλειά 22 άτομα και σταδιακά θα έρθουν και τα υπόλοιπα.
“Το κέντρο θα αποτελεί ένα μικρό νοσοκομείο και θα δέχεται περιστατικά που δεν χρειάζονται τριτοβάθμια περίθαλψη. Διαθέτει μεταξύ άλλων μαστογράφο, αίθουσα μικροεπεμβάσεων, ακτινολογικό και μικροβιολογικό τμήμα. Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα για βραχεία νοσηλεία κάποιων ασθενών για 24 ώρες. Μάλιστα, όταν λειτουργήσει πλήρως, θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τον Εύοσμο, αλλά όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη, δηλαδή πάνω από 300.000 πολίτες”, τονίζει ο κ. Χατζηβρέττας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κέντρο υγείας αστικού τύπου διαθέτει πάρκιγκ 25 θέσεων για τους εργαζόμενους, ενώ ο δήμος Ευόσμου έχει αναλάβει τη δημιουργία άλλων δύο πάρκιγκ συνολικής χωρητικότητας 60 Ι.Χ. στις οδούς Περικλέους και Πατρών, γύρω από το κέντρο υγείας.
“Το κέντρο αυτό είναι ένα σημαντικό έργο για ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη, διότι θα διευκολύνει περιστατικά που τώρα αναγκάζονται να μετακινούνται σε νοσοκομεία και συχνά πρέπει να περιμένουν για να εξυπηρετηθούν. Πρόκειται για μία καινοτομία που αξίζει τον κόπο, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο κέντρο υγείας αστικού τύπου στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας, πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση, και γιΆ αυτό πρέπει να το στηρίξουμε όλοι μας”, λεει ο κ. Χατζηβρέττας.