«Οδύσσεια» ανασφάλιστου με γάγγραινα

Χρειάστηκε να «παρανομήσουν» γιατροί και να παρέμβει υψηλόβαθμο στέλεχος της 4ης υγειονομικής περιφέρειας, για να μην πεθάνει από σηψαιμία ένας 32χρονος ανασφάλιστος εργάτης από την Αλβανία, ο οποίος περιφερόταν επί ημέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για πρωτόγνωρο περιστατικό, που αποκαλύπτει τις παρενέργειες της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας, η οποία αναφέρει ρητά ότι «ανασφάλιστοι ασθενείς νοσηλεύονται δωρεάν μόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών» στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού των δαπανών».

Ο 32χρονος έπαθε έγκαυμα τρίτου βαθμού σε ένα δάχτυλο του δεξιού χεριού του από ηλεκτροπληξία, ενώ δούλευε -κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες- σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Στο επαρχιακό νοσοκομείο όπου πήγε αρχικά του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά το τραύμα του χρειαζόταν περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, όπου όμως, όταν διαπιστώθηκε ότι είναι ανασφάλιστος, του τέθηκε το δίλημμα «ή προκαταβάλλεις την αμοιβή και σε νοσηλεύουμε ή υπογράφεις και φεύγεις». Ζώντας σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ο 32χρονος αναγκάστηκε να υπογράψει και να φύγει. Στις 2 Ιουνίου πήγε σε ιατρείο μη κυβερνητικής οργάνωσης με αφόρητους πόνους. Εκεί διαπιστώθηκε «γάγγραινα στο μέσο δάχτυλο», η οποία εγκυμονούσε κίνδυνο για γενικευμένη σηψαιμία, και του συστήθηκε να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο. Διώχτηκε και από εκεί. Την επομένη επέστρεψε στο ιατρείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης και επιχείρησε για δεύτερη φορά να εισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο, χωρίς αποτέλεσμα. Δύο ημέρες αργότερα εμφανίστηκε σε Κέντρο Υγείας της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο γιατρός τον έστειλε επειγόντως στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου έγινε εισαγωγή, αφού ενημερώθηκε για την περίπτωση στέλεχος της 4ης ΥΠΕ. Στις 7 Ιουνίου, μία εβδομάδα μετά το ατύχημα, ο 32χρονος υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δακτύλου και σώθηκε. Ενώ νοσηλευόταν, τον προσέγγισαν διοικητικοί υπάλληλοι στο θάλαμο και τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να πληρώσει «εγγύηση» 260 ευρώ. Κάποιος του δάνεισε τα χρήματα, πλήρωσε το ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος νοσηλείας του και γλίτωσε τη ζωή του.