«Οδύσσεια» για να βρεις κρεβάτι στις ΜΕΘ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

 

Δύο άδεια κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Λαϊκού Νοσοκομείου. Φαινόμενο σπάνιο, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πικρή ανά την ελληνική επικράτεια πραγματικότητα
ΕURΟΚΙΝΙSSΙ

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μία ημέρα πριν από τη γενική εφημερία. Τα τηλέφωνα στο γραφείο του διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή κ. Χαρ. Ρούσσου, έχουν «ανάψει». Ως τις 12 το μεσημέρι μόνο ένα κρεβάτι ήταν άδειο. «Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι.Επιτέλους,κάτι πρέπει να γίνει» λέει με αγανάκτηση ο καθηγητής. Δεν προλαβαίνει να τελειώσει τη φράση του και τον ενημερώνουν για ένα σοβαρό περιστατικό. Πιάνει το κεφάλι του. «Θα πάμε σε γενική εφημερία χωρίς άδειο κρεβάτι. Τι άλλο μπορεί να γίνει;».

Η εικόνα αυτή είναι καθημερινή. Οι ανάγκες πολλές, τα κρεβάτια ελάχιστα. «Τις προάλλες οι συγγενείς ενός ασθενούς έφεραν την Αστυνομία απαιτώντας τη νοσηλεία του στην Εντατική. Βγάλαμε κρεβάτι στον διάδρομο της μονάδας» θυμάται ο κ. Ρούσσος. «Μια άλλη ημέρα» συνεχίζει «είχαμε 30 κρεβάτια στη ΜΕΘ και αναπτύξαμε επιπλέον 26 με αναπνευστήρες στους ορόφους» .

Πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας δείχνει ότι σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 500 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 30 αυξημένης φροντίδας, τη στιγμή που είναι απαραίτητο να υπάρχουν τουλάχιστον 2.000 κρεβάτια. Εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και γιατρών, δεν λειτουργούν περισσότερες από 200 κλίνες εντατικής θεραπείας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν λειτουργούσαν οι κλειστές κλίνες εντατικής θεραπείας, θα σώζονταν κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να νοσηλεύονται στις κλειστές κλίνες ΜΕΘ 4.500 ασθενείς, από τους οποίους οι περισσότεροι θα κέρδιζαν τη μάχη με τον θάνατο. Ωστόσο, σήμερα μόλις οι μισοί από αυτούς εξασφαλίζουν θέση σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι υπόλοιποι χάνουν τη ζωή τους.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Αντ. Μαυρομάτης, στα νοσοκομεία των ΗΠΑ το ποσοστό των κρεβατιών εντατικής θεραπείας, αυξημένης φροντίδας και άλλων μονάδων (Τεχνητού Νεφρού ή Μεταναισθητικής Φροντίδας) φθάνει το 30% του συνολικού αριθμού κλινών κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος. Στην Ευρώπη το αντί στοιχο ποσοστό είναι περίπου 20%. Μόνο στη Βρετανία τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν κατά 30% την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 8%-12% του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών μιας χώρας πρέπει να είναι κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 2,2%.

«Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της χώρας, όπως η Αιτωλοακαρνανία,η Λακωνία,η Πτολεμαΐδα, η Κομοτηνή,η Φωκίδα,η Βοιωτία, η Εύβοια,που δεν έχουν μια κλίνη εντατικής θεραπείας. Στη Στερεά Ελλάδα υπάρχει μονάδα μόνο στο Νοσοκομείο της Λαμίας.ΜΕΘ δεν διαθέτουν επίσης τα νησιά, πλην της Κρήτης,της Ρόδου και της Κέρκυρας» αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης και προσθέτει: «Κάθε μέρα και χειρότερα.Το προσωπικό που φεύγει δεν αντικαθίσταται».

Τέσσερις κλίνες στα Επτάνησα

Το κράτος πρέπει να δει με άλλο μάτι τη νησιωτική Ελλάδα,να διώξει το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Κερκύρας κ. Αντ. Γεωργόπουλος . Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας διαθέτει τέσσερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων το ένα χρησιμοποιείται συχνά ως κλίνη μονάδας αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ). «Αν λειτουργούσε στο νοσοκομείο ΜΑΦ» προσθέτει «θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρές παθολογίες,όπως για παράδειγμα νευροχειρουργικά περιστατικά και βαριές κακώσεις.Αλλά αυτό προϋποθέτει περισσότερους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό».

Η μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα Δωδεκάνησα λειτουργεί στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Ή μάλλον… υπολειτουργεί- λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τον κ. Β. Κινού, πρόεδρο των γιατρών του Νοσοκομείου της Ρόδου, από τα οκτώ κρεβάτια που διαθέτει η ΜΕΘ έχουν αναπτυχθεί τα έξι. «Στην Κω υπάρχει μονάδα αυξημένης φροντίδας η οποία δεν επιτρέπεται να έχει αναπνευστήρα» σημειώνει. «Η λειτουργία ΜΕΘ στη νησιωτική Ελλάδα» επισημαίνει «είναι απαραίτητη. Προτού λειτουργήσει η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Ρόδου γίνοντανσε ετήσια βάση300 διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία κυρίως της Αθήνας και της Κρήτης.Τώρα από τη Ρόδοδεν γίνονται περισσότερες από 15 μεταφορές ασθενών».