ΟΕΝΓΕ- 6.500 ελλείψεις γιατρών

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας μιλά, με αφορμή το εγχείρημα των συγχωνεύσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για «πλεόνασμα» 6.500 γιατρών, περισσότεροι από το 1/3 του συνόλου της χώρας, οι γιατροί δίνουν στοιχεία για 6.500 ελλείψεις γιατρών που αφορούν και κρίσιμες ειδικότητες, όπως παιδιατρική, καρδιολογία, μαιευτική-γυναικολογία κ.ά. και εντοπίζονται κυρίως στα νοσοκομεία των νησιών και της παραμεθορίου ζώνης.

«Υπάρχει υπερεπάρκεια 6.500-7.000 γιατρών στο ΕΣΥ», δήλωνε προ δεκαπενθημέρου στην πρώτη ευρεία σύσκεψη για τις συγχωνεύσεις, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας, ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί από το υπουργείο ο σχεδιασμός του εγχειρήματος.

«Με βάση τα δεδομένα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, υπηρετούν 12.353 ειδικευμένοι γιατροί ΕΣΥ και 1.060 πανεπιστημιακοί γιατροί. Στα Κέντρα Υγείας υπηρετούν 3.073 γιατροί. Συνολικά 15.500 περίπου γιατροί», σύμφωνα με τη μελέτη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Οι ελλείψεις προ των συνταξιοδοτήσεων ανέρχονται συνολικά στις 5.000 προς περίπου 3.500 ειδικούς γιατρούς και 1.100 ειδικευμένους στα περιφερειακά νοσοκομεία και πάνω από 400 στα Κέντρα Υγείας. Εκτοτε έχουν συνταξιοδοτηθεί περί τους 1.500 γιατρούς του ΕΣΥ, χωρίς να έχει αναπληρωθεί ούτε ένα από τα κενά που προέκυψαν. Συνολικά, επομένως, οι ελλείψεις μετά τις συνταξιοδοτήσεις ανέρχονται σε 6.500 γιατρούς», σύμφωνα με τον Σάκη Παπαδόπουλο, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος διενήργησε τη μελέτη. Και ο λόγος γίνεται για οργανικές θέσεις που εξαγγέλθηκαν το 1985, όταν δημιουργήθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και από τότε δεν αναθεωρήθηκαν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

«Τα μεγαλύτερα κενά», αναφέρει ο Σ. Παπαδόπουλος, «εντοπίζονται στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών και της παραμεθορίου ζώνης, όπου οι ελλείψεις αφορούν και τις κρίσιμες ειδικότητες παιδιατρικής, καρδιολογίας, ορθοπεδικής, αναισθησιολογίας, χειρουργικής, παθολογίας, ακτινολογίας, μικροβιολογίας, μαιευτικής-γυναικολογίας, οφθαλμολογίας κ.ο.κ.».

«Τα κενά αυτά στα νοσοκομεία, παρότι έχουν αυξηθεί, φαίνεται ότι τα αγνοούν παντελώς οι σοφοί οι οποίοι στελεχώνουν τις περιώνυμες επιτροπές που έχει συστήσει ο υπουργός Υγείας», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας και προσθέτει: «Ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος και η ομάδα που τον περιβάλλει προχωρούν στη μοναδική τους στόχευση, να κλείσουν δηλαδή νοσηλευτικά κρεβάτια, να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν εντέλει το 40% των νοσοκομείων, ώστε να ικανοποιήσουν τις εντολές που τους έχει δώσει η τρόικα: να μειωθεί το κόστος δαπανών, αδιαφορώντας για τις θανατηφόρες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων που ζουν στη χώρα».

ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ