ΟΕΝΓΕ: καλούμε τους γιατρούς να αρνούνται από τον Ιούνιο να πραγματοποιούν απλήρωτες εφημερίες καθ΄ υπέρβαση του πλαφόν.

p>Με την 1514/14-5-09 απόφασή της η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να καταθέτουν από τον Ιούνιο και εφεξής προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με τους νέους Βασικούς Μισθούς και το ισχύον πλαφόν των 5140 ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι πολλά Τμήματα θα μένουν ακάλυπτα από εφημερεύοντες το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, πράγμα που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στα επαρχιακά Νοσοκομεία.

 

Η στάση αυτή επιβάλλεται εξαιτίας της απαράδεκτης ολιγωρίας των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών να ορίσουν το νέο πλαφόν παρά τις δεσμεύσεις που υπήρξαν ενώπιον του Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση του νόμου 3754/09. Σημειωτέον ότι η κλαδική συμφωνία στο άρθρο 8 πρόβλεπε την πλήρη κατάργηση του πλαφόν, όπως εξάλλου έχει αποφανθεί με νομολογία του και το ΣτΕ. Τουναντίον στο νόμο 3754/09 απαλείφθηκε από τον Υπουργό υγείας το συγκεκριμένο άρθρο και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει ρύθμιση αναδρομικά από 1-1-09 κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

 

Στην ίδια απόφαση της ΟΕΝΓΕ τονίζεται ότι « από τον Ιούλιο η υποχρέωση των νοσοκομειακών γιατρών για παροχή εφημεριακού έργου εξαντλείται στις 7 ενεργείς εφημερίες/ μήνα και όχι περισσότερες από 11 εφημερίες παντός τύπου»

 

Δημήτρης Βαρνάβας